G4Media.ro

Fabrica de zahăr de la Luduș nu se închide / O asociație…

Sursa foto: Pixabay

Fabrica de zahăr de la Luduș nu se închide / O asociație a fermierilor a semnat preluarea cu patronii francezi / ”Noi, cultivatorii, vom fi și acționarii fabricii”

Reprezentanții unui grup de 400 de fermieri din Transilvania, organizați într-o asociație condusă de fermierul sibian Teodor Aflat au reușit preluarea fabricii de zahăr de la Luduș ce era aproape de închidere în urma deciziei proprietarului francez, relatează Agenția de presă Rador.

Fermierii au participat ieri la negocieri la Luduș cu conducerea franceză a Fabricii de zahăr, reușind să o salveze de la închidere și demolare.

Cultivatorii de sfeclă au convins grupul francez să le vândă pachetul majoritar de acțiuni. „Datorită faptului că am semnat un contract de confidențialitate, nu putem vorbi prea multe. Primul pas e făcut, suntem pe un făgaș bun și fabrica din Luduș va fi repusă pe poziții, deci sperăm că, din toamna asta sau din primăvara anului 2023, cultivatorii din Luduș, Brașov, Cluj, Sibiu, să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr. Prețul la sfeclă anul acesta e chiar foarte bun, sperăm să-l facem și mai bun, pentru că, ținând cont că noi, cultivatorii, vom fi și acționarii fabricii, ar trebui să ne mobilizăm și să facem zahăr pentru România”, a declarat Teodor Aflat.

Termenii contractului semnat ieri de cele două părți este confidential. În afară de faptul că se vor menține cele 150 de locuri de muncă, liderul de sindicat din fabrică, Ioan Trif, nu a dorit să declare deocamdată mai mult.

„Eu aș fi bucuros să se salveze fabrica: rămân locurile de muncă, rămâne fabrica de zahăr și ajungem să-l producem la noi în România. Mai multe nu pot spune pe moment. Până nu primesc un comunicat oficial și nu sunt chemat în ședință, nu mă pot pronunța dacă e cumpărată (fabrica) sau nu e cumpărată”, a spus liderul de sindicat.

În condițiile în care Fabrica de zahăr din Luduș este cel mai mare contributor la bugetul local, este cea mai bună veste din ultimii ani, a declarat pentru Radio Târgu Mureș primarul Cristian Moldovan.

”Avem cel mai important brand al orașului nostru, zahărul de Luduș, care se salvează cu această ocazie. Este foarte important, pentru că a ajuns un brand de nivel național, recunoscut ca fiind zahărul cel mai de calitate din țară. În plus, există o parte importantă de cultivatori în orașul Luduș, iar ei pot face în continuare afaceri cu fabrica de zahăr. Și mai este încă un avantaj: sunt mai multe firme locale care au colaborat de-a lungul timpului cu fabrica de zahăr”, a declarat primarul.

Tensiunile existau la Luduș de mai multe luni de când patronii francezi i-au anunțat pe cultivatorii de sfeclă cu care aveau contract că întrerup producția și închid fabrica, iar salariații au fost trimiși în șomaj tehnic.

De când societatea franceză Tereos a achiziționat fabrica de zahăr de la Luduș, aceasta s-a confruntat cu dificultăți, în principal din cauza reducerii constante a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr.

În luna iunie a anului trecut, agenția Reuters relata că grupul încearcă să iasă din operațiunile sale păguboase cu zahăr din România.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. asa ar trebui sa faca toti producatorii agricoli de la noi. sa se organizeze in asociatii care sa reuseasca sa negocieze preturi, conditii de desfacere, cantitati minime de livrat, etc. In felul asta nu stai pe marginea drumului si plangi ca produsul tau nu este cumparat.
    Dar e greu romanului sa se asocieze, sa colaboreze cu alt roman. El intai injura vestul decadent, in loc sa caute solutii constructive.
    Asa e si in germania, olanda, franta si in orice tara civilizata. Producatorul agricol se asociaza si negociaza de la egal la egal cu comerciantul.

    • Perfect adevărat, dar la noi se produce apoi se plâng ca nu au ce face cu producția. Statul trebuie sa intervină urgent și sa dea subvenții doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite. Sunt fermieri mafioți vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului care se plâng de lipsa forței de munca și ca statul nu ii ajută dar ei se dau cu suvuri de sute de mii de euro bucata.

  2. Sper sa le iasa pentru ca este o piata grea. Cultura de sfecla este scumpa si daca adaugi si preturile actuale la energie iti trebuie un pret mare de vanzae. Acum zaharul este la 1000 EURO/tona in Romania si cred ca ramai cu ceva ca sa poti sa investesti in retehnologizare. Daca nu o faci rapid in momentul in care zaharul scade la 500 – 600 EURO pe tona atunci o sa ai o problema. Le dorescu mult succes!!!

    • Chiar si daca pentru a deveni profitabila o sa produca la un pret de trei ori mai mare, nu e mai bine sa dam banii astia unui producator român decât sa-i îmbogatim pe altii?
      Ca eu ma gândesc înainte de toate la interesul national, cu ce ma ajuta daca trebuie sa asigur supravietuirea altora care nu mai au de munca?

  3. Faliment scrie pe ei. Mai prelungesc agonia,nu cred ca vor deveni competitivi daca francezii n-au reusit. Nu asa tebuie sa faca Statul pentru a industrializa Romania.

  4. Sper sa reuseasca s-o cumpere si sa mentina productie,dar in cazul asta ma intreb de ce ar mai pleca francezii.Fara investitii masive in tehnologii care sa mareasca productivitatea in 2-3 ani vor cere subventii de la guvern.Sau poate fix din cauza asta au cumparat-o.