G4Media.ro

Falimentele și sinuciderile cresc în Japonia pe măsură ce niponii se luptă…

sursa foto: Aleksandar Pasaric/Tokyo

Falimentele și sinuciderile cresc în Japonia pe măsură ce niponii se luptă cu datoriile tot mai mari

Datoriile personale copleșesc un număr din ce în ce mai mare de japonezi, pe măsură ce ratele dobânzilor mai mari și creșterea costului vieții sunt tot mai împovărătoare, potrivit The Japan Times.

Creditele de consum au crescut la cea mai mare rată din ultimii 16 ani. Împrumuturile gospodăriilor au depășit veniturile pentru prima dată anul trecut. Iar oficialii guvernamentali sunt îngrijorați de faptul că mulți oameni obișnuiți cu rate foarte mici vor avea probleme cu împrumuturile tot mai mari.

Deși Japonia nu este deloc singura țară care se confruntă cu o problemă a datoriilor, salariile sunt cele mai mici dintre țările Grupului celor Șapte, iar banca centrală crește costurile de împrumut în timp ce colegii săi le reduc.

Avocații estimează că falimentele personale – deja cele mai ridicate de la pandemie încoace – sunt pe cale să atingă anul acesta cel mai ridicat nivel din 2012. Și, într-un mod tragic, sinuciderile legate de datorii sunt, de asemenea, în creștere.

Problema este cu atât mai remarcabilă cu cât țara este cunoscută mai degrabă pentru economisitorii care își ascund banii sub saltea decât pentru cei care se îndatorează.

Cu toate acestea, datoria medie a unei gospodării a crescut la 6,55 milioane de yeni (42.000 de dolari) în 2023, mai mare decât veniturile, conform datelor guvernamentale.

Să luăm cazul unui lucrător medical din Tokyo care a depus anul trecut o cerere de faliment personal după ce împrumuturile sale de consum au ajuns la aproximativ 11 milioane de yeni.

Femeia în vârstă de aproximativ 60 de ani a declarat că a căzut într-o spirală a rambursării datoriilor, împrumutând bani de la un creditor pentru a returna bani unui creditor anterior, iar apoi luând un alt împrumut pentru a rambursa suma respectivă. Ea a cerut să nu fie identificată, dat fiind stigmatul social al falimentului.

Majoritatea creditelor de consum restante au o rată a dobânzii de 14-16%, potrivit Agenției pentru Servicii Financiare (FSA). Femeia a declarat că plătea până la 18% pentru unele dintre împrumuturile sale.

Creșterea bruscă a datoriilor de consum subliniază echilibrul delicat pe care Japonia trebuie să îl păstreze în timp ce a patra cea mai mare economie a lumii iese din decenii de deflație și stagnare economică. În timp ce oamenii devin mai încrezători în viitor și primesc împrumuturi pentru achiziționarea de locuințe și alte cheltuieli, în unele cazuri ei se împrumută în timp ce inflația determină creșterea prețurilor.

Raportul dintre datoria gospodăriilor și venitul mediu disponibil în Japonia a atins un nivel record de 122% în 2022, conform celor mai recente cifre comparative compilate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Acest lucru este în contrast cu SUA și Regatul Unit, unde a scăzut în ultimul deceniu.

Diferențe salariale uriașe

Oamenii se împrumută mai mult în unele dintre cele mai mari economii ale lumii, dar salariile relativ mici din Japonia fac ca problema să fie deosebit de acută. Salariul mediu în Japonia era de aproximativ 47.000 de dolari în 2023, cu mult în urma celor aproximativ 80.000 de dolari din SUA, conform datelor OCDE în dolari.

„Există încă companii în care salariile rămân scăzute, iar aceste companii nu sunt în măsură să țină pasul cu creșterea prețurilor”, a declarat Takuya Hoshino, economist șef la Dai-ichi Life Research Institute.

Mai mult de 70.000 de persoane au cerut falimentul individual în 2023, potrivit unui raport guvernamental. Shigeki Kimoto, avocat la Shinwa Law Office din Tokyo, a declarat că datele instanțelor din perioada ianuarie-octombrie indică faptul că cifra ar putea crește la 75.000-80.000 în acest an.

BOJ a semnalat, de asemenea, creșterea gradului de îndatorare a gospodăriilor în raportul său bianual privind sistemul financiar din octombrie, afirmând că creșterea numărului de proprietari de locuințe în rândul tinerilor îi expune la plata unor dobânzi mai mari.

Problemele legate de datoriile provenite din împrumuturi multiple au fost acuzate ca fiind un factor major care determină tot mai multe persoane să se sinucidă, astfel de sinucideri ajungând la 792 în 2023. Ultima dată când cifra a fost atât de ridicată a fost în 2012, în urma unei represiuni guvernamentale asupra creditării consumatorilor, care a dus la închiderea a mii de cămătari și la blocarea creditării.

Împrumuturile de consum au crescut cu 8% sau mai mult în fiecare lună până în luna septembrie a acestui an, conform datelor anuale ale unui grup industrial. Acesta este cel mai ridicat nivel de când a început să întocmească statistici în 2008.

Yoshimasa Morikawa, un purtător de cuvânt al SMBC Consumer Finance, unul dintre cei patru mari creditori japonezi din sector, a declarat că consumul post-COVID a stimulat împrumuturile. El a spus că se observă o creștere a cererii din partea persoanelor în vârstă de 20 de ani datorită anunțurilor de pe rețelele sociale, cum ar fi TikTok.

Împrumutații din generația Z

Vastele economii ale gospodăriilor din Japonia – care se ridicau la peste 1,1 cvadrilioane de yeni la sfârșitul lunii septembrie – pot oferi un amortizor împotriva creșterii datoriilor pentru unele persoane. Dar gospodăriile tinere au mult mai puține economii decât cele mai în vârstă.

Țara a redus vârsta adultă de la 20 de ani la 18 ani în 2022, crescând astfel numărul potențialilor debitori. Valoarea medie a datoriilor gospodăriilor conduse de persoane în vârstă de până la 29 de ani aproape s-a triplat, ajungând la 9,92 milioane de yeni în 2023, față de deceniul anterior.

Oficialii de la FSA au avertizat că tinerii fără venituri stabile sunt vulnerabili și pot intra în arierate timp de mai mulți ani, mai ales dacă își asumă datorii fără planificare.

Slabă cultură financiară se adaugă la problemă. Potrivit unui sondaj realizat în 2022 de un grup industrial susținut de Banca Japoniei, cetățenii acestei țări au obținut scoruri mai mici la întrebări comune despre bani decât oamenii din SUA și din principalele națiuni europene, cum ar fi definițiile inflației și ale investițiilor diversificate.

„Probabil că unii oameni obțin împrumuturi pentru a acoperi partea din cheltuielile de trai pe care salariile lor nu o pot acoperi”, adăugând la presiunea plăților ipotecare, a declarat Nana Otsuki, senior fellow la Pictet Asset Management Japan. Pe măsură ce economia se îmbunătățește, împrumutații pot spera că veniturile în creștere le vor permite să ramburseze datoriile, a spus ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...