Facebook și Instagram, un nou proces în SUA: ”Au contribuit la o criză națională de sănătate mintală a tinerilor și trebuie să fie trase la răspundere”
Meta, compania mamă a Facebook și Instagram, a fost acuzată că a indus în eroare publicul cu privire la riscurile utilizării rețelelor de socializare și că a contribuit la o criză de sănătate mintală în rândul tinerilor. Afirmațiile au fost făcute într-un proces federal, care a fost anunțat de zeci de state americane. Acestea spun că societatea a folosit caracteristici care creează dependență pentru a „prinde în capcană” utilizatorii, ascunzând în același timp „pericolele substanțiale” ale platformelor sale. Meta s-a declarat „dezamăgită”, scrie BBC.
În proces se spune că Meta a încălcat legile privind protecția consumatorilor prin implicarea într-un comportament „înșelător”.
De asemenea, aceasta a afirmat că societatea a colectat date despre copii cu vârsta sub 13 ani, încălcându-și obligațiile care îi revin în temeiul Legii privind protecția vieții private online a copiilor.
„Companiile de social media, inclusiv Meta, au contribuit la o criză națională de sănătate mintală a tinerilor și trebuie să fie trase la răspundere”, a declarat procurorul general al New York-ului, Letitia James, unul dintre cei 33 de procurori generali care au semnat procesul.
Alte nouă state au făcut, de asemenea, afirmații similare în propriile procese.
Un purtător de cuvânt al Meta a declarat că societatea a împărtășit angajamentul procurorilor generali de a „oferi adolescenților experiențe online sigure și pozitive” și că a „introdus deja peste 30 de instrumente pentru a sprijini adolescenții și familiile acestora”.
„Suntem dezamăgiți că, în loc să lucreze în mod productiv cu companiile din întreaga industrie pentru a crea standarde clare, adecvate vârstei pentru numeroasele aplicații pe care le folosesc adolescenții, procurorii generali au ales această cale”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Meta, precum și alte companii de social media, se confruntă deja cu sute de procese în SUA intentate de familii, tineri și districte școlare din cauza impactului asupra sănătății mintale.
Aceasta marchează cea mai mare acțiune de până acum.
Ea survine în urma unei anchete asupra practicilor companiei în 2021 de către mai mulți procurori de stat, după ce un denunțător, Frances Haugen, a mărturisit în SUA că firma știa că produsele sale ar putea dăuna copiilor.
Faptul că Instagram dăunează sănătății mintale a tinerilor este contestat de Meta.
„Pur și simplu nu este corect ca această cercetare să demonstreze că Instagram este „toxică” pentru adolescente”, a declarat atunci Pratiti Raychoudhury, vicepreședinte și șef de cercetare la Meta.
„Cercetarea a demonstrat, de fapt, că multe dintre adolescentele pe care le-am ascultat simt că folosirea Instagram le ajută atunci când se luptă cu genul de momente dificile și probleme cu care adolescenții s-au confruntat întotdeauna”, a spus doamna Raychoudhury.
Există studii care sugerează că, într-adevăr, creșterea Facebook nu este legată de daune psihologice.
Dar există, de asemenea, o mulțime de cercetări care au constatat că petrecerea unor perioade lungi de timp pe rețelele de socializare poate avea un impact negativ asupra sănătății mentale a tinerilor.
În Marea Britanie, un medic legist care a analizat moartea lui Molly Russell a concluzionat că școlărița a murit în timp ce suferea de „efectele negative ale conținutului online”.
Statele cer despăgubiri financiare și oprirea presupuselor practici dăunătoare ale Meta.
Mari porțiuni din proces sunt redactate de către public. Dar se menționează în mod specific caracteristici precum like-urile, alertele și filtrele despre care se spune că sunt „cunoscute pentru a promova dismorfia corporală a tinerilor utilizatori”. Dismorfia corporală determină o persoană să petreacă mult timp îngrijorându-se de defectele din aspectul său, iar deseori aceste defecte percepute sunt imperceptibile pentru ceilalți.
„Alegerile și practicile de design ale Meta profită și contribuie la predispoziția tinerilor utilizatori la dependență”, se arată în proces.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank