Fast and Furious. Bandă de acrobați români care prădau camioane din mers în Europa, destructurată de Europol / Una dintre cele mai mari lovituri: un furt de telefoane Iphone în valoare de jumătate de milion de euro
Europol a destructurat o grupare de pirați ai șoselelor. De zece ani, pe autostrăzile continentului, ei prădau camioanele folosind o tehnică acrobatică, amintind de cele popularizate în filmele „Fast and Furious”, scrie Le Journal du Dimanche, citată de Rador.
Polițiștii români i-au poreclit “acrobații”, spaniolii “surferii”… Făcând 37 de noi arestări în această săptămână în România, polițiile europene au dat fără îndoială o lovitură de grație bandei hoților de camioane pe care jandarmii francezi ii numeau “voltijorii”.
De altfel, sub acest nume de cod a fost începută o procedură judiciară la parchetul din Paris din mai 2018. De zece ani după primele semnalări în România, acești bandiți acrobați devalizează camioanele pe autostrăzile europene. O metodă care le amintește pe cele popularizate din 2001 de actorul Vin Diesel în seria de filme „Fast and Furious”.
Raiduri de noapte în Franța
Tehnica era pe cât de impresionantă, pe atât de aeriană. Noaptea, pe autostradă, un vehicul puternic cu luminile stinse se lipește în spatele prăzii: o semiremorcă încărcată cu produse multi-media, cosmetice sau tutun.
Doi indivizi se urcă pe capota mașinii lor și așteaptă în urma camionului. Vag reținuți de un ham, ei sparg ușa camionului ca să ajungă la încărcătură. Un alt vehicul complice, o utilitară cu o trapă pe acoperiș, preia ștafeta. Acrobații aruncă în el prada, primită de un complice. Totul la peste 90 Km’h. Mai rău, în majoritatea cazurilor, șoferul camionului nu-și dă seama de furt decât după ce ajunge la destinație.
Potrivit agenției de cooperare polițienească Europol, ar fi cel puțin o sută, împărțiți în cinci grupări criminale. Unii sunt activi și în operațiuni de furt classic. Implicat din decembrie 2016, Europol este la originea opertiunii Arrow, care a dus în această săptămâna la 73 de percheziții făcute la București și în împrejurimi.
Printre persoanele arestate, vreo 15 ar putea fi extradate în Franța, unde zece dintre acești hoți au fost deja încarcerați. În vârstă de 20 până la 50 de ani, aceștia au fost reținuți în Loiret la sfârșitul 2019 după luni de filaj executat de jandarmii Oficiului central de luptă contra delincvenței itinerante. Foarte mobilă, această echipa este suspectată că a comis vreo 20 de raiduri de noapte din Picardia până în Regiunea Provence-Alpes-Côte d’Azur, trecând prin Île-de-France, Centre-Val de Loire și Bourgogne-Franche-Comté.
iPhone de 500.000 de euro
Analizând imaginile video de la punctele de plată de pe autostrăzi, anchetatorii au constatat cum camioanele victime erau urmărite de trei vehicule înmatriculate în România, al căror traseu a putut fi găsit pe Bătrânul Continent: Spania, Germania, Austria, Suedia, Danemarca, Irlanda, Marea Britanie, Țările de Jos, Belgia.
În această afacere tentaculară, zece cetățeni români sunt deținuți în Spania, cinci în Suedia și șase în Țările de Jos. De altfel, în Țările de Jos se pare că au realizat voltijorii una din cele mai mari lovituri: un furt de iPhone în valoare de peste 500.000 de euro.
Cu ocazia perchezițiilor, polițiștii români au găsit multe telefoane furate, calculatoare, parfumuri, haine și încălțăminte de lux care nu au fost încă vândute pe piața neagră. În total, prada lor este estimată la mai mult de 10 milioane de euro, acumulată în aproape 150 de furturi comise în ultimii ani în toată Europa.
Sursa: Le Journal du Dimanche/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu/ Sursa Foto: Le Journal du Dimanche
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii