Facturile mari la căldură împart bucureștenii în două tabere: abonații Termoenergetica subvenționați de primărie vs. cei care au centrale individuale
Discutiile din ultima perioadă pe tema creșterii prețului la gaze i-au împărțit pe bucureșteni în două tabere: subvenționați și nesubvenționați. Cei care au centrale de apartament se simt discriminați de faptul ca abonatii Termoenergetica plătesc facturi mult mai mici la căldură datorită subventiei de la primăriei.
„De ce unii plătesc 100% din consum, cum sunt eu care stau la casă, iar celor de la blocuri le plătește statul două treimi? O treime plătește el si două treimi statul. Sa plătească și ei ca toată lumea”, a declarat pentru G4Media un bucureștean care are centrală individuală.
Nemulțumirea celor care nu sunt racordați la sistemul municipal de termoficare vine pe fondul faptului că în prezent, abonatii Termoenergetica plătesc doar o treime din pretul gigacaloriei (163 lei), restul fiind acoperit de subventia Primăriei. În ceea ce-i priveste pe cei care au centrale individuale, facturile sunt mult mai mari, deși și aceștia se bucură de la 1 noiembrie de o compensare. Mai exact, statul le plătește 30% din factură dacă se încadrează în anumite cote de consum.
„În momentul de față, pentru un apartament cu două camere se plătește pe lună un preț care este cuprins între 170 și 200 de lei, în timp ce pentru același apartament care are o centrală pe gaze naturale discutăm de prețuri de la 280 până pe la 380 de lei lună”, spune Dumitru Chisăliță, expert în energie.
Pentru a nu se simți nimeni neîndreptățit, unii dintre specialiștii în administrație publică susțin că subvenționarea ar trebui făcută în funcție de venituri sau de nevoile sociale ale populației.
„Subvenționarea energiei termice în mod nediferențiat pentru toate categoriile de populație reprezintă până la urmă un element de neechitate socială. Nu toți bucureștenii care locuiesc la bloc sau folosesc serviciul public de termoficare au nevoie de acestă subvenție. Nu toți bucureștenii nu pot suporta cheltuielile. Pe de altă parte, sunt bucureșteni care locuiesc la case și nu au niciun fel de beneficu similar. Practic, din bugetul municipalității se creează un beneficiu doar pentru o parte din populație”, a declarat pentru G4Media.ro, Dragoș Dincă, prof. univ. Administrație Publică, SNSPA.
Specialiștii în energie sunt de părere că dacă banii care se duc pe subvenția termiei (950 milioane lei) s-ar duce în investiții, sistemul de termoficare ar fi mai eficient și implicit facturile ar fi mai mici.
„Pierderile de agent termic în București sunt foarte mari. În jur de 30 %. Reducerea acestora, evident reduce necesarul de energie pe care trebuie să îl introduci în rețea și evident consumurile de energie electrică asociate pompajului și așa mai departe” este de părere Ionuț Purica, specialist în energie al Academiei Române.
În prezent, în sezonul rece, din cauza conductelor sparte, în fiecare oră se duc în pământ peste 2.000 de tone de apă fierbinte.
Termoenergetica este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România şi deţine 43% din piaţa din București. Furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând aproximativ 8.200 de blocuri de locuinţe şi 320 imobile. În acestea trăiesc 1,21 milioane de locuitori. Totodată, aceasta furnizează agent termic şi pentru aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici. Trei sferturi din rețeaua de conducte (954,09 km conducte – reţele termice primare; 2963,3 km conducte – reţele termice secundare) sunt vechi de aproape 40 de ani.
Dragoș Porojnicu este reporter la Știrile TVR / Foto: G4Media
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
61 comentarii