„Fântâna de sănătate”: Ce mănânci ca să nu ai remușcări? 10 alimente pe care să le mănânci cu precădere în perioadele mai stresante
Ce să mănânci și să nu mănânci atunci când ești stresat? Cred că ideea principală de reținut aici este că atunci când ești stresat este cel mai bine să nu mănânci ci să stai în emoțiile tale și să încerci să le autoreglezi. Ieși la o plimbare, fă sport, fă curățenie în casă, ocupă-te de hobby-urile tale, plimbă cățelul, uită-te la un film, dormi, dă telefon unui prieten, schimbă peisajul, scrie despre ceea ce simți, fă o listă cu posibilele soluții la problema apărută. Respiră.
Ceva dulce sau câteva pahare de alcool, ca rezolvare de fiecare dată, nu o să facă problema să dispară decât temporar, urmând că a doua zi efectele stresului să fie și mai accentuate, subliniate în plus de sentimentul de vinovăție.
Ce ai putea să faci în perioadele de stres maxim este să nu te expui în medii cu mâncare multă și nu neapărat sărac calorică. Dacă drumul tău spre casă este de fiecare dată prin fața geamurilor unei cofetării, încearcă în zilele cu stres sau supărare mare să schimbi traseul. Nu poți avea pretenția de la tine ca fix în perioada aceea de “foame emoțională” să reziști unui platou de prăjituri. Învață să jonglezi cu demonii tăi și fă glume cu ei chiar și când se dau serioși!
Tine-ți rutina de mese respectând ora și alimentele pe care le mâncai până atunci.
Atunci când foamea emoțională vine peste cea fiziologică putini mai putem să facem alegeri corecte. Nu îți duce corpul într-o stare hipoglicemică, chinuitoare pentru un creier deja obosit.
Nu reduce aportul proteic chiar dacă tot ce visezi sunt niste făinoase gustoase. Carnea, peștele, iaurtul, brânză, ouăle îți vor aduce sațietate pentru ore bune, motiv pentru tine să te gândești la rezolvarea problemei care te apasă și nu la comenzile online de mâncare.
Alimentele care îți cresc rapid glicemia și te pun în stare de alertă sunt tocmai cele care îți intensifică starea de stres, de agitație, de anxietate. Cafeaua în plus nu ajută, zahărul sub orice formă nu ajută, alimentele cu indice glicemic ridicat, alimentele intens procesate nu îți aduc nutrienți în corp și nu îți dau o stare bună pe termen lung.
Uite o listă de 10 alimente pe care să le mănânci cu precădere în perioadele mai stresante:
1. Peștii grași de orice fel gătiți fară aport de ulei în combinații cu salate de crudități delicioase;
2. Leguminoasele: năut, linte, fasole. În salate sau sub formă de mâncare gătită, sunt delicioase și sățioase;
3. Fructele de pădure. Mâncați-le ori de câte ori le aveți în preajmă. Sunt cele mai dietetice și pline de nutrienți dintre toate fructele;
4. Bananele, merele, caisele, perele, citricele, toate delicioase și ușor de mâncat în orice condiții ne aflăm. La birou sau acasă. Merg de minune ca înlocuitor de dulce și se găsesc peste tot.
5. Proteinele de calitate nu ar trebui să lipsească din meniul tău zilnic, la fiecare masă. Hormonii și neurotransmițătorii care reglează răspunsul nostru la stres sunt formați din aminoacizii regăsiți în aceste proteine. Nu mânca sub necesarul zilnic de proteine. Chiar dacă nu mănânci des carne, ouăle, somonul, sardinele, tonul sunt surse excelente de proteină animală.
6. Alimentele fermentate nu ar trebui ocolite în meniul nostru. Acestea echilibrează flora bacteriană. Cea mai mare parte din producția noastră de serotonină ia naștere în tractul digestiv. Este important așadar să avem un tub digestiv sănătos. Alimente precum iaurtul, ceaiul kombutcha, varza murată sunt surse naturale de probiotice.
7. Alimentele bogate în Magneziu. Somnul este foarte important atunci când vine vorba de reducerea stresului. Magneziul joacă un rol important în promovarea unui somn de bună calitate și în reducerea anxietății. Alimentele bogate în magneziu sunt frunzele verzi, somonul și chiar ciocolată neagră. În cantități mici, aceasta are efecte pozitive asupra eliminării stresului.
8. Avocado. Bogat în magneziu și fibre cât și grăsimi bune, alături de alte alimente cu aceste proprietăți, reduce makerii inflamatori, mai ridicați la persoanele stresate;
9. Semințele de cânepă sunt o sursă foarte bună de magneziu. Trei linguri de semințe amestecate dimineața în iaurt la micul dejun îți oferă peste jumătate din necesarul zilnic de magneziu și îți asigură și alți nutrienți esențiali pentru a face față mai bine stresului, cum ar fi zincul.
10. Frunzele verzi și cruciferele. Frunzele de spanac, de salată, broccoli, conopida sunt alimente bogate în compuși care luptă cu stresul precum vitamina C, carotenoizi, magneziu.
Alimentele care nu te fac să ieși din cercul vicios al stresului sunt tocmai cele la care râvnim: dulciurile de orice fel, alimentele ambalate, procesate, făinoasele, alcoolul și cafeaua în exces, dietele extreme și cele hipocalorice.
În momentele în care mediul extern nu ne este prielnic, ce-ar fi să fim noi buni și răbdători cu noi? Să ne întindem primii o mână de ajutor și să dăm corpului nostru spațiul, timpul și mijloacele necesare refacerii. Lucrurile pe care ți le spui și le gândești despre tine zi de zi devin adevărul tău. Dă-ți apă, soare și mediul fertil ca să crești și să-ți duci misiunea până la capăt. Dacă nu tu, cine altcineva?
Notă: Tania Fântână este Nutritionist Dietetician la FantanadeSanatate.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank