Faliment generalizat pentru comunele din România: guvernul a plătit 1,3 miliarde de lei pentru facturile și salariile din 2.800 de localități care nu își pot acoperi singure bugetul
Guvernul plătește peste 1,33 de miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru plata cheltuielilor curente (facturi, salarii, mici proiecte locale) pentru 2.858 de localități, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării.
Decizia a fost luată în ședința de guvernului de joi, 10 septembrie.
Banii de la guvern au fost alocați pentru că aceste localități nu au capacitatea financiară de a susține integral din bugetele locale cheltuielile de funcționare ale primăriilor (salarii, iluminat, telefonie etc.), de finanțare a instituțiilor publice (învățământ, poliție locală, obiective culturale etc.), pentru plata furnizorilor de bunuri și servicii, precum și pentru continuarea unor proiecte care se aflau în derulare, potrivit comunicatului citat.
România are în total 3.228 de localități (dintre care 2.862 de comune și 216 orașe și 103 municipii). În fiecare an, majoritatea comunelor și multe dintre orașele mici rămân fără resursele necesare pentru a-și acoperi cheltuielile curente.
Actuala împărțire administrativ-teritorială din România datează din anul 1968, când s-a trecut de la împărțirea pe regiuni și raioane la reîmpărțirea pe județe, desființată de autoritățile comuniste.
Președintele Klaus Iohannis spunea în 2017 că o reformă administrativ-teritorială nu mai poate fi amânată, arătând că aceasta este singura soluție pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni și pentru armonizarea economică și socială între acestea.
„Acum, după zece ani de apartenență la Uniunea Europeană, cred că suntem cu toții conștienți că nu mai poate fi amânată o reformă administrativ-teritorială. Fără îndoială, aceasta este singura soluție pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni și singura prin care se poate asigura armonizarea economică și socială între acestea”, a spus Iohannis la o ședință cu Asociația Municipiilor din România.
Reforma nu a fost însă începută nici de guvernele PSD succesive, nici de guvernul Ludovic Orban. Pentru o asemenea reformă e nevoie de o majoritate constituțională în Parlament (minimum două treimi din totalul parlamentarilor).
Foto: Imaginea școlii dintr-o comună vrânceană care nu își poate permite reparații (Realitatea de Vrancea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii