G4Media.ro

Facultățile au primit interdicție de a organiza examen suplimentar de limbă română…

sursa foto: Pixabay

Facultățile au primit interdicție de a organiza examen suplimentar de limbă română la admitere, pentru minoritari. Ministerul Educației: Diploma de BAC atestă competențele lingvistice

Schimbare decizională radicală la Ministerul Educației: Universitățile nu mai pot organiza examene suplimentare de limbă română la admiterea la facultate special pentru candidații aparținând minorităților naționale. “Certificarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română se face cu diploma de bacalaureat”, examen național la care minoritățile susțin testare orală la Română la fel ca toți ceilalți elevi, a stabilit Ministerul Educației. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce Ministerul anunțase în vara lui 2019 că nu elimină examenul pentru că diploma de BAC “nu reflectă nivelul de stăpânire a limbii”.

Ordinul semnat de ministrul Monica Anisie și publicat în Monitorul Oficial marți, 7 ianuarie 2020, marchează o schimbare decizională majoră pe acest subiect. În august 2019, Ministerul Educației condus interimar de social-democratul Daniel Breaz anunța că NU elimină examenul oral suplimentar de limbă română de la admiterea la facultate a minorităților, pentru că diploma de Bacalaureat “nu reflectă nivelul de stăpânire a limbii”.

Ce prevede ordinul nr. 5.618/2019 publicat în urmă cu o zi în Monitorul Oficial:

“Art. I. – Alineatul (4) al articolului 5 din Metodologia-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat aprobată prin Ordinul ministrului educației naționale și cercetării științifice nr. 6.102/2016 (…) se modifică după cum urmează:

  • (4) Instituțiile de învățământ superior prevăd în metodologia proprie de admitere modalitatea de certificare a competențelor lingvistice, în cazul candidaților la programele de studii școlarizate în limba română și care nu prezintă acte de studii, necesare la înscriere, eliberate de instituții de învățământ din România sau din străinătate, cu predare în limba română. Prin excepție, pentru elevii care au urmat studiile într-o limbă de circulație internațională sau într-o limbă a minorităților naționale, certificarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română se face cu diploma de bacalaureat.”

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. A dat si PNL tainul UDMR.

    • # kondensatorilor, va vad din ce in ce mai suparati pe horban si pe deciziile intelepte pe care le pune in aplicare

      daca mutului de la cotroceni i-ar pasa cat negru sub unghie de ROMANI si de ROMANIA, cu siguranta ca i-ar transmite lui horban una-alta, l-ar chema la consultari, etc. ca sa il traga de urechi ca derapeaza cu ROMANIA exact in sant

  2. Foarte corect. Limba romana e numai una. E ca si cum ai cere sa faci rezumat din tabla imultirii., trebuie stiuta toata. Asa e matematica , asa e limba romana.

    • Uiți ca liceele la care învață maghiarimea noastră sunt cu predare în limba maghiara, iar profii de limba romana sunt singurii care predau în lb romana. Astfel ei sunt presati de colegii lor, profii maghiari, sa le dea bacul la lb romana tuturor agramatilor elevi maghiari.
      Dacă ar cunoaște limba romana cu adevărat, aceștia nu s-ar teme de examen de lb romana la facultăți în care se preda în lb romana.
      Rusine PNL-ului!

  3. Devine tot mai clar ca PNL nu este departe de PSD. Ambele partide au facut compromisuri cu UDMR. UDMR a castigat de facto in toate alegerile, obtinand aproape tot ce dorea de la partidul majoritar la momentul respectiv.

  4. Limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care susţin orele în limbrile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev.
    Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 30 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română.
    Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată. Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere, elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră în conformitate cu programa timp de cinci – şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaşte al limbii române era aproape de zero.

    • De ce dracu mai au cetățenie, și mă scuzați că întreb așa dar în permit sunt pe jumătate Ungur, dar sunt cetățean român și copiii mei la fel!!!

