G4Media.ro

Fără lucrare de licență la Limbi Străine: Decizia facultății din cadrul Universității…

Foto: Universitatea din București

Fără lucrare de licență la Limbi Străine: Decizia facultății din cadrul Universității din București stârnește riposta a zeci de profesori și studenți

O decizie a conducerii Facultății de Limbi și Literaturi Străine (FLLS) din cadrul Universității din București de a renunța, anul acesta, la lucrarea de licență ca parte a finalizării studiilor universitare a stârnit o reacție negativă masivă în rândul cadrelor didactice și al studenților. Peste 120 de universitari, absolvenți și studenți din cadrul facultății au semnat o scrisoare deschisă, care din informațiile Edupedu.ro urmează să fie transmisă oficial mâine dimineață și care solicită conducerii  FLLS să revină asupra deciziei, insistând pe valoarea proiectului de licență pentru formarea academică a studenților.

Scrisoarea deschisă, care așteaptă încă semnături înainte să fie transmisă, vine după ce Consiliul Facultății FLLS a hotărât, pe 15 septembrie 2021, ca în acest an universitar să se renunțe la proiectul de licență ca modalitate de finalizare a studiilor de licență pentru domeniile de studii limbă și literatură, limbi moderne aplicate, traducere și interpretare, în cazul cărora sunt reintroduse probe scrise. Se păstrează proiectul de licență doar pentru programele de studii culturale (studii americane și studii iudaice).

În scrisoare, semnatarii – inclusiv 14 profesori, 10 conferențiari și 12 lectori (până în momentul redactării acestui articol) – își exprimă “îngrijorarea cu privire la urmările pe care recenta decizie de suspendare a lucrării de licență ca modalitate de finalizare a studiilor în domeniul „Filologie – Limbă și Literatură” le va avea asupra parcursului universitar al studenților noștri.”

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Licenta, o porcarie , un plagiat ordinar-chipurile se numeste cercetare-.Se pierd sporuri la prof, spaga la indrumator, pica afacerea samsarilor de lucrari!

    • Fiecare cu experiența lui personală.
      Depinde de profesorul îndrumător, probabil, sau de atmosfera generală (de studiu sau de șmechereală) din facultatea respectivă.
      Licența este o lucrare științifică serioasă, prima de acest fel din viața de specialist a viitorului absolvent de studii superioare, care se arhivează și poate fi și ulterior verificata daca sunt suspiciuni de plagiat, deci sub nicio formă nu trebuie renunțat la un element important din parcursul universitar. Examenele scrise erau și ele parte din nota finală, alături de lucrarea de diplomă, atunci când eram eu studentă, nu înțeleg de ce ar trebui să fie ori, ori in loc de și, și.

    • Lucrarea de licenta, master, doctorat trebuie sa aduca o inovatie- mai mica sau mai mare-restul COPY PASTE, chipurile cercetare a altor autori, hotarari juridice etc….

    • Bravo! Pe urmă desființăm și permisele de conducere, că și astea se iau pe șpagă. Lovim în inimă mafia permiselor. După aia… ce permise și autorizații mai avem?

    • Din cele enuntate, doar a treia poate este reala. Profesorii nu au spor pentru coordonarea lucrarii de licenta, chipurile nici nu intra in norma de baza, fiind activitate didactica inclusa printre obligatiile legale. Ca unii – poate multi, daca nu cei mai multi – nu coordoneaza bine, sau printre studentii nu acorda atentia cuvenita lucrarii de licenta, este o fapta. Insa, ea este necesara, este elementul prin care studentul demonstreaza dobandirea competentelor minime pentru acordarea unui titlu, impreuna cu examenul de verificare a cunostintelor. Cat despre plagiat, e adevarat ca este un fenomen care nu este limitat la doctorate, dar si licentele (sau disertatiile, pentru masterat) se pot verifica, si aduc la aceleasi consecinte, anume retragerea titlului, care se face si mai usor.
      Pe de alta parte, am impresia ca hotararea UB este ilegala, incalcand metodologia-cadru de finalizare a studiilor. Daca e asa, titlurile dobandite ar fi nule, asa ca… Grija mare

  2. Cat de ticăloasa poate fi conducerea acestei facultăți?!! Băi băieți, dacă considerati ca studenții voștri nu au avut condiții să se pregateasca suficient pentru absolvire, prelungiți facultatea cu 1 an! Dar nuuuu, că vă costă! Dar nu ar fi suficientă înscrierea la facultate pentru obținerea diplomei?!

  3. E o decizie cu dedicație pentru câțiva studenți cu pile la conducere…. Ia verificați !

  4. Facultate fara facultate, doar cu diploma – ar fi cel mai bine!

  5. Totusi, se vor da examene scrise de licenta, ca la Facultatea de Drept, la ambele limbi studiate, asa ca nu termina oricine facultatea. Examenele scrise pot fi mai serioase si mai grele decat incropirea unei lucrari de licenta, pentru ca majoritatea asta fac – incropesc o lucrare din diverse surse…
    Din pacate, multi dintre cei mai buni studenti – fie ca au avut lucrare de diploma sau au dat examane de licenta scrise – nu se mai duc, chiar de foarte multi ani, in cercetare sau invatamant, din cauza salariilor, ci la multinationale.

  6. Mai intai citim, apoi sarim in sus, daca avem motiv.
    Decizia este luata pentru un singur an – cum scrie pe site-ul respectivei facultati:
    „Modalitatea de finalizare a studiilor universitare de licență (sesiunile iunie 2022, septembrie 2022, februarie 2023)
    Consiliul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a hotârât în data de 10 septembrie 2021:
    reintroducerea probelor scrise (pentru specializarea A și specializarea B), cu renunțarea la elaborarea proiectului de licență pentru domeniile de studii limbă și literatură, limbi moderne aplicate, traducere și interpretare*;
    finalizarea studiilor universitare prin proiect de licență pentru programele de studii culturale (Studii americane și Studii iudaice).
    Această decizie se aplică începând cu anul universitar 2021-2022.
    *Pentru programul de studii Traducere și Interpretare, structura examenului de finalizare a studiilor include în continuare și examenul oral pentru ambele specializări.”

  7. Jalnici studenti,si nu am inteles ce treaba au absolvenții.. nu mai pot da copy paste..eu am terminat lls,franceza-latina,si am dat 2 examene pe bune.Astia nu vor sa mai muncească,doar sa faca plagiat.Rusine

  8. Chiar și cu licențe, dizertații sau doctorate, vai de steaua lor, Universitatea din București are o imagine foarte slabă față de celelalte universitati din țară, dar dupa ce va elimina lucrările de licență, va dați seama ca va fi cotată sub Universitatea Biotera?

  9. Înțeleg frustrarea oamenilor însă profesorii universitari care au acum undeva la 55 de ani, nu au făcut nici ei lucrare de licența. Ea a fost introdusă treptat in facultăți începând cu anul 1994. Discuția despre eliminarea lucrării de licența exista si acum 10 ani când am terminat eu facultatea.