G4Media.ro

Faliment generalizat pentru comunele din România: guvernul a plătit 1,3 miliarde de…

Foto: Școală reabilitată prin PNDL

Faliment generalizat pentru comunele din România: guvernul a plătit 1,3 miliarde de lei pentru facturile și salariile din 2.800 de localități care nu își pot acoperi singure bugetul

Guvernul plătește peste 1,33 de miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru plata cheltuielilor curente (facturi, salarii, mici proiecte locale) pentru 2.858 de localități, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării.

Decizia a fost luată în ședința de guvernului de joi, 10 septembrie.

Banii de la guvern au fost alocați pentru că aceste localități nu au capacitatea financiară de a susține integral din bugetele locale cheltuielile de funcționare ale primăriilor (salarii, iluminat, telefonie etc.), de finanțare a instituțiilor publice (învățământ, poliție locală, obiective culturale etc.), pentru plata furnizorilor de bunuri și servicii, precum și pentru continuarea unor proiecte care se aflau în derulare, potrivit comunicatului citat.

România are în total 3.228 de localități (dintre care 2.862 de comune și 216 orașe și 103 municipii). În fiecare an, majoritatea comunelor și multe dintre orașele mici rămân fără resursele necesare pentru a-și acoperi cheltuielile curente.

Actuala împărțire administrativ-teritorială din România datează din anul 1968, când s-a trecut de la împărțirea pe regiuni și raioane la reîmpărțirea pe județe, desființată de autoritățile comuniste.

Președintele Klaus Iohannis spunea în 2017 că o reformă administrativ-teritorială nu mai poate fi amânată, arătând că aceasta este singura soluție pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni și pentru armonizarea economică și socială între acestea.

„Acum, după zece ani de apartenență la Uniunea Europeană, cred că suntem cu toții conștienți că nu mai poate fi amânată o reformă administrativ-teritorială. Fără îndoială, aceasta este singura soluție pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni și singura prin care se poate asigura armonizarea economică și socială între acestea”, a spus Iohannis la o ședință cu Asociația Municipiilor din România.

Reforma nu a fost însă începută nici de guvernele PSD succesive, nici de guvernul Ludovic Orban. Pentru o asemenea reformă e nevoie de o majoritate constituțională în Parlament (minimum două treimi din totalul parlamentarilor).

Foto: Imaginea școlii dintr-o comună vrânceană care nu își poate permite reparații (Realitatea de Vrancea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. Ar cam fi cazul sa se injumatateasca comunele. Numai din economiile la salariile primarilor, viceprimarilor si condilierilor s-ar face sute de km de autostrada.

  2. De ce nu ma mir: de la Dl Dragnea „cadou”, Primarii si Presedintii de Consilii Judetene si Consilierii lor si-au umflat Salariile pana la cer, ia uite, saracie extrema cu Salarii uriase la Primaria Zimnicea;
    „Salarii de corporatiști la Primăria Zimnicea.
    Realitatea De Teleorman –
    04/06/2019
    Deși Zimnicea este un oraș depopulat, oamenii fugind din cauza sărăciei spre orizonturi mai profitabile, angajații din Primăria Zimnicea câștigă salarii de corporatiști.
    În Raportul anual privind transparența veniturilor salariale în 2019, la Primăria Zimnicea cel mai bine câștigă, evident, primarul.
    Petrică Pîrvu încasează lunar un salariu de bază în valoare de 12.480 de lei.
    Da, ați citit bine!
    Și poate că n-ar fi rău să vă amintiți că vorbim despre același primar care cumpăra câteva pungi de cafea pentru protocol în Sistemul Electronic de Achiziții Publice sau, cu alte cuvinte, din bani publici.
    Nici viceprimarul orașului n-o duce mai rău, Valentina Iuliana Vișan încasând un salariu de bază de 10.400 de lei.
    Secretarul orașului, Ionel Berechet, merge acasă cu un salariu de bază în valoare de 8.704 lei, iar un șef de serviciu cu aproximativ 6.900 lei.
    Angajații în funcțiile de execuție încasează un salariu de bază cuprins între 5.300 și 2.900 de lei.
    La aceste sume se adaugă, bineînțeles și sporurile de hrană, de noapte și de vacanță.”

    Gasiti in Articol Documentul de la Primarie cu Salariile mentionate!

    28 Ianuarie 2020: „Angajații dintr-o mare primărie din Olt, fericiți.
    Li se măresc salariile.
    Realitatea Oltului – 28 ianuarie 2020.
    In timp ce mulți angajați de la privat lucrează pe salarii de mizerie, la unele primării să fii femeie de serviciu sau șofer este un lux.
    Așa stă situația și la Primăria Caracal, unde șefii au salarii lunare în jurul a 10.000 de lei, iar de la începutul anului toți angajații administrației municipale vor primi în plus 12%.
    NU sunt bani de investiții și se plâng că au situația falimentară.
    În schimb, plătesc salarii regești și fac angajări încontinuu pe criterii bine știute de toată lumea (avem omul, să-i găsim postul).
    Să fii femeie de serviciu sau șofer la primărie e o mândrie, atunci când în buzunar îți intră la finele lunii circa 2.800 de lei sau chiar 3.500 de lei, bani pe care un angajat de la privat, care și-a tocit ceva mai mult coatele pe băncile școlii, nu-i primește așa ușor.
    Excepție nu fac nici angajații Primăriei Caracal care au aflat de curând că vor mai primi la salariu încă 12%, grație demersurilor Sindicatului Libertis care a convins conducerea primăriei.
    Astfel, începând cu data de 1 ianuarie, toți angajații- funcționari publici și personal contractual (inclusiv din serviciile publice subordonate Consiliului Local) vor beneficia de majorarea salariului cu 12%. Măsura se află la stadiul de Proiect de hotărâre și urmează să fie aprobată în prima ședință a Consiliului Local.
    Trebuie menționat că salariile în Primăria Caracal nu sunt deloc mici, având în vedere faptul că șefii primesc în jurul a 10.000 de lei, iar cel mai mic salariu este, potrivit unor surse, 2.800 lei.
    Angajații administrației caracalene au beneficiat de 2 măriri salariale anul trecut, la care se adaugă actualizarea cu indicele de inflație, sporul de 10% de radiații și chiar sporuri de 75% pentru fonduri europene.”

    • Problema este generală

    • Eu mă consider corporatist (firmă privată medie, parte dintr-o firmă străină mare) și cîștig undeva spre limita de jos a intervalului „Angajații în funcțiile de execuție” din exemplul Zimnicea. Deci mai ușor cu expresia asta „salariu de corporatist”.

  3. Si catre ce sa ne conduca ele?!

  4. Ha, ha, ha…. faliment generalizat!!!!

    Ce ma bucur ca poporul asta descoperă cu fiecare zi care trece cât de mult își merita soarta….

    Poporul asta vrea ca fiecare sătuc sau comuna sa aibă primarul propriu, deși știe ca primarul idi angajează toate neamurile … ca sa aibă “servici” sigur…

    Dar poporul nu și-a pus niciodată problema cât costa toată paranghelia asta infecta și a plătit an de an … și ar mai fi plătit mulți ani de acum înainte fără sa se întrebe care e treaba…. iar acum poporul descoperă ca paranghelia duce la faliment… dar sunt convins ca poporul ca continua sa plătească …

    • Pășunile și terenurile agricole ale primăriilor pe ce bani au fost concesionate și mai ales cui?Ce venituri aduc aceste suprafețe?Prefecturile parcă trebuie să vegheze la respectarea legii.Avănd în arendă 2000 ha teren arabil ,fînd și primar a dat hotarare de consiliu local ca,toate utilajele agricole să fie scutite de taxe locale.Inregistrează oare toată producția la cele 2000 ha?Cine verifică,care sunt responsabilitățile bugetarilor care vor salarii mari de la stat.Să plătească impozite doar fraierii și bugetarii în cârdășie cu primarii-arendasi să ducă Romănia de răpă.

  5. Nu scrie nicaieri ca anuleaza decizia aia tampita ca pot sa-si stabileasca salariile singuri in primarii.

    Adica e doar pomana electorala. Unde am mai vazut asta? Ah, la PSD.

  6. 1.Nicio localitate sa nu aiba sub 10.000 locuitori. Cele care nu au fuzioneaza cu cele invecinate.
    2.Niciun oras sa nu aiba localitati invecinate mai aproape de 25 km. Ex. Volunari devine cartier al Bucurestiului.
    3.Regionalizare cu max. 7 regiuni.
    4.Un UAT (o primarie) care nu acopera bugetul pentru 2 ani consecutivi va fuziona cu cea mai apropiata primarie care acopera bugetul.
    5.Pensionarii de la stat nu au voie sa mai lucreze la stat sau la o entitate care lucreaza cu statul.
    6. Pensionarii de la stat au UNA pensie, restul se anuleaza. Vezi nea Mitica cu 3 bucati.
    7. Pensiile speciale se impoziteaza cu 90% pentru suma care depaseste 5.000 lei.
    Solutii sunt. Dar nu se vrea.
    Important este sa mergeti la vot!!!
    VOTATI!

  7. O preconditie a aderarii la UE a fost % populatie orase/sate. Multe orase (foste tirguri in 1800′ ) nu au trecut prin revolutia industriala si au ramas tot niste tirguri. Oricum problema nu sunt salariile mici/sau mari ai primarilor (ce vreti sa aibe un primar 5000 lei pe luna cit ar face unul care are o bodega?), ci faptul ca respectiva comunitate si aparatul administrativ este ineficient si nu este inclus in circuitul economic. Fara drumuri asfaltate, apa si curent electric este greu sa ai o afacere rentabila. In plus stim f bine ca aceste localitati sunt depopulate si este greu sa gasesti angajati.

    • Gogu pesedistu incearca sa manipuleze.
      Nu gogu, nu ai dreptate

    • Gogule, problema este ca exista primari care si-au marit SINGURI salariul la 17.00o Lei (Bv), 9000 Lei (Valea Jiului) si exemplele pot continua. Legea este aberanta si trebuie abrogata! Unde ai vazut tu ca angajatul sa-si mareasca singur salariul?!

  8. Nu știu de ce nu mă prea miră această știre. După toate majorările salariale din ultimii ani, promovate cu atâta nesimțire de guvernele ciumei roșii, era clar că bugetele vor fi utilizate numai pentru plata salariilor și a cheltuielilor curente, dacă mai rămân bani, dacă nu, trăiască sfânta rectificare, rezerva guvernamentală sau împrumuturile. În condițiile date, care mai este bugetul pentru investiții, educație, sănătate și infrastructură, dă-le naibii, buzunarele borfașilor să fie pline, că merită sau nu, acesta este un aspect neimportant. După ce că reforma administrativă lipsește cu desăvârșire, numărul angajaților crește mai ceva ca Făt-Frumos, salariile au devenit cu adevărat obscene. Mulți dintre acești bugetărași, având în vedere nivelul lor intelectual scăzut, nu pot să-și numere în mod corect lefurile încasate, ei știind să numere maximum până la 10. Vă dați seama, dacă în septembrie nu au bani pentru plata utilităților, ce se va întâmpla în decembrie! Bine, știm ce se va întâmpla, împrumuturi contractate în numele tuturor și împărțite spre plata salariilor putorilor din sistemul public, atâta timp cât calea este cunoscută de ce ar schimba-o jegurile?! Reforma administrativă este punctul de plecare în modernizarea acestei țări, este și ar trebui să fie prioritate de bază, dar cum se poate face în condițiile date, când, principalul scop este angajarea a cât mai mulți dintre membrii de partid, rudele acestora, cunoștințelor celor mai mari ai vremii și a pilelor pilelor acestora. Abia mai apoi, după inițierea și adoptarea reformei administrative se poate trece la următorul pas, dar cum primul pas nu se întrevede a veni, firesc, de restul nu poate fi vorba. În loc să progresăm mergem înapoi precum racul, deși sistemul public ar trebui reformat, eficientizat și diminuat regimul birocratic, după cum se observă, toate acestea se dezvoltă, dar în sens negativ. La ce avem nevoie de peste 3.000 de unități administrativ-teritoriale? Pentru ce avem nevoie de un noian de instituții publice care doar consumă resurse? La ce folosesc consiliile județene? Dar inspectoratele școlare? etc. Este simplu, toate acestea există tocmai pentru a putea servi intereselor borfașilor corupți din politică, pentru a servi prietenilor, rudelor și cunoștințelor acestora, pentru a oferi sinecuri pentru membrii de partid. De ce nu se renunță la birocrația excesivă? Pentru a nu se face nimic și pentru a se putea pasa vina de la unul la altul și de la o instituție la alta. Poate va veni gargaragiul de Rareș Bogdan și vă va asigura că se va face reforma administrativă, să-l credeți pe cuvânt, doar pensiile speciale le-a eliminat, dosarul 10 august l-a rezolvat, procurorii pentru marile parchete au fost numiți în cel mai profesionist mod cu putință, secția ciordache a fost desfințată, pensiile speciale pentru aleșii locali au fost eliminate etc., Mergeți pe mâna acestor bandiți și peste 30 de ani ne vom găsi tot aici: instituții și mai multe, bugetari și mai mulți, corupția va deveni practică unitară, iar prostituția politică o va bate pe cea originală. Succes!

    • @Cip,
      Subscriu total

    • Axum se intelege exact, cu exemplu practic, sintagma „zestre guvernamentala„.

      Pai daca pe ei ii plateste Guvernul ca sa existe, la alegeri, la cine o sa se uite ei ca la Dumnezeu si pentru cine o sa faca ei propaganda?!

  9. cam jumatate din cat ne-au spoliat fratii micula.

  10. Adica cum maica ? Nu au nici sa-si acopere salariile alea mari pe care si le-au dat singuri ?
    Adica bruma aia de impozite pe care o plateste baba nu le ajunge nici sa-si umple stomacul ?

  11. Reorganizare administrativă teritoriala, nu există nicio capitala in tarile din UE sa aiba cum este in Bucuresti 5 primarii conduse de 5 primari iar peste ei primar general.

  12. Avem aproape 3000 de comune!! Toate cu primarie, consiliu local, vice, secretara si altii care se fac ca muncesc. Ce e mai rau e ca nici nu au venituri care sa le acopere cheltuielile. Sunt zeci de mii de oameni care “lucreaza” in aceste UAT-uri, marea majoritate abia stiu sa-si scrie numele. Tot ce este sub 30.000 de locuitori ar trebui sa apartina de un consiliu zonal care sa aiba capacitatea de a implementa niste investitii, nu ce vedem acum la tv cu primari care transforma izlazul in “parc” cu costul unei gradini botanice. Ar trebui ca in locul primariilor sa existe un birou administrativ cu 2-3 angajati maxim, care sa rezolve problemele locale, restul desfiintat.

    • asa e la bulgari , la o comuna este un primar, un politist si un contabil. Toate celelalte activitati le rezolva orasul din apropiere.

  13. Cunosc si am stat de vorba de-a lungul timpului cu zeci si sute de primari din comune. 90% dintre ei daca ii pui sa scrie dupa dictare i-ai pus in dificultate. Iar locuitorii au asteaptari de la ei. Cică să le crească nivelul de trai… Haaaaa, haaaa și ei sunt vai mama lor.

  14. Hoție în formă continuată!
    Cât de porc poți fii să iei banii de la pensionari și să-i dai la burtoșii, leneșii și nesimțiții ăia mulți din primării?!
    În loc să pună autoritățile locale să ajute ANAF-ul în colectarea TVA ca să le ajungă pentru salariile nesimțite stabilite chiar de ei, Guvernul le dă pomană o grămadă de bani luat-o de la gura celor mai săraci și vulnerabili oameni!
    Nu se poate să nu ajungem la furci și topoare dacă continuam cu astfel de smecherii!

  15. Să plece nesimțitii în concediu fără plată vreo 4 ani, că oricum după alegeri nu se va mai lucra nimic, doar consumă curentul degeaba cu cafetiera și Facebook-ul!

  16. multumiri GIO/PSD .. si puscariasului dragnea nicolae.. mafia psd.alde.udmr..au capturat si bagat o țara in faliment.. se vor naște datori si stranepotii noștri, iar ei, impostorii care au devalizat țara.. sunt bine – merci.. speram sa va ajunga in curand blestemele acestui popor…

  17. Totusi, dupa ce am citit toate comentariile, nu trebuie uitat : credeti ca orban este atit de idiot incit sa nu stie toate lucrurile astea? Aveti rabdare mai intii alegerile. Oricum zdrentele sunt multe asa ca hai la vot.