Fabricile și ateliere din Franța își deschid porțile pentru curioși: Turism pentru descoperirea modului de realizare al cosmeticelor, mașinilor, avioanelor și al vinurilor
Mii de uzine, ateliere dar și imense platforme de producție și-au deschis larg porțile celor care vor să intre în culisele lor. De la mastodonți ai industriei la ateliere familiale, turiștii pot vedea modul de realizare a unor celebre produse franceze. Ideea de la care s-a pornit: de ce nu am vizita o uzină la fel cum am vizita un celebru castel ori un muzeu?! Turismul în Franța se reinventează, transmite RFI.
Sunt peste 2.000 de ateliere și de platorme de producție care și-au deschis culisele marelui public. Este o modalitate excelentă de a descoperi diverse sectoare economice: cel energetic, aeronautică, produsele tradiționale franceze, cosmeticele atât de cunoscute în întreaga lume.
În Franța, aproape 15 milioane de persoane erau implicate în turismul industrial – cunoscut și sub numele de turism de savoir-faire- în 2019, comparativ cu 10 milioane câte erau cu zece ani mai devreme, potrivit unei asociații care promovează vizitele în societăți din cele mai diverse domenii. În total asociația numără 4.000 de membri: societăți de fabricare a sticlei, parfumerii, construcția de avioane.
Iar lista este chiar lungă. Cine dorește poate vizita baraje hidraulice, centrale nucleare. Mai bine de 100 de platforme ale societății de electricitate EDF atrag anual aproape jumătate de milion de vizitatori, curioși să descopere cum este produsă electricitatea.
De altfel, este pionierul turismului industrial în Franța. În anii 1950, EDF își deschidea șantierele sale publicului pentru a răspunde întrebărilor curioșilor, pentru ca lumea să înțeleagă mai clar cu ce anume se ocupă. De altfel, salariații explicau chiar ei întregul proces de producție.
Un alt loc ce poate fi vizitat de publicul larg este centrala hidroelectrică de la Cantal. Construită între 1939 și 1945, structura este din beton, are o înălțime de 69 de metri și o lungime de 270 de metri. Artiști au creat aici mai multe lucrări pentru a atrage publicul.
Și Airbus și-a deschis porțile curioșilor, mai exact este vorba de platforma de la Saint Nazaire. Fuselajele centrale de la întreaga gamă de avioane Airbus sunt aici asamblate, echipate și testate înainte de a fi transportate spre Toulouse ori Hamburg pentru montajul final.
Vizita în această uzină durează două ore. În schimb, se poate vizita, cu ajutorul unui autobuz, platforma Airbus de la Toulouse care se întinde pe 700 de hectare. Si în acest caz vizita durează aproximativ 2 ore.
Articolul complet pe RFI
sursa foto: Facebook\ Airbus
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii