G4Media.ro

Facebook recunoaște că urmărește în permanență localizarea utilizatorilor, indiferent dacă au activat…

Sursa: The Guardian

Facebook recunoaște că urmărește în permanență localizarea utilizatorilor, indiferent dacă au activat sau nu geolocalizarea

Facebook a recunoscut că strânge informaţii despre locul unde se află fiecare dintre utilizatorii săi în permanenţă, din raţiuni de securitate şi în scopuri publicitare, indiferent dacă aceştia au activat sau nu geolocalizarea pe dispozitivele lor, transmite miercuri AFP, citată de Agerpres.

‘Chiar dacă cineva nu îşi activează datele de localizare, Facebook poate totuşi să determine parţial amplasamentul lor, datorită informaţiilor pe care le furnizează prin diferitele activităţi şi conexiunile lor la diferitele noastre servicii’, afirmă Facebook într-o scrisoare trimisă către doi senatori americani pe 12 decembrie şi postată marţi pe Twitter.

Democratul Chris Coons şi republicanul Josh Hawley au adresat gigantului reţelelor sociale o scrisoare în urmă cu aproape o lună pentru a cere informaţii despre modul în care acesta colectează acest tip de date.

‘Suntem preocupaţi de eventualitatea că Facebook ar putea să nu le ofere utilizatorilor săi nivelul de control (asupra datelor lor) pe care parametrii îl lasă să se înţeleagă’, au scris senatorii, înainte de a adresa întrebări directe.

‘Facebook recunoaşte’, a reacţionat Josh Hawley marţi, partajând un tweet al unei jurnaliste de la The Hill, care a publicat primele trei pagini ale scrisorii.

‘Chiar dacă vă dezactivaţi opţiunea ‘position’, ei continuă să vă urmărească amplasamentul pentru a face bani (trimiţându-vă reclame)’, adaugă senatorul. ‘Nu aveţi control asupra informaţiilor voastre personale. (…) De aceea Congresul trebuie să acţioneze’, mai spune el.

În SUA, doar statul California a ratificat o lege privind protecţia vieţii private şi a datelor personale ale consumatorilor. Numeroşi reprezentanţi cer o lege federală pe această temă.

În răspunsul trimis senatorilor, Facebook aminteşte că datele de localizare le permit utilizatorilor să partajeze locul unde se află sau să efectueze căutări într-un anumit perimetru. Aceste informaţii ‘ne ajută să trimitem conţinuturi mai adecvate şi să îmbunătăţim mesajele publicitare’, arată reţeaua.

Chiar şi atunci când utilizatorii dezactivează geolocalizarea, Facebook dispune totuşi de indicii. Însă în primul rând adresele IP (sistemul de identificare a unei conexiuni la internet) sunt cele care îi trădează pe utilizatorii preocupaţi de confidenţialitate.

În acest caz, Facebook precizează totuşi că se opreşte la nivelul de oraş sau de cod poştal, cu excepţia problemelor legate de securitate.

Grupul californian colectează date personale de tot felul despre cele 2,2 miliarde de utilizatori zilnici ai platformelor sale Instagram, Messenger, WhatsApp şi Facebook.

Modelul său economic se bazează pe exploatarea comercială a profilurilor consumatorilor prin ţintirea publicitară extrem de precisă, la scară foarte mare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cred ca o sa-mi purufic toate conturile bazate pe facebook si voi renunta la aceasta platforma.

    • Nu trebuie sa faci asta (dacă nu vrei). Trebuie doar să intrii de pe internet, nu din aplicație (care oricum e de toată jena).

  2. Wtff!

  3. Cine mai foloseste FB astazi, in afara de politicienii romani? 😀
    Una este sa folosesti Instagram/Whatsup si alta este sa folosesti FB/Messenger. Opriti in telefon, autorizatia de localizare a serviciilor respective si gata. Pentru absolut toti.
    Una este IP (furnizorul de internet) , 2,3,4G (furnizorul de telefonie) si alta este localizarea nemernicilor vanzatori de aplicatii.

    • Atîta timp cît ne-am globalizată asta e situatia ,doar daca va scapa de sub control dar ,acum hai sa spun securitatea ne spionează si a facut-o dintotdeauna pe mine chiar nu ma deranjează dacă cineva isi baga nasul dar sa meargă platforma mai bine ca Zici ii a spus că o va face mai buna dar de fapt ne baga mina in buzunar si servici vai de el asta e lumea in care trăim calitate nema!

    • Deja sunt urmarit prin bornaj (semnal telefonic) si IP (daca nu tai 3G ul cand nu il folosesc) plus cardul bancar. Insa, macar astea stiu sa le opresc, daca doresc.
      Celelalte in schimb… macar Apple iti ofera (mai clar) posibilitatea de a impiedica autorizatiile aplicatiilor. Au inceput si Android, incet incet, sa le faca mai usor de gasit in reglajele mobilelor.
      Am sters FB/Messenger din mobil. 3G ul il activez cand am nevoie, dureaza fix 1 secunda sa apesi pe buton 😀
      Sa-si tina afacera tatuca Mark, nu-i pentru mine. Iar daca am nevoie sa intru pe FB, este f simplu, o pot face (pe mobil) via site-ul internet FB. Nu prin aplicatie. Asa ca, „succesuri” tatucule Mark 😀 😀

    • @ Ivancristian

      „e mine chiar nu ma deranjează dacă cineva isi baga nasul”

      usa de la intrare ti-o incui sau o lasi deschisa in ideea ca poate vrea careva sa isi bage nasul ?

  4. iblocker.de permite blocarea de site uri si ip urile alocate anumitor țãri.