G4Media.ro

Făt-Frumos din smartphone. Povestea aplicației românești finanțată de Uniunea Europeană care combate…

Făt-Frumos din smartphone. Povestea aplicației românești finanțată de Uniunea Europeană care combate obezitatea la copii

Un startup clujean a dezvoltat cu fonduri europene o aplicație care combate obezitatea la copii prin exerciții fizice și o alimentație sănătoasă. Inițiativa vine în contextul în care obezitatea la copii este una dintre marile probleme de sănătate cu care se confruntă Uniunea Europeană. Astfel, o treime din copiii de vârstă școlară sunt obezi, potrivit unui recent raport al United European Gastroenterology, organizație profesională paneuropeană.

Aplicația pentru telefonul mobil dezvoltată la Cluj-Napoca îi ajută pe copii să aibă un mod de viață sănătos, iar pe părinții lor îi ajută să le monitorizeze activitatea fizică și nutriția. Aplicația se numește Wello și este creată de compania Art Dynasty, dezvoltator de aplicații mobile și jocuri pe calculator. Wello poate fi descărcată gratuit pe orice smartphone (iOS sau Android) și este dezvoltată cu două interfețe diferite, pentru părinții, și, respectiv, copii.

Wello este un proiect în valoare de un milion de euro, din care 650.000 de euro sunt fonduri europene nerambursabile. Prin aplicație, copiii sunt stimulați să facă diverse activități fizice. Ei își creează un avatar, apoi au de parcurs un traseu pe o hartă presărată cu provocări – de exemplu, să facă un număr de genuflexiuni sau o plimbare. Pentru îndeplinirea lor, primesc recompense.

„Deocamdată, vorbim de recompense simbolice, virtuale, sub formă de trofee afișate pe ecranul telefonului mobil. Dar lucrăm acum să dăm posibilitatea părinților de a le oferi copiilor lor recompense reale”, explică Sveatoslav Vizitiu, 33 de ani, co-fondator Wello. De exemplu, părintele îi poate cumpăra copilului un bilet la cinema, dacă a completat cu succes 30 de provocări, spune dezvoltatorul.

Tandem părinte-copil

Părinții pot monitoriza activitatea fizică a copilului și, în funcție de aceasta, primesc sugestii pentru nutriție. „Te poți conecta la aplicație și afli activitățile copilului tău, pe care le înregistră, cu date complet anonimizate. Apoi, introduci ce a mâncat copilul tău, și pe baza acestor date, aplicația îți recomandă o dietă. După o săptămână, dieta este regenerată, în funcție de noile date culese”, mai spune Sveatoslav Vizitiu.

În acest scop, Wello beneficiază de consilierea unei echipe de trei nutriționiști, printre care și Simona Tivadar, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice. Aplicația are încărcate peste 1000 de rețete în acest moment și este integrată cu o hartă pe care figurează toate restaurantele din România care servesc hrană sănătoasă. Tot pentru părinți, Wello propune lecții de câte cinci minute despre alimentația sănătoasă, urmate de chestionare.

Pentru copii, există în aplicație, și joculețe educative, de exemplu despre cum se fac cumpărături „sănătoase”: primesc bonificații dacă pun în coșuleț legume și fructe și sunt depunctați dacă adaugă burgeri sau alte alimente junk.

Aplicația este publică de trei săptămâni, fiind în variantă beta (de test). Până la lansarea publică, Wello a fost testată pe un grup restrâns, de 60 de copii, care au participat în vară la o tabără de două săptămâni la Vârtop, în Munții Apuseni. Rezultatele au fost spectaculoase: copiii au slăbit între 5 și 10% din masa corporală pe parcursul a două săptămâni. „Asta s-a întâmplat în condițiile în care au avut mâncare la discreție, tot timpul. În total, am înregistrat 169 de kilograme pierdute, campioana fiind o fetiță în vârstă de 13 ani care a dat jos 6,4 kilograme”, spune Sveatoslav. Datele oferite au fost confirmate de părinți ai căror copii au luat parte la tabără.

Sveatoslav Vizitiu povestește că i-a venit ideea de a dezvolta această aplicație deoarece avea o problemă cu propria lui greutate și era proaspăt părinte. „Se știe că dacă în familie este un părinte supraponderal, există o probabilitate de 30-40% ca și copilul să fie supraponderal, iar dacă ambii părinți au această problemă, probabilitatea crește la 60-70%. Eram deci îngrijorat de această chestiune. Împreună cu partenerul meu de afaceri, având deja o firmă de IT cu un portofoliu de aplicații și jocuri, ne-am gândit să dezvoltăm această idee, care e acum Wello”, spune inițiatorul. Apoi a venit, logic, ideea de a solicita fonduri europene, lucru pentru care s-a apelat și la un consultant. „Am depus cererea în 2016, era ceva blocaj prin minister, așa că am primit aprobarea doar în 2017. Proiectul este în desfășurare și se va încheia cândva în august-septembrie 2020, dar, evident, aplicația va continua și după încheierea proiectului european”, a mai spus antreprenorul.

Urmează piețe din alte țări

Lansarea publică a aplicației a fost salutată de reprezentanța Comisiei Europene în România. „Suntem încântați că am putut contribui la dezvoltarea unei platforme digitale care promovează un stil de viață sănătos. (…)Suntem încrezători că această aplicație va putea ajuta multe familii să aibă o viață mai sănătoasă”, a declarat Cristian Buchiu, șeful adjunct al Reprezentanței Comisiei Europene în România, citat într-un comunicat de presă de la sfârșitul lunii octombrie. „Finanțarea europeană ne-a permis să dezvoltăm o platformă complexă, bazată pe cele mai noi tehnologii, într-un timp scurt. În plus, avem în vedere lansarea Wello și în alte țări unde obezitatea infantilă reprezintă o provocare”, a menționat Sveatoslav Vizitiu, în același comunicat.

Cum au venit banii

Proiectul european se numește „Asistent pentru nutriție și antrenament bazat pe inteligență artificială” și este finanțat în cadrul Programului Operaţional Competitivitate 2014–2020, Axa prioritară 2 – Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Acţiunea 2.2.1 – Sprijinirea creșterii valorii adăugate generate de sectorul TIC şi a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere. Contractul de finanțare a fost semnat 9.08.2017, fiind în valoare de 4.599.043 de lei, din care 2.586.200 sunt fonduri europene, 456.388 de lei fonduri guvernamentale, ambele nerambursabile, și 1.556.455, contribuția firmei.

Foto: Sveatoslav Vizitiu, co-fondatorul Wello | Autor: Bogdan Stanciu

Acest material face parte dintr-o serie de articole despre România și UE, iar apariția lor este sprjinită de Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra informațiilor prezentate revine autorului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează