Facebook consideră că afișarea stelei galbene a lui David de către antivacciniști nu contravine “Standardelor Comunității” / „Îmi este scârbă de cei care-și bat joc de memoria celor uciși în Holocaust”, scrie un evreu român pe Facebook
Mai mulți utilizatori Facebook au reclamat folosirea pe profilurile unor antivacciniști a stelei galbene (Maghen David) pe care mulți evrei au fost obligați să o poarte în timpul Holocaustului de către naziști, înainte de a fi deportați în lagărele de exterminare unde majoritatea au fost nimiciți.
La o căutare pe Facebook apar peste 100 de fotografii cu steaua galbenă însoțite de textul “Român Nevaccinat”. Reclamațiile au fost respinse de Facebook, care după solicitarea reexaminării a scris mesajul: “Îți mulțumim că ai solicitat o analiză. Am reanalizat fotografia și am confirmat că nu încalcă niciunul dintre Standardele comunității noastre, inclusiv din perspectiva limbajului care incită la ură. Standardele comunității noastre se bazează pe feedbackul de la utilizatorii Facebook din întreaga lume, precum și de la experți.”
„Facebook este o mare bătaie de joc. Sute de români își pun, la profil, Maghen David pe care scriu „Român Nevaccinat” batjocorind Holocaustul, iar Facebook consideră această mizerie antisemită sinistră ca „Neîncălcând standardele comunității”! Îmi este scârbă și de cei care-și bat joc de memoria celor uciși în Holocaust, cât și de mizeria asta de Facebook.”, scrie în postarea sa pe Facebook Sorin Camner.
“Este o gravă abatere de la bunul simț și de la morală, o insultă la adresa memoriei Holocaustului și o minciună care pune în pericol sănătatea populației.”, comentează la rândul său Radu Iscovici.
“Am constatat asta. Se întâmplă din ce în ce mai des. „Standardele comunității” sunt de fapt GRAV ÎNCĂLCATE. Scârbă e si sentimentul meu …asta pentru a fi elegant.”, scrie Mihai Sincar în replică la postarea lui Sorin Camner.
Steaua galbenă a fost obligatorie în Germania nazistă și în țările ocupate de aceasta ca și în țările aliate. Potrivit Muzeului Holocaustului de la Washington, regimul Antonescu i-a obligat pe evrei să poarte Steaua Galbenă în Basarabia și Bucovina începând cu septembrie 1941 și în Transnistria din iulie 1942. În Regat și sudul Transilvaniei doar evreii din Moldova au fost obligați să poarte steaua galbenă din mai 1944 la presiunile naziștilor.
Directorul organizației de Monitorizare și Combatere a Antisemitismului (MCA România), Maximilian Marco Katz, condamnă și el folosirea pe Facebook a stelei galbene de către anti-vacciniști, dar adaugă că problema antisemitismului e mult mai largă în România.
“Instituțiile statului sau nu au uneltele necesare, sau nu au expertiza necesară sau nu sunt interesate în combaterea antisemitismului online. Distanța dintre declarațiile politice pe aceasta temă si realitatea pe teren este imensă. De-a lungul ultimilor 10 ani, dacă nu chiar de mai mult timp, am semnalat în mod repetat propagarea antisemitismului și a negaționismului Holocaustului online. La fel a făcut și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România. În urmă cu trei săptămâni am trimis o sesizare legată de acest subiect în atenția domnului deputat Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului. Până la această dată nu am primit nicio reacție. Între timp zeci, sute de pagini pro-legionare, antisemite, negaționiste, pro-teroriste inundă mediul digital. La fel ca și declarațiile stereotipe, politice, enunțate pe de rost, pe aceasta temă.”, a declarat Maximilian Marco Katz la G4Media.
“Aștept cu interes, efectele mult lăudatei strategii naționale de combatere a antisemitismului. De principiu elaborarea strategiei mai sus menționate este de apreciat… dar dacă va avea aceeași soartă ca și legislația care nu este implementată decât în anumite cazuri și numai până la o anumită limită, atunci va avea efectul bumerangului.” conchide Maximilian Marco Katz.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii