G4Media.ro

Facturile mari la căldură împart bucureștenii în două tabere: abonații Termoenergetica subvenționați…

Foto: G4Media

Facturile mari la căldură împart bucureștenii în două tabere: abonații Termoenergetica subvenționați de primărie vs. cei care au centrale individuale

Discutiile din ultima perioadă pe tema creșterii prețului la gaze i-au împărțit pe bucureșteni în două tabere: subvenționați și nesubvenționați. Cei care au centrale de apartament se simt discriminați de faptul ca abonatii Termoenergetica plătesc facturi mult mai mici la căldură datorită subventiei de la primăriei.

„De ce unii plătesc 100% din consum, cum sunt eu care stau la casă, iar celor de la blocuri le plătește statul două treimi? O treime plătește el si două treimi statul. Sa plătească și ei ca toată lumea”, a declarat pentru G4Media un bucureștean care are centrală individuală.

Nemulțumirea celor care nu sunt racordați la sistemul municipal de termoficare vine pe fondul faptului că în prezent, abonatii Termoenergetica plătesc doar o treime din pretul gigacaloriei (163 lei), restul fiind acoperit de subventia Primăriei. În ceea ce-i priveste pe cei care au centrale individuale, facturile sunt mult mai mari, deși și aceștia se bucură de la 1 noiembrie de o compensare. Mai exact, statul le plătește 30% din factură dacă se încadrează în anumite cote de consum.

„În momentul de față, pentru un apartament cu două camere se plătește pe lună un preț care este cuprins între 170 și 200 de lei, în timp ce pentru același apartament care are o centrală pe gaze naturale discutăm de prețuri de la 280 până pe la 380 de lei lună”, spune Dumitru Chisăliță, expert în energie.

Pentru a nu se simți nimeni neîndreptățit, unii dintre specialiștii în administrație publică susțin că subvenționarea ar trebui făcută în funcție de venituri sau de nevoile sociale ale populației.

„Subvenționarea energiei termice în mod nediferențiat pentru toate categoriile de populație reprezintă până la urmă un element de neechitate socială. Nu toți bucureștenii care locuiesc la bloc sau folosesc serviciul public de termoficare au nevoie de acestă subvenție. Nu toți bucureștenii nu pot suporta cheltuielile. Pe de altă parte, sunt bucureșteni care locuiesc la case și nu au niciun fel de beneficu similar. Practic, din bugetul municipalității se creează un beneficiu doar pentru o parte din populație”, a declarat pentru G4Media.ro, Dragoș Dincă, prof. univ. Administrație Publică, SNSPA.

Specialiștii în energie sunt de părere că dacă banii care se duc pe subvenția termiei (950 milioane lei) s-ar duce în investiții, sistemul de termoficare ar fi mai eficient și implicit facturile ar fi mai mici.

„Pierderile de agent termic în București sunt foarte mari. În jur de 30 %. Reducerea acestora, evident reduce necesarul de energie pe care trebuie să îl introduci în rețea și evident consumurile de energie electrică asociate pompajului și așa mai departe” este de părere Ionuț Purica, specialist în energie al Academiei Române.

În prezent, în sezonul rece, din cauza conductelor sparte, în fiecare oră se duc în pământ peste 2.000 de tone de apă fierbinte.

Termoenergetica este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România şi deţine 43% din piaţa din București. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. În acestea trăiesc 1,21 milioane de locuitori. Totodată, aceasta furnizează agent termic şi pentru aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. Trei sferturi din rețeaua de conducte (954,09 km conducte – reţele termice primare; 2963,3 km conducte – reţele termice secundare) sunt vechi de aproape 40 de ani.

Dragoș Porojnicu este reporter la Știrile TVR / Foto: G4Media

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

61 comentarii

  1. De ce plange reporterul doar pe umarul bucurestenilor, doar ei au centrale?
    Aceeasi problema este in toate orasele, nu doar la Bucuresti.
    Iar la Bucuresti, orasul unde locuitorii au cele mai mari venituri din tara, caldura are cel mai mic pret, iar subventiile sunt cele mai mari.
    Si transportul e cel mai ieftin, fiind subventionat masiv.
    Subventiile sunt platite de la bugetul central, nu din cel local.
    Vor aparea iar bucuresteni care vor spune ca intreg universul se invarte in jurul Bucurestiului, deci e normal sa fie cel mai mic pret la gigacalorie sau transport si cele mai mari subventii… 🙂

    • Nu e numai în București. În toate orașele e la fel.

    • Transportul nu mai e ieftin, e 3 lei biletul, ai ramas in urma…trebuie sa le multumim useristilor pentru scumpiri si in mod special lui drula! Nu uitam, nu iertam! Subventiile se platesc de la bugetul local, doar ca primariile nu au niciodata suficienti bani pentru aceasta subventie, asa ca toata lumea sta cu mana intinsa la guvern pentru completari! Si daca nu stiai, si gazul de la centrale e “subventionat” prin plafonarea pretului peste iarna. Altceva fals te mai nemultumeste?

    • Jeane, la mine in oraselul meu de provincie, gazul e subventionat cu doar 16 lei la MW/H (adica vreo 8% din pret). Intre timp „saracii” din Bucuresti platesc doar o treime din pretul gigacalaoriei. Asta ti se pare corect?

    • Foarte bine daca s-au mai marit preturile, oricum ati platit prea putin! 🙂 Drula si USR au mai facut putina dreptate? Bravo lor! 😛
      Analiza, cu cifre, a banilor pompati de la bugetul central pentru caldura si transport la Bucuresti:
      https://expertforum.ro/faliment-financiar-bucuresti/

    • Valjean ca de obicei minte. Transportul era la pretul ala de multi ani. Nu se mai putea asa ca nu erau bani de investitii. Iar plafonarea momentan nu exista. Abia a fost data legea. Dar caldura merge din octombrie!!!! Deci juma de iarna ca sa zicem asa perioadei in care ai nevoie de caldura nu a fost acoperit nimic. Dar intrebare: la adresa psd care a facut sa creasca pretul la gaze din 89 incoace nu ai nimic de zis???? Ca deciziile gresite in atatia ani aici ne-au adus. Evident, asta nu te deranjeaza.

    • Tanti postaca, Bucuresti contribuie cu 25% din PIB. Primăria municipiului București nu are buget din taxele la nivel local de aceea are buget direct de la guvern. Dacă ar rămâne banii produși în București doar în București, Oltenia, Moldova și Muntenia ar muri de foame. Așa a shhh, nota 2 la economie.

    • ABC, cui nu-i convine sa se mute în București. Nu mai mințiți atâta

    • Mde… nu s-o învârti întreg universul dar se da ora exacta. De Cewa se spune aici București, România, ora exacta și nu aici Alexandria Teleorman România ora exacta!! Un adevar care ne place sau nu, trebuie sa-l acceptam.

    • Ce sens are să mai și gândim? Bucureștiul produce scriptic atât de mult pentru că avem o țară excesiv de centralizată. Nu pentru că ar fi bucureștenii mai speciali și mai productivi.

    • Sigur autorul articolului are centrala termica pe gaz.
      Un alt caz de echidistanta.

    • Subventiile sunt platite de primarii. Asa spune legea. Numai subventiile din acest an sunt suportate de stat

    • 40% din energia termică se duce în pământ datorită țevilor sparte.
      Termoenergetica (fosta Radet) și Elcen, fiind companii de stat, sunt capusate și au organigramele încărcate cu fel de fel de caricaturi.
      Cel puțin 2/3 din prețul gigacaloriei nu are justificare.
      Toată lumea recunoaște că sistemul centralizat de termoficare este cel mai eficient.
      Eficient înseamnă căldură la cost mic.
      Statul își recunoaște jaful din Termoenergetica (fosta Radet) și Elcen și suporta acest jaf din buget.
      De ce să plătească numai cetățenii racordați la încălzirea centralizata acest jaf?
      Nici nu ar fi posibil să plătească, datorita veniturilor mici.
      Nu mai plecați după fenta!
      Incercati să gândiți, să treceți testele PISA.
      Zic.

    • Pai mai jean valjean , mai Ion, cand spuneti ca subventiile sunt platite de primarii, voi ce va inchipuiti, ca sunt platite din buzunarul personal al primarului sau din averea personala a functionarilor publici? Mai, oameni buni, primaria tot din buzunarul nostru plateste subventiile! Sau va inchipuiti ca impozite si taxe la bugetul local platesc doar aia cuplati la radet? Nu, oameni buni, impozite si taxe platesc toti bucurestenii, inclusiv cei cu centrale proprii, numai ca aia cuplati la radet isi primesc ceva bani inapoi cu subventiile! Deci unde este echitatea?

    • Ma mincinosule cat de mult semeni cu mafiotii din familia Becali. Sper ca nu esti ala din familia Becali care a construit probabil blocul din Constanta ars complet in urma cu cateva zile. Te faci ca nu stii ca toate companiile mari din Romania, multinationalele, bancile, fondurile de investitii, etc. au sediul social in Bucuresti, desi punctele de lucru sunt prin toata Romania, insa banii sunt colectati la sediul social, adica la Bucuresti. D’aia are Bucurestiul venitul atat de mare, nu ca sunt bucurestenii cei mai harnici si gospodari dintre romani.

  2. Nu destul ca suntem împărțiți în bogați și sărăciile, țigani și români, vaccinați și nevaccinati, etc etc acum suntem împărțiți în cei cu centrale și cei de la radet,

    • Asta e adevarul. Doare? Tough luck

    • „tine-i prosti si divizati”

    • @unul esti tantalau vad, daca eu am centrala trebuie sa ii iau si lu vecinu ca sa aibe si el sau ? fiecare cum isi permite sa traieasca e logic ca sunt tabere. Lasati visu socialist cu toti suntem egali ca nu e nimeni egali si nici nu ar trebui sa fim. Pentru ca fiecare are in functie de cat si munceste 🙂

  3. Romania e impartita in doua tabere, talhari si victime.

  4. „Plătește statul”, băieți, nu plătește nici un stat, niciodată! Statul n-are bani, statul plătește cu banii pe care-i ia de la cei care-i produc, firme, cetățeni.
    Statul e supremul impunător de taxe de protecție. O parte din taxele astea sunt utilizate pentru ce ni se spune că sunt încasate (în lumea de azi nu mai poți proceda ca nobilimea în Evul Mediu, prostimii i s-a urcat la cap că are drepturi și iese scandal), dar cea mai mare parte e însușită de stat (adică de niște oameni care trăiesc – bine -din munca celorlalți: politicienii, magistrații, instituțiile de forță).
    Ce, e prea radical ce spun? Din păcate e și adevarat.

  5. Bucurestenii sunt niste privilegiati aroganti.

  6. Și eu ma simt discriminat pentru ca nu pot sa renunț la mizeria de RADET și sa ma Rites cu o centrală de apartament… nu înțeleg de ce avem o lege ce instituie un cvasi monopol pentru radet…
    Dacă am renunța cu toții atunci am scapă de mizeria asta pe care toți o sifonează de 30 de ani

  7. Deci cei cu centrale de aprtament ar vrea sa plateasca mai putin, dar sa plateasca apa rece ?
    Cei bransati la RADET ar vrea sa-si puna centrala dar nu au voie

  8. Nici un guvern ori primar nu a avut curajul sa desfiinteze aceasta mizerie Radet. In fiecare cartier o centrala termica ori la fiecare scara de bloc. Toti au vrut voturi iar fraierii au votat. Banii de subventie dati pentru centrale de cartier ori ca centrale bloc ca suport costuri. O treime primaria restul locuitoriilor in rate. Radet ce ne ofera este o bataie de joc.

  9. M-am mirat ca dupa atâtia ani de apartenenta la UE mai e admisibila aceasta subventie.
    Ar trebui ca asociatia de bloc sa plateasca pretul integral, iar subventiile sa se acorde individual, functie de situatia fiecarei familii (venituri, etc.). Prin alte parti un cuplu care sta în 4 camere nu primeste NIMIC. Daca nu le ajunge pensia, trebuie sa vânda si sa-si ia doua camere (sau chiar garsoniera), iar cu diferenta de bani sa plateasca niste ani buni încalzirea pentru doua camere.

    • Prin „alte parti” nu sunt veniturile din Romanica (ca sa nu mai vorbim de pensii)! Prin „alte parti”, costurile cu utilitatile lunare raportate la veniturile lor medii, sunt la nivelul procentual cu o cifra!

    • Cred ca tu vrei modelul american de capitalism , s-au schimbat vremurile ? nu este nici o problema , este perfect normal sa iti vinzi apartamentul unde te-ai nascut si locuiesti de 40 de ani , sa renunti la cartierul pe care il indragesti , la scoala, gradinita , liceu sau facultatea aproapiata unde iti merg copii si sa iti iei un apartament in alta parte ca sa te conformezi capitalismului american , brut , fara suflet.
      In europa avem un mixt intre soacialism (sa facem bine oamenilor) si capitalism. Stim ca trebuie sa existe o simbioza intre cele doua pentru ca acest sistem nu este perfect dar este cel mai bun ce s-a descoperit pana acum.

  10. Divide et impera!

  11. Dar inainte de toate imi puteti spune, va rog, despre ce caldura este vorba? Aia care nu este?

    • Ba e, dar e in…pamant!

    • Pai atunci sa plateasca pamantul ca el beneficiaza de caldura in ultimul timp, de cand e primar edilul sustinut de useristi, nu eu, „discriminatii” sa-i bata lui obrazul si celor care au hotarat sa ia bani de colo sa-i dea dincolo, sau celor care au stiut si in loc sa se ocupe de adevaratele probleme s-au ocupat de pro.paganda, nu mie, ca eu ma incalzesc la calorifer electric si platesc energie electrica. Aceasta din cate stiu este chiar mai scumpa decat gazul pe care il platesc „discriminatii” care au decis sa-si monteze centrale fiind in cunostinta de cauza, montand tot felul de tevi de gaz mari prin blocuri, fara sa se gandeasca la faptul ca daca ne-am pune toti ar fi ditamai poluarea, ca am inteles ca sunt poluante. Dupa care cand incepem sa discutam pe tema poluarii, incepem sa discutam si sa-i punem la treaba culmea si pe cei care n-au avut in viata lor masina, sau centrala termica de apartament. Bineinteles ca poluarea ar fi fost mai mica daca am fi fost racordati toti la Termoenergetica, dar cum in ultimele 2 sezoane agentul termic nu ajunge sa incalzeasca locuintele, s-au si infiintat „discriminatii” sa cheltuie bani pe ceea si practic ei consuma si pe un serviciu pe care il folosesc, nu ca altii ca mine.

    • Pamantul „beneficiaza” nu de cand a venit primaru’ userist (pe care l-am votat, recunosc, dar nu-l voi mai vota in veci, si nu numai din cauza subventionarii!), „tevaraia” termica a inceput sa scartaie de peste 25 de ani, era deja „praf” de pe timpu’ lu’ Oprescu, azi este „stropitoare” (nici Firea n-a facut ceva, s-a ocupat tot cu ” da-le 100 lei, Nicule”)! Problema si rezolvarea ei este mult deasupra oricarui primar al Bucurestiului si de aiurea, iar pretul gazului si al gicacaloriei in Romanica (nu numai in Bucuresti), precum si masurile de contracarare a poverii suportate de populatie, sunt la guvern si la firmele beneficiare clientelare , noi, toti, „discriminati” au ba, suntem in aceeasi oala, si ne certam ca fraierii. „Statul” cred ca e deja mafiotizat, noi toti, acu’ suportam un impact major si cu reactii in lant, stati sa vedeti ce va urma de la inceputul verii, cand vor disparea „subventiile” de orice fel, dar poporu’ se va fi „obisnuit”. Ca in bancu’ ala de pe timpu’ lu’ Ceasca: La Radio Erevan, intreaba unu’ daca este adevarat ca vor urma reduceri salariale cu 50% pentru „plata datoriei externe”, raspunsul: nu, nu este adevarat, reducerea va fi de „doar” 45% si va fi pentru „constructia socialismului in Romania”!.

  12. Aia cu centrale de apartament ii subventioneaza pe cei centralizati. Si nu numai ei ci toti romanii din toata tara care platesc taxe. Ce este subventia? Bani luatei de la toti platitorii de taxe din toata tara, ca e subventie de la guvern nu de la primarie, si bagati in curu’ Radet. Q.e.d.

    • @Florin – In sfarsit, cineva care pune punctul pe i. Credeam ca numai eu sunt cel vorbeste din perspectiva asta! Banii de subventii vin tot din buzunarul nostru, numai ca cei de la radet primesc ceva inapoi prin subventii.

  13. N am vazut bucurestean care sa nu se bucure de pomana si chiar sa ceara cu nerusinare daca e in pozitia din care are cui si stie ca nu poate fi refuzat. Ca e si razbunator. N aveti rusine numai tupeu.

    • Maicaaa…cre’ca nu prea stiti cam cum sta treaba cu „populetul” din Bucuresti, „calitatile” enumerate de dvs. sunt specifice bucurestenilor „migranti” din: OT, VL, VN, BC, PH, IF(astia sunt d’aia cu casoaie si centrale individuale, suparati azi pe „radetizatii” din cutiile de chibrituri), si alte regiuni ale patriei, adica bucuresteni „facuti”, aia „nascuti” sunt pe cale de disparitie… asa ca naravurile enumerate ar trebui recunoscute si asumate de „bastinasii” de origine….fiecare, cand se vede cu CI de Buc., cam uita de unde a plecat si uite-asa…s-a dus de rapa „micul Paris” ce fuse odata!

  14. Pt toți indivizii inteligenți de pe-aici: primăria subvenționează gigacaloria pt că din cauza primăriei se pierde agentul termic în subteran. Dacă ar fi fost o entitate privată, la fel ar fi fost. Corect e sa am calorimetru pe calorifer și să plătesc de acolo, fix ce consum. Da asa ar întra în colaps radet/termoenergetica în 3 luni.

    • Cel mai corect si la obiect comentariu! Fara discriminari de orice fel!

    • Nu e corect ceea ce zici deoarece ti se adauga si pierderile. Am avut repartitor vreo 6 ani si am platit la 2 camere 500 lei lunar pe perioada de iarna. Niste hoti cei care citeau repartitoarele. Am aflat dupa ce am renuntat la ele ca au o perioadă de doar 2 ani de functionare dupa care dau citiri eronate.
      Am vrut sa ma debransez si primaria nu te lasa. Cel putin 2 luni pe an este frig in apartamente, la inceperea si la terminarea sezonului rece. Ne incalzim electric!!!
      In plus, daca eu castig peste medie, de ce sa nu fiu subventionat? Eu contribui mai mult decat altii la aceasta subventie si doar ei sa beneficieze de banii mei? Acesti bani cu care sunt impozitat sunt din munca mea nu din lenea sau neputinta lor!

    • 1. si cand nu existau pierderi pe retea era subventionata gigacaloria;
      2. si din banii cui subventioneaza primaria?

    • 1. Omu’ vorbeste despre „calorimetru”, nu despre repartitor, care este altceva.
      2. Cand nu erau pierderi pe retea (in care secol?), nu existau subventii, poate stiti dvs. altceva, cu ceva ex. concrete?! Eu stiu despre ce vorbesc, de peste 50 de ani locuiesc in „cutii de chibrituri”, inclusiv in perioada de trista amintire cand gazele „inghetau pe teava”!
      3. Subventiile tuturor (nu numai ale bucurestenilor) se platesc tot de acolo de unde se platesc ajutoarele sociale, scutirea de impozite pentru diverse categorii speciale profesionale sau nu (ca nu doar turcu’ acopera gaura), concediile de 2 ani pentru cresteri copil (pe timpu’ meu nu exista asa ceva…) si multe altele, de-a valma (vorbesc numai despre subventiile primariilor care nu au buget specific pentru subventii).
      4. Cine locuieste „la bloc” si vrea sa-si „traga” centrala proprie, trebuie sa suporte costul racordarii la gaze, cu tot cu infrastructura specifica (tevaraie, proiect, mana de lucru…) si aprobarile impuse si taxabile, daca are si ghinionul sa „stea” la et. 11…a incercat subsemnata, toate veniturile familiei, pe doua generatii, nu faceau „fata”…asa ca, „radetizare” scrie pe fruntea mea, ca n-am gasit nici unul de asta cu gura mare la acest articol, care sa vrea sa plece prin schimb de la „casa” cu centrala proprie nesubventionata, de circa 100 m, zona Piata Victoriei, cu apartament et. 11, aceeasi zona si suprafata dar „radetizat”!

    • Tot primăria ar putea folosi banii pentru modernizarea sistemului, să nu mai existe pierderi.

  15. De 12 ani de administrație pesedista așa s-au câștigat alegerile în Bucuresti. Toată țara se întreba cum o tura mincinoasă și manipulatoare de la A3 a fost aleasă?Așa, platind o parte din factura de gaze a celor care locuiesc în cartierele de blocuri comuniste cu banii celorlalți fraieri care nu beneficiază de ,,subvenții”. Comunism de cumetrie.

  16. De ce se raportează totul la București, la știri se spune cel mai mult de București sa se facă reportaje și cu situațiile din alte orașe.Nu sunt deacord cu TVA ieftinit la gcal, trebuia ieftinit și ptr cei care se încălzesc cu gaze stau la case sau la bloc și au centrale proprii, au fost necesare dacă nu mai aveau cu ce sa se încălzească altfel orașe Campina, Văleni de Munte, Plopeni. De ce in Bulgaria sau stopat creșterile până în luna martie 2022 și la noi noile oferte ptr cei care să facă o nouă contractare din ian2022 ofertele vin până în martie?

  17. Asta era găselnița lor de a ne sustrage de la ce fac ei…. Traseism politic și furt calificat in grup…. Ne mai trezim și noi odata? Votam și noi DOAR pe cei care tin cu noi… și nu doar cu ei? Deschideți bine ochii când puneti ștampila …. Ca altfel ajungem sa ne plange pe internet …. Toți sunt hoți…. Taxe pt salariile lor 0, dobânzi la credite sub 1%, bonuri de vacanța ei 1450 noi 0 …samd …. Astea nu le discutați?

    • Pai in loc să ne sfâșiem între noi, să emitem idei,injurii,etc de proastă calitate,mai bine dați soluții, emiteți idei pertinente cum să se facă căci nu mai merge că în Conu Leonida .. să dea statul că de asta e stat.
      Nu știu cum se face dar când e frig in apartamente,când apă caldă nu e,,cei cu centrale sunt mândri foc de ce au ei și cât de bine le este.Csnd e puțin mai bine pentru ceilalți dau cu pietre și sunt nemulțumiți.
      Păi dacă e așa hai să se plângă și cel care depinde de sistemul centralizat de încălzire,că el plătește apă caldă și pe țeava aceea curge mai rece decât la soare,doar la preț e fierbinte,că cei ce locuiesc la etaje superioare până urcă și calia asta de apă curge rece din belșug și o plătește tot la preț fierbinte, Căldură dacă vor mai multa bagă în priză ceva,etc.Inconveniente sunt peste tot.Priviti lucrurile din ambele părți .Dar haideți până rezolvă statul ceva să încercăm noi Eu sunt dispusă să fac schimb cu nemulțumiții de la curte și prin angajament nu voi emite pretenții de subvenții.

  18. Aceleași discuții reluate de ani de zile. Problema e că sunt pierderi enorme din cauza rețelelor vechi. Cine să le plătescă? Oamenii la care nici măcar nu ajunge căldura? Articol superficial, cu comentarii pe măsură.

  19. Nici mai băgați bani in termoficare renunțați la încălzirea centralizata,subvenționați centralele de bloc sau apartament și 5 ani nu veți mai aruncă bani pe suenti

  20. Este normal sa mi se subvenționeze căldură de la RADET atâta timp cât am frig in casa. Daca cel cu centrala de apartament ar avea 19-20 grade ar plati la fel de mult că mine sau mai ieftin. Eu oricum plătesc pentru calorifere mai reci decât mana mea deci despre ce vorbim? Am avut luna trecuta 6 zile fără căldură și apă caldă. Știu că nu am platit nimic zilele alea însă disconfortul trebuie sa fie vizibil undeva in factura. Adică cel cu centrala proprie are ce vrea și cât vrea. Eu nu am decât ce mi se impune să am. Vreau și eu să îmi pot pune centrala dar sun limitat de lege. Adică trebuie să obțin semnături și să plătesc paușal un minim că îmi trece țeavă prin casa. Pai să își ia țeava și să nu plătesc nimic.

  21. Soluția: centrale de scara sau de bloc, dacă legea numai așa permite și debranșare de la RADET. Terminați cu scuzele, cu acuzele și în general cu vorbăria prea multa. Faceți un efort că merită. Țevile repede nu se repara.

  22. Pomanagii de Bucuresteni vor pomana de la stat sa li se suventioneze si mancarea …emisiuni cu tot felu de tuciurii care se plang ca e frig mamaie , nu ajung banii etc .. la munca , e plina romania de plimbareti in masini de bucale …se inparte fasola cu ciolan la muzeul satului …. pomanagii bucuresteni fac conzi interminabile sa prinda un ciolan cu fasola gratuit ..

  23. Deci ,cei cu centrale de apartament sunt păgubiți de două ori ;
    _ platesc pretul întreg la gaze
    _ platesc cota parte la termoficare pentru căldura de pe părțile comune.
    Sa ne trăiască domnii guvernanti.
    Cand n_o sa mai plătim taxa pe prostie ?

  24. „Sa plătească și ei ca toată lumea”, a declarat pentru G4Media un bucureștean care are centrală individuală.
    Adică să moară și capra vecinului. În loc să mă uit la ce pot face eu să-mi fie mai bine, prefer să mă uit în CURtea altuia, ca să văd cum pot să-i fur ce mai are pe-acolo…
    Gândire jalnică.

    Și nu cred că e o idee prea bună să faci comparație între prețul vechi al căldurii de la bloc și prețul nou al gazelor. Din cauza pieței mondiale, or să crească toate prețurile.
    Comparăm și noi mere cu mere, sau doar ce ne convine?

  25. Multă căldură de la noi Termoenergetica !
    Adică , să vă ardă focu’ pâna la Crăciun.
    Scrisoare de ,, dragoste ” de la locatarii din Drumul Taberei. Stăm în frig imbrăcați cu tot ce aveam in șifonier. Doar noaptea reducem la jumate hainele de pe noi
    Cănd faci o pâine , amesteci făina si cu drojdia si ĂA și putină apă călduță . Apa caldă pe care ne – o dă Termoenergetica ( Privatizată – luată de un șmecher) nu e bună nici măcar de făcut pâinea. Deschizi robinetul de apă caldă, aștepți 10 minute cel puțin , timp in care Apometrul integistreaza apa calda la 70⁰ C .
    Veniți bai acestia să vedeți si camere cu 17 grade si caloriferele Moarte
    Bătrâni , Bolnavi , Copii mici , elevi cu mănusi in mâini făcându – si lecțiile si părinti neputincioși injurându

    • „Termoenergetica ( Privatizată – luată de un șmecher)”
      Minți cu talent. Termoenergetica e firma Primăriei București. NU e privatizată.

      „Deschizi robinetul de apă caldă, aștepți 10 minute cel puțin , timp in care Apometrul integistreaza apa calda la 70⁰ C .”
      A doua minciună, la fel de talentată. Doar că aici îți spun că mănânci căc@t cu polonicul.
      Apometrul NU înregistrează NICIO temperatură, nu la 70, nu la 100, nu la 30 de grade. Apometrul e un contor mecanic, ce se învârte și când sufli aer prin el. Fă proba, ca să te convingi.
      Contorul de energie termică, ăla e altă mâncare de căc@t. Ăla-ți înregistrează temperatura apei care trece prin el. Dacă ție-ți trece apă la 30 de grade, apă la 30 de grade plătești. Nu există să plătești apă caldă la un plafon prestabilit, 70 sau ce visezi tu acolo.
      Deci, NU EXISTĂ că plătești apă rece la preț de apă caldă. Nu mai fii analfabet funcțional. Nu știi cum se calculează o chestie, întreabă. Nu e nicio rușine.
      Rușine e, și MAAARE!!, să minți! Și tu ai făcut asta de două ori! Demonstrate mai sus.

      Să te ardă focu’!

  26. Mai exista și alte tabere în București și nu numai: angajati bugetari cu vouchere de vacanta și angajați la privat, prostovani. Pensionari speciali cu pensii exorbitante și pensionari prostovani cu pensii după contribuție, etc, etc.