G4Media.ro

Fac ucrainienii o greșeală tactică majoră continuând să apere Bahmutul? Ce cred…

Sursa Foto: war-evidence.mkip.gov.ua

Fac ucrainienii o greșeală tactică majoră continuând să apere Bahmutul? Ce cred experții

Președintele ucrainean Volodmir Zelenski și comandanții săi militari au făcut o greșeală tactică majoră atunci când au decis să nu-și retragă trupele din Bahmut și să continue să apare localitatea, în ciuda pierderilor uriașe pe care le suferă și a utilizării unei cantități impresionante de muniție, cred experți militari occidentali. Aceștia pun sub semnul întrebării decizia guvernului de la Kiev de a trimite întăriri în zonă, mai degrabă decât de a se retrage, afirmând că aceasta este determinată mai mult de dorința politică de a evita o înfrângere simbolică decât de logica militară.

Greșeală tactică?

Peste 90% dintre locuitorii săi au fugit, cea mai mare parte din oraș zace în ruine, zeci de mii de persoane au fost ucise, iar importanța sa strategică a fost minimizată de șefii Pentagonului și NATO. Cu toate acestea, Rusia și Ucraina încă se luptă pentru micul oraș Bahmut, și-a început Reuters un material despre ostilitățile care au ca miză localitatea din Donbas și de ce orașul este atât de important pentru cele două tabere.

După aproape opt luni de luptă în tranșee, forțele ucrainene sunt înconjurate din trei părți, liniile de aprovizionare ale Kievului se destramă, iar Moscova deține controlul a puțin sub jumătate din Bahmut. Totuși, Ucraina s-a angajat să dubleze apărarea orașului asediat, chiar dacă atât forțele sale, cât și cele ale rușilor au înregistrat pierderi grele.

Decizia guvernului de la Kiev este controversată: Ucraina a afirmat că viitorul său ar putea depinde de rezultatul luptelor brutale care se desfășoară în jurul Bahmut, dar există divergențe tot mai mari între oficialii de la Kiev și unii analiști militari occidentali cu privire la cea mai bună abordare a ceea ce ar putea constitui o perioadă decisivă în conflictul din Europa de Est, a scris NBC News.

Analiști americani afirmă că, de luni de zile, apărătorii orașului din est au rezistat forțelor ruse și au provocat pierderi importante invadatorilor, servind în același timp ca un simbol puternic al determinării ucrainienilor în fața agresorilor.

O retragere ucraineană din orașul asediat – anticipată de mult timp de analiști – nu s-a materializat însă, președintele Zelenski și șefii săi militari considerând în schimb că pot câștiga timp prețios și beneficii pentru o viitoare contraofensivă prin trimiterea de întăriri în regiune.

În prezent însă, pe măsură ce atacurile Moscovei împotriva localității se intensifică, un număr din ce în ce mai mari de comentatori se întreabă dacă decizia Kievului de a consolida zona, mai degrabă decât de a se retrage, este determinată mai mult de dorința politică de a evita o înfrângere importantă decât de logica militară.

Aceasta în condițiile în care rorțele ruse, conduse luni de zile de mercenarii din Grupul Wagner și întărite de rezerviști nou mobilizați, și-au intensificat campania de iarnă pentru a ocupa orașul, în ciuda pierderilor masive pe care le suferă. Insistența lor e justificată: Bahmutul este un premiu major pentru Kremlin, iar capturarea acestuia ar fi prima victorie majoră a Rusiei după aproape un an de lupte crâncene.

Ferocitatea atacurilor rusești și presiunea neîncetată pe care o exercită a făcut ca trupele ucrainene să fie înconjurate din trei părți, ele confruntându-se cu o situație din ce în ce mai dificilă.

„Ucrainenii ar fi trebuit să se retragă (din Bahmut) cu săptămâni în urmă,” a declarat analistul Konrad Muzyka, directorul Rochan Consulting, o firmă de apărare și securitate cu sediul în Polonia, specializată în Rusia și Belarus. „Pur și simplu nu are sens să apere orașul în acest moment,” a spus Muzyka, care a vizitat recent zona împreună cu colegii săi.

Potrivit NBC News, opinia analistului polonez a devenit din ce în ce mai comună în rândul experților: apărarea localității Bahmut a fost crucială pentru Ucraina până recent, atât din punct de vedere strategic, cât și simbolic, dar situația s-a deteriorat până la punctul în care rezistența ar putea fi mai costisitoare decât se merită.

Iar riscurile pentru Kiev sunt semnificative: forțele ucrainiene suferă acum pierderi atât de mari în Bahmut, încât și-ar putea sabota propriile speranțe de progres în viitor, a afirmat analistul militar polonez.

Strategia Ucrainei

NBC News a precizat că în prezent există doar un singur drum principal care iese din Bahmut și care este sub control ucrainean, în timp ce localitatea minieră care a avut la un moment dat aproximativ 80.000 de persoane este acum brăzdată de cratere de artilerie și tranșee noroioase. Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat în această lună că se crede că mai puțin de 4.000 de civili, inclusiv 38 de copii, ar fi rămas în localitatea asediată. (Situația dificilă actuală din Bahmut nu este una nouă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele naziste au adunat 3.000 de evrei într-un puț de mine din apropiere și l-au zidit, provocând moartea prizonierilor prin sufocare).

În ciuda acestui lucru, oficialii ucraineni și-au intensificat strategia de a consolida orașul, insistând că menținerea acestuia sub controlul guvernului de la Kiev este, de fapt, esențială pentru operațiunile lor viitoare. Aceasta chiar dacă pierderile cresc în fiecare zi.

„Viitorul Ucrainei depinde de rezultatul bătăliilor din Bahmut și din zonele din apropiere,” a spus președintele Zelenski săptămâna aceasta, subliniind angajamentul său de a rezista în continuare în orașul estic. „A existat o poziție clară a întregului comandament: întăriți acest sector și distrugeți la maximum ocupanții,” a spus el în discursul său video de marți.

Oficialii de la Kiev au insistat că bătălia pentru oraș are două obiective majore: 1) limitează avansurile Rusiei, forțând Moscova să desfășoare mai multe trupe și echipamente în Bahmut, și 2) pune bazele viitoarelor progrese ucrainene, permițând trupelor lor de rezervă să beneficieze de mai mult timp pentru pregătire.

Menținerea orașului ajută la susținerea sprijinului din partea țărilor occidentale, demonstrând că face o diferență, a afirmat și Michael Kofman, expert în armata rusă la think tank-ul CAN din SUA. Dacă orașul va cădea, Ucraina s-ar putea consola cu faptul că a blocat forțele ruse atât de mult timp în zonă și le-a provocat pierderi mari, sugerând că orice încercare a Rusiei de a ocupa mai mult teritoriu ar fi la fel de costisitoare.

La rândul său, Administrația de Washington a susținut public poziția lui Zelenski și a conducerii militare de la Kiev. „Ucraina a blocat forțele ruse în acel oraș și prin aceasta impun costuri foarte mari Grupului Wagner și armatei regulate ruse,” a declarat comandantul șefilor de stat major din SUA, generalul Mark Milley.

Unii analiști au fost de acord cu această strategie, afirmând că abordarea Ucrainei are sens.

„Ideea ucrainenilor nu este doar să ucidă cât mai mulți ruși posibil, ci să le blocheze trupele acolo, astfel încât să nu le desfășoare altundeva,” a afirmat Rajan Menon, director la organizația de tip think tank Defense Priorities din Washington. Analistul a adăugat că Ucraina este foarte conștient de poziția sa în Bahmut și își asumă un risc calculat.

„Întrebarea este dacă pot ține linia frontului și pot provoca daune cu un cost pe care comandanții din Ucraina îl consideră acceptabil – este aceasta neapărat un lucru dezastruos de făcut?” s-a întrebat Menon.

De partea lor însă, Muzyka și alți analiști consideră că resursele limitate ale Ucrainei ar putea fi cheltuite mai bine în altă parte, iar determinarea conducerii ucrainiene de a se agăța de o poziție din ce în ce mai fragilă și periculoasă în Bahmut îi pune în pericol capacitatea de a apăra alte poziții din zonă.

De alfel, Washington Post a raportat recent că oficialii americani i-au îndemnat pe ucraineni încă de la sfârșitul lunii ianuarie să se retragă din Bahmut, temându-se că epuizarea propriilor trupe ar putea afecta ofensiva planificată de primăvară a Kievului. Oficialii ucraineni spun însă că nu există niciun risc de impact asupra ofensivei, deoarece trupele programate să fie dislocate nu luptă la Bahmut.

Acest lucru a determinat unele trupe ucrainene să se plângă de faptul că Kievul sacrifică rezerviștii prost antrenați la Bahmut, folosindu-i drept „carne de tun” în același mod în care rușii au făcut-o cu recruții Grupului Wagner. Publicația l-a citat pe locotenent-colonelul Kupol, care a declarat că batalionul său este „de nerecunoscut” din grupul cu care a început. „Din aproximativ 500 de soldați, aproximativ 100 au fost uciși în luptă și alți 400 au fost răniți, ceea ce a dus la o rotație completă. Kupol a spus că este singurul profesionist militar din batalion și a descris efortul de a conduce o unitate compusă în întregime din trupe fără experiență.”

„Nu avem oamenii sau armele,” a declarat ucraineanul. „Și știți raportul: când ești în ofensivă, pierzi de două ori sau de trei ori mai mulți oameni. Nu ne putem permite să pierdem atât de mulți oameni.” (Interesant este că, după interviul din Washington Post, Anatolii ‘Kupol’ Kozel, a fost retrogradat din postul de comandant al batalionului de luptă al Brigăzii 46 Aeromobile la comandant adjunct al batalionului centrului de antrenament, conform Pravda.

Ce vor rușii

De partea sa, Moscova speră că o victorie în Bahmut ar putea deschide calea pentru a captura restul regiunii. Orașul se află în partea de nord-est a provinciei Donețk, o parte din Donbas, inima industrială a Ucrainei, care a devenit ținta centrală a ofensivei Kremlinului. Moscova vrea să anexeze zona prin „operația militară specială” pe care a lansat-o nejustificat împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

Un hub regional logistic și de transport, Bahmut ar fi util forțelor ruse, deși asta depinde de cât de multă infrastructură este intactă, cred experții. Mai important, capturarea orașului ar oferi Rusiei un loc important pentru a avansa în două orașe mai mari pe care le râvnește de mult în regiunea Donețk: Kramatorsk și Sloviansk. Moscova trebuie să le controleze pe ambele pentru a finaliza ceea ce numește „eliberarea Republicii Populare Donețk.”

Zelenski a declarat de altfel pentru CNN luna aceasta că se teme că forțele ruse ar avea „un drum deschis” către cele două orașe dacă ar cuceri Bahmut și a spus că ordinul său de a menține apărarea orașului este o decizie tactică.

Pentru Rusia, căderea orașului – pe care îl numește prin numele său din epoca sovietică, Artyomovsk – ar fi prima sa capturare majoră de la jumătatea anului 2022 și un impuls în războiul său împotriva Ucrainei.

Forțele ruse au bombardat orașul cu artilerie începând din mai trecut și din august au lansat constant valuri de atacuri de infanterie, conduse de mercenari din Grupul Wagner, cărora li s-au alăturat noi recruți și foști deținuți din închisoare.  Potrivit analiștilor, compania militară privată, condusă de oligarhul Evgheni Prigojin, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a înregistrat zeci de victime pentru fiecare bucată de teren confiscat. Rusia susține însă că luptătorii săi decimează forțele ucrainene în Bahmut.

Imagini cu câmpuri de luptă presărate cu cadavre din ambele părți au apărut pe rețelele de socializare, iar Prigojin a publicat o fotografie a propriilor luptători morți. Bilanțul victimelor este ținut la secret de ambele tabere, dar oficialii americani estimează că zeci de mii de soldați ruși – mulți dintre ei condamnați recrutați de Wagner – au fost uciși. De asemenea, se crede că mii de militari ucraineni au murit în luptele pentru oraș.

Rușii controlează acum cea mai mare parte a pății de est a localității, iar râul care curge prin oraș a devenit linia frontului, potrivit Institute for the Study of War, un think tank din Washington.

Dacă pentru ucrainieni, Bahmut a devenit o fortăreață cu valoare simbolică asemănătoare cu Mariupol, supraviețuirea ei fiind un moment de mândrie națională, cucerirea localității este importantă și pentru ruși, în special pentru șeful Grupului Wagner.

Prigojin a devenit una dintre figurile centrale ale războiului și s-a angajat într-o ceartă publică cu liderii militari ai Moscovei. El a acuzat conducerea armatei că nu a reușit să-i aprovizioneze luptătorii în mod adecvat cu muniție, în contextul în care caută să obțină o victorie majoră în Bahmut.

Securizarea orașului Bahmut este de aceea esențială pentru Prigojin, au spus experții. „(Șeful Wagner) a reușit să transforme această bătălie foarte importantă în ceva care, de fapt, îl avantajează,” a spus Tatiana Stanovaia, bursieră la Carnegie Endowment for International Peace și fondatorul firmei de analiză politică R. Politik.

Analista a speculat chiar că oficialii de la Kiev ar putea să nu fie singurii care speră că luptele brutale vor continua în Bahmut. Unii dintre liderii militari ai Moscovei ar putea fi nerăbdători ca Ucraina să își continue eforturile defensive, a sugerat Stanovaia, lucru care va face ca forțele lui Prigojin să se epuizeze și, odată cu ele, influența liderului său să fie slăbită.

Ce cred analiștii

Konrad Muzyka, analistul militar polonez care a vizitat recent zona Bahmut împreună cu mai mulți colegi, a spus că crede că menținerea orașului de către ucrainieni nu mai are sens militar.

„Decizia de a apăra pe Bakhmut este acum una politică, nu militară,” a declarat Muzyka pentru Reuters. Analistul a adăugat că amploarea și costurile pierderilor ucrainene depășesc acum beneficiile deținerii orașului din punct de vedere militar.

Rob Lee, care a fost și el în aceeași călătorie, a scris pe Twitter că, deși există încă motive întemeiate pentru ca Ucraina să apere în continuare Bahmut, capacitatea sa de a provoca pierderi mai mari inamicului său a slăbit după ce forțele ruse au capturat flancul nordic luna trecută.

Într-un material recent, Politico a descris dificultățile soldaților ucrianieni care luptă în Bahmut, vorbind despre scepticismul tot mai mare al celor care cred că Ucraina trebuie să se retragă din oraș. Astfel, pe rețelele de socializare, unii apărători ucraineni și-au exprimat amărăciunea față de situația lor dificilă, deși spun că își vor face datoria și vor lupta așa cum li s-a ordonat. „Bahmut este un oraș de sticlă, cărămizi și moloz, care trosnește sub picioare ca soarta oamenilor care au luptat aici,” a scris unul dintre ucrainieni pe Twitter.

La rândul său, un locotenent a afirmat pe Facebook: „Există o lipsă catastrofală de obuze.” El a scris că rușii au fost bine poziționați și că a fost nevoie de cinci până la șapte runde de artilerie pentru a lovi o poziție inamică. Locotenentul ucrainean s-a plâns de provocările echipamentelor, spunând „Îmbunătățiri – au fost deja promise îmbunătățiri, pentru că toți cei care au o gură fac promisiuni,” dar a avertizat că remarcile sale nu ar trebui să fie luate ca o pledoarie pentru o retragere. „NE VOM ÎMPLINI DATORIA PÂNĂ LA SFÂRȘIT, ORICE AR FI!”

Cu toate acestea, experții văd un obiectiv mai important al ucrainienilor în apărarea orașului. Unii analiști militari occidentali cred că obiectivul Ucrainei este de a distruge Wagner ca forță de luptă în Bahmut, iar acest lucru va face ca unitatea de mercenari să nu-și poată reînoi rapid rândurile pentru a reprezenta o amenințare în altă parte în curând.

„Dacă Bahmut este capturat, Wagner va fi o forță semnificativ degradată, iar capacitatea sa de a susține atacuri asupra pozițiilor ucrainene va fi îndoielnică,” a spus Muzyka.

Opinie exprimată și de generalul colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, care a declarat în timpul unei vizite recente la Bahmut că Kievul are motive întemeiate să mențină orașul.

„Adevărații eroi sunt acum apărătorii care țin frontul de est pe umeri și provoacă pierderi maxime inamicului,” a spus el trupelor care luptă acolo. „Apărarea orașului Bahmut ne oferă șansa de a acumula rezerve și de a ne pregăti pentru contraofensiva de primăvară, care nu este departe.”

Cu toate acestea, strategia Ucrainei de a menține apărarea în Bahmut nu este văzută ca fiind cea mai adecvată în acest moment. La fel ca alți experți, Michael Kofman, care a călătorit și el recent în Ucraina, se teme că ucrainenii greșesc menținând Bahmutul, un oraș care „nu este ușor de apărat.” În opinia lui, „Ucraina este o armată dinamică” și este bună atunci când este capabilă „să conducă o apărare mobilă,” adăugând că „tranșeele fixe, încercarea de a concentra unitățile acolo, punerea oamenilor unul după altul în poziții care au fost lovite de artilerie înainte nu aduce prea multe avantaje Ucrainei.”

„(Ucrainienii) au recurs la o apărare tenace. Nu cred că bătălia este la fel de favorabilă pe cât este prezentată public, dar, mai important, cred că (forțele ucrainiene) riscă într-o oarecare măsură încercuirea acolo,” a adăugat el.

Lucru care îi face pe cei de la Politico să concluzioneze: „Întrebarea strategică cheie este dacă Zelenski este încăpățânat și dacă lupta (pentru Bahmut) a devenit mai mult un test de voință decât un angajament tactic necesar care va elimina forțele ruse înainte de marea contraofensivă a Ucrainei.”

Surse: NBC News, Politico, Reuters, RFE/RL, Washington Post, Pravda, Twitter

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. America e țara care mințea că Saddam are arme de distrugere în masă.

  2. Ce simplu e să dai sfaturi din fotolii celor cărora le trec bombe pe deasupra capului aproape zilnic.
    Ucraina trebuie ajutată cu armament și informații, sfaturi despre când și cum să lupte mai puțin. Aceiași „iexperți” îi spuneau lui Zelenski să fugă pentru că Ucraina cade în 3 zile.

  3. Zelensky știe ce face, o demonstrează de peste un an, nu încăpățânarea dictează hotărârile lui.

  4. Asa cum scrie in articol, ucrainenii cumpăra timp plătind cu viețile solariilor lor din Bahmut. Este o strategie asumata, Bahmutul este poarta fortificata spre restul Donetsk-ului.

    • Experții citați în articol spuneau că Ucraina cade în 3 zile. Zelenski a stat în Kiev să lupte cu Rusia. Cred că Zelenski e cel mai în măsură să ia decizii privitor la ceea ce poate apăra și ce nu armata lui.

  5. „Se merită”
    Se pare că și autorul Adrian Novac face greșeala aceasta de gramatică.

  6. Cred că Ucraineni trebuie să se bazeze mai mult pe mobilitate și pe elementul surpriză decât pe concentrarea forțelor pe o arie restrânsă. Tactica aia Americană shoot and forget cred că ar merge mai bine, dă-i și fugi, nu sta pe loc. Trebuie pornit din Nord nu frontal ci de-a latu axa N-S ca să spargă frontu iar unde întâmpină rezistență venit frontal punctual pt sustinere. Părerea mea de pieton

  7. Defensiva urbana e net avantajoasa cu conditia ca orasul sa nu fie incercuit.

  8. Ah… Domnul Novac, acest fiu făcut de T(r)ucker Carlson cu prezentatoarea rubricii „Diverse” de la Radio Erevan, lovește din nou drept la țintă!
    Aștept cu nerăbdare articole sub semnătura sa măiastră cu titluri interogative la fel de inspirate ca acesta!
    Am chiar sugestii, cum ar fi „E posibil ca din furunculul de pe fesa lui Putin, dacă e stors, să iasă înghețată de fistic? Ce zice unii și alții”