G4Media.ro

FAKE NEWS semnalat de Ministerul Apărării. O pagină falsă de facebook a…

FAKE NEWS semnalat de Ministerul Apărării. O pagină falsă de facebook a Armatei Române a distribuit o știre despre doi soldați români morți în Afganistan

Ministerul Apărării Naționale a semnalat pe contul oficial de facebook o știre falsă, propagată de o pagină atribuită Armatei Române. Este vorba despre o informație legată de moartea doi militari români care și-ar fi pierdut viața duminică noaptea, într-o misiune desfășurată în Afganistan. MApN a transmis că informația este falsă, la fel ca și contul ”Armata Română, membră a NATO”, pe care a fost postată.

Imaginea cu sicriele a doi militari români decedați în urmă cu trei ani, a însoțit textul: ” Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale (MApN) au transmis, luni, condoleanțe familiilor celor doi militari romani care au murit, duminica noapte, în misiune în Afganistan”.

Reacția MApN:

”Astăzi ne-am confruntat cu o știre falsă, al cărei conţinut a depăşit puterea noastră de înţelegere! De aceea, vrem să v-o prezentăm și dumneavoastră! Este o lecţie din care credem că avem cu toţii de învăţat!

Pe o pagină neverificată de Facebook și neasumată, care are denumirea ”Armata Română, membră NATO” a fost publicată ştirea: ”Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale (????) au transmis, luni, condoleanțe familiilor celor doi militari români care au murit, duminică noapte, în misiune în Afganistan”.

La două ore de la publicare, postarea a avut aproape 100 de reacții, 24 de comentarii și 14 distribuiri…
Induși în eroare de știrea falsă, prietenii paginii, în comentariile lor, își exprimau compasiunea față de militarii decedați și transmiteau condoleanțe familiilor acestora.

Pentru a-i da credibilitate, știrea falsă foloseşte o fotografie veche de pe site-ul MApN, de la tragicul incident din 7 mai 2016, în care şi-au pierdut viaţa doi Eroi ai României, slt (pm) Iulian Dumitrescu şi slt (pm) Adrian Vizireanu!
Ne întrebăm cum pot fi atât de iresponsabili cei care au făcut această postare? şi îi întrebăm…

Nu vă gândiți că militarii noştri care ne reprezintă în teatrele de operaţii au familii acasă, părinți, soții, copii… De ce vă jucați cu sentimentele lor?

Nu înțelegem care este scopul acestei postări! Această pagină nu are nicio legătură cu Armata României, cu militarii care ne reprezintă cu cinste și sacrificii în teatrele de operații.

Considerăm această postare ?????????????̆ şi am solicitat administratorilor paginii să șteargă postarea și să schimbe denumirea paginii, scoțând sintagma Armata României din titlu, folosită ?????? de către aceștia”.

Context. Pagina falsă ”Armata Română, membră NATO” este extrem de activă și postează informații din teatrele de război greu de verificat de către cititori.

De asemenea, pagina le cere celor care o urmăresc să își spună părerea despre Armata Română sau despre necesitatea de a fi obligatorie sau nu, dar și despre înzestrarea armatei și multe altele. Pentru credibilitate, folosește fotografii credibile existente în mediul online.

Informațiile reale și false sunt amestecate. De exemplu, în octombrie 2018, a fost postată o informație seacă despre un tânăr soldat român care a salvat cinci oameni dintr-o casă în flăcări din Cottbus, Germania. Informația nu poate fi verificată pentru că nu mai apare nicăieri altundeva. În schimb, informații legate de un eșec al forțelor de luptă slovene, declarate inapte de luptă, apar în toată presa.

La informațiile de contact, pagina are numele ”mitapetrut” și mențiunea ”Se referă la orice faza ce o face armata Romana”. Pagina a fost creată în 25 ianuarie 2016.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Va recomand acest mini documentar in 3 parti, despre fenomenul „fake news”.
    Prezinta cele doua mari motivatii din spatele lor: dorinta de a face bani din publicitate si paradoxal, intr-o mai mica masaura decat prima, dorinta de a manipula optiunile persoanelor vizate(in diverse scopuri-politice, sociale, etc.).
    Dar mai ales este, autorul vine si cu solutii(!) pentru a contracara astfel de continut!
    Prima parte: https://youtu.be/1PGm8LslEb4 .

    Eu am ramas foarte surprins de faptul ca se pot cumpara zeci de mii de like-uri pentru pentru un material postat pe you tube si chiar se pot achizitiona conturi false care au
    multi ani vechime si posteaza regulat avand foarte multi abonati(oameni reali) la acel canal!!!
    Dar cel mai surprins am ramas cand am inteles ca motivarea cea mai mare din spatele acestor practici nu e infuentarea unor alegeri sau destabilizarea unei regiuni, ci simplu spus, banii. Da, oamenii acestia castiga bani din publicitatea pe care o genereaza traficul pe pagina lor. Atat de simplu..