    • Și de ce dracu mai au cetățenie, mă scuzați că vorbesc așa dar îmi permit ,sunt pe jumătate Ungur, dar sunt cetățean român, și copiii mei la fel!! Iar oasele bunicilor mei se odihnesc in pământul acestei țări , care i-a hrănit!!

  5. Pe bune, nu credeam că liberalismul se împacă atît de bine cu autonomia universitară, Orban baci!

    • Total eronat!
      Certificarea competentelor privind cunoașterea limbii romane se face la examenul de capacitate. Gramatica limbii romane se studiază doar pina in clasa a 8-a.
      La bacalaureat nu se da examen de cunoaștere a limbii române nu se face analiza nici de fraza nici de propoziție, etc.
      La bacalaureat este o mizerie de examen de literatură română, adică de reprodus fragmente din comentariile memorate în cei 4ani de liceu.
      Acest examen de literatură română face discriminare între elevi. Elevii de la profil real care dau obligatoriu examen la matematica trebuie sa demonstreze că cunosc literatura romana; elevii de la uman nu dau examen la matematica nici macar pentru a demonstra că știu tabla adunării, sau ce e o arie sau un perimetru, adică abc-ul matematicii?
      Așa că totul e o mizerie cei care învață matematica și fizica trebuie să memoreze comentarii, iar ai de merg pe partea filologică nu trebuie să facă adunări și scăderi că îi doare capul.
      Dacă aveți copii in liceu știți despre ce vorbesc .
      Normal ar fi că ai de la Real să nu aibă treabă cu literatura cum ai de la uman nu au treabă cu matematica.
      Subliniez , faptul că știu să vorbească și înțeleg corect limba romana demonstrează in urma studierii gramaticii, iar examenul este cel de Capacitate, la finalul clase a 8-a.

    • Faptul că minoritarii nu cunosc limba romana, este o mare problema nu știu cum poți beneficia de toate drepturile pe care o tara ți le oferă că cetățean al ei fără să vorbești limba, mai ales că studiul gramaticii adică folosirea și înțelegerea corectă a limbii se încheie în România la finalul clase a 8-a.

  6. Ca cetățean al unei țări trebuie să știi limba acelei țări !
    @Cetățeanul Turmentat ,te înțeleg că gramatica se face până clasa a 8-a dar… Cum au ajuns acei copii la liceu ,cum au dat examenul de capacitate?
    Intrebarea este de fapt altfel : de ce sistemul de învățământ se prăbușește de la an la an mai mult, de ce sănătatea se caută a fi pusă din ce in ce mai mai prost?
    Oare se mai dorește binele acestei țări?
    Se fac disponibilizări in masă din nou… din sistemul de stat ,dar o sa vedeți că se v-a reduce numărul de parlamentari?
    Unde si ce mai este corect?
    Sa le dam la UDMR cât mai mult ca ei merită nu?
    Imi e rusine de cei ce cred ca PNL au făcut ceva bun pentru țară…. Ce sa mai zic de PSD….

    • Pai asta întreb și eu cum ajung la liceu fara să cunoască limba romana, iar cunoștințele de literatură nu demonstrează că cunosc limba.
      Pot sa spun doar că e rea voință și îmi asum pentru că sunt cetățean român pe jumătate etnic maghiar.
      Vorbesc corect limba romana, și copii mei vorbesc corect limba romana, iar poveștile lui Creanga mi le povestea în copilărie bunica unguroaica.
      Toți copiii acestei țări demonstrează la sfirsit de clasa a 8-a daca cunosc sau nu limba. Daca nu o cunosc de ce dracu trec examene , iar notele care sa demonstreze că știi ceva și nu ai trecut degeaba prin școala și că profesorii și-au făcut datoria ar trebui să plece de la minim 7, ce e sub sa mai stea sa mai învețe puțin și să repete examenele de limba.

  7. sunt si alte metode sa ii faci pe udmr sa voteze cum vrei. se pare ca pnl nu a inteles nimic. chiar si cu alegeri anticipate , pnl nu trebuie sa uite 2016. iar tanti de da invatamant sa mearga inapoi la cratita. e nula.