Fake news legat de prezicerea pandemiei pentru a reduce populația, atribuit lui Jacques Attali, distribuit masiv pe Facebook. Ce spune scriitorul și cum arată pasajele reale din cartea sa
Un text atribuit fostului consilier al lui François Mitterrand, Jacques Attali, a devenit viral pe rețelele de socializare. Este distribuit de zeci de mii de ori în mai multe limbi printre care și limba română, inclusiv de persoane bine intenționate, care îl consideră veritabil.
Jacques Attali denunță însă postarea ca fiind complet falsă și spune că nu are nici o legătură cu cele scrise de el în carte.
Jurnaliștii de la AFP Factuel au discutat cu acesta, dar au analizat și pasajele din carte, concluzia fiind că informația distribuită masiv pe Facebook este falsă.
Ce spune postarea
„Viitorul va fi despre găsirea unei modalități de reducere a populației. Începem cu bătrânii, pentru că de îndată ce depășesc 60-65 de ani, oamenii trăiesc mai mult decât produc și asta costă scump societatea. Apoi cei slabi, apoi cei inutili care nu ajută societatea și, în cele din urmă, proștii.
Eutanasierea vizează aceste grupuri; Eutanasierea va trebui să fie un instrument esențial în societățile viitoare. Desigur, nu vom putea executa oameni sau construi tabere. Dar îi facem să creadă că este pentru binele lor. Suprapopularea este ceva care este prea costisitor din punct de vedere economic.
Și din punct de vedere social, este mult mai bine atunci când mașina umană se oprește brusc, decât atunci când se deteriorează treptat…” spune textul.
Mai mult, este citată și o frază care ar fi o referire la situația actuală:
”Nici nu vom putea testa milioane și milioane de oameni pentru inteligența lor, pariați că vom găsi sau vom provoca ceva, o pandemie care vizează anumite persoane, un virus care afectează bătrânii sau oamenii grași, nu contează, cei slabi îi vor ceda, cei temători și proștii vor crede în el și vor căuta tratament.
Selecția idioților are apoi grijă de ea însăși….” este textul care circulă intens pe Facebook, atribuit lui Jacques Attali și care ar proveni dintr-o carte de interviuri cu Michel Salomon (Viitorul vieții – Jacques Attali, 1981, Interviuri cu Michel Salomon, colecția Les Visages de l’avenir, éditions Seghers).
Plecând de la acest text, o parte dintre utilizatorii de internet denunță o presupusă „nouă ordine mondială” instituită prin epidemia Covid-19, menită să scape de o parte a populației.
Doar că textul nu-i aparține fostului consilier al președintelui Franței și, evident, nu poate fi găsit în cartea respectivă.
O spune chiar el, la solicitarea AFP Actuel.
„Acest text este total inventat. Nu este în nici un fel apropiat de textul inițial. Este ca și cum ați spune că voi fi scris Mein Kampf”, a reacționat Jacque Attali, contactat în 12 aprilie de AFP Factuel.
Jurnaliștii de la AFP nu au găsit nici o urmă a acestui citat în paginile pe care le-au consultat. Editorul, Seghers, a trimis o copie a pasajului din cartea dedicată interviului cu Jacques Attali.
De altfel, anterior (în 1983) a mai existat un scandal legat de interpretarea celor scrise în carte, însă acum lucrurile au fost duse la alt nivel și au fost legate de pandemia de COVID.
În carte, preluată din interviurile cu Michel Salomon, Jacques Attali răspunde la întrebarea „Este posibil și de dorit să trăiești 120 de ani …?”
Singurele asemănări cu postarea de pe Facebook găsite sunt două extrase scurte: „Dar de îndată ce ai peste 60/65 de ani, omul trăiește mai mult decât produce și, prin urmare, este scump pentru societate”, spune el.
În textul original, Attali mai spune: „Într-adevăr, din punctul de vedere al societății, este mult mai bine ca mașina umană să se oprească brusc, decât să se deterioreze treptat”.
Potrivit AFP, Jacques Attali vorbea atunci despre modul în care societatea abordează problema locului seniorilor și a extinderii speranței de viață.
„Prin urmare, cred că în însăși logica societății industriale, obiectivul nu va mai fi extinderea speranței de viață, ci asigurarea faptului că într-o durată de viață fixă, omul trăiește cât mai bine, dar în așa fel încât cheltuielile cu sănătatea vor fi cât mai mici în ceea ce privește costurile pentru comunitate” a scris el.
În carte, el concluzionează: „Eutanasierea va fi unul dintre instrumentele esențiale ale viitoarelor noastre societăți în toate cazurile. Într-o logică socialistă, pentru început, problema apare după cum urmează: logica socialistă este libertatea și libertatea fundamentală este sinuciderea; , dreptul la sinucidere directă sau indirectă este, prin urmare, o valoare absolută în acest tip de societate. viața atunci când este prea insuportabilă sau din punct de vedere economic prea scump, va apărea și va fi o practică obișnuită. Prin urmare, cred că eutanasierea, indiferent dacă este o valoare a libertății sau o marfă, va fi una dintre regulile societății viitoare. ”
„Ca întotdeauna, mi se reproșează aici că doresc ceea ce doar prezic și denunț. Noua versiune este doar o extensie delirantă a citatului fals pe care îl condamnasem pentru defăimare în 1983″, a comentat Jacques Attali în răspunsul său la AFP.
În urmă cu un an, scriitorului francez i s-a atribuit un alt citat fals: „coronavirusul este o mare oportunitate de a restabili un anumit echilibru în piramida de vârstă a țărilor europene”, provenind dintr-un text pe care l-a publicat în presa franceză. Și atunci, acesta a negat că îi aparține și a spus că ceea ce se întâmplă este ”scandalos”.
Echipele AFP examinează și verifică reclamațiile online în mai multe limbi, de la amharică la hindi, de la mandarină la malaeză. Lucrând în colaborare cu birourile AFP din întreaga lume, beneficiază de expertiza și cunoștințele lor despre contextul local. Articolele sunt corectate și validate de redactorii jurnaliști aflați în mai multe birouri regionale mari.
Jacques Attali este un economist, filozof și scriitor care a ocupat funcția de consilier al președintelui François Mitterrand din 1981 până în 1991 și a fost primul șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în 1991-1993.
Surse: AFP Factuel, 20minutes.fr
Foto: Jacques Attali twitter
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
37 comentarii