G4Media.ro

„Fantoma din Mekong” a ieșit la suprafață după aproape două decenii: O…

sursa foto: captură youtube

„Fantoma din Mekong” a ieșit la suprafață după aproape două decenii: O specie de crap care nu a mai fost documentată din 2005 a reapărut în Cambodgia

Redescoperirea uriașului crap din Mekong, care nu a mai fost văzut de aproape două decenii, este un semn bun pentru conservarea unuia dintre cele mai diverse ecosisteme din lume, scrie Science News.

La fel ca legendarul Rip Van Winkle, care s-a rătăcit în pădure și a dispărut timp de 20 de ani, uriașul crap somon (Aaptosyax grypus) din fluviul Mekong din Asia de Sud-Est părea, de asemenea, să dispară în adâncurile mitului. Acest „megapește” nu a mai fost documentat din 2005, ceea ce i-a făcut pe mulți să creadă că specia a dispărut în tăcere.

Însă oamenii de știință au confirmat acum descoperirea a trei exemplare, capturate între 2020 și 2023 în apele cambodgiene. Descoperirile au reaprins speranța pentru supraviețuirea crapului somon gigant, relatează Bunyeth Chan, ecologist piscicol, și colegii săi în noua ediție a revistei Biological Conservation.

În căutarea acestei specii evazive, cercetătorii au colaborat îndeaproape cu comunitățile de pescari, răspândind vestea că sunt în căutarea „pa sanak”, denumirea locală a crapului. În 2020, un pescar a contactat Administrația Cambodgiană pentru Pescuit cu privire la o captură neobișnuită. Însă, având la dispoziție doar fotografii ale peștelui, oamenii de știință nu au putut confirma definitiv identitatea acestuia.

Apoi, în 2022 și 2023, oamenii de știință au pus mâna pe alte două exemplare capturate de pescari și au confirmat că au văzut o fantomă.„Am fost extrem de surprins și încântat să constat existența lui Aaptosyax în Mekong după dispariția sa atât de lungă”, spune Chan, de la Universitatea Svay Rieng din Cambodgia

Crapul somon uriaș, cu maxilarul său cu cârlig și corpul asemănător somonului, poate ajunge până la 1,3 metri lungime și poate cântări peste 30 de kilograme. Habitatul său, fluviul Mekong, adăpostește mai mulți pești mari decât orice alt fluviu.

Cu toate acestea, viitorul acestor giganți rămâne incert. Mulți astfel de pești, inclusiv crapul somon gigant, sunt specii migratoare care se bazează pe deplasările sezoniere pentru a se hrăni și a se reproduce. Însă barajele construite de-a lungul sistemului Mekong au perturbat aceste migrații. Pescuitul excesiv și schimbările climatice le amenință și mai mult supraviețuirea.

Faptul că cei trei crapi somon giganți nou descoperiți au fost descoperiți în afara a ceea ce se bănuia a fi aria lor de răspândire istorică sugerează că specia ar putea fi mai răspândită decât se credea anterior. Cambodgia a adăugat acum în mod oficial crapul somon uriaș pe lista sa de specii protejate. Iar cercetătorii speră că redescoperirea va declanșa, de asemenea, eforturi reînnoite pentru protejarea ecosistemului fragil al Mekongului.

„Această descoperire”, spune coautorul studiului Zeb Hogan, un biolog piscicol de la Universitatea Nevada din Reno, care conduce proiectul Wonders of the Mekong, finanțat de USAID, «nu înseamnă doar salvarea crapului somon, ci și protejarea unuia dintre cele mai mari puncte fierbinți de biodiversitate de pe Pământ».

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.