G4Media.ro

Fata profesoară, băiatul polițist. Cât de puternice sunt diferențele de gen și…

Foto: Pexels

Fata profesoară, băiatul polițist. Cât de puternice sunt diferențele de gen și stereotipurile impuse de societate, în formarea imaginii despre viitor a copiilor preșcolari? Chiar mai puternice decât mediul social și economic – raport OECD

Imaginea pe care copiii preșcolari și-o formează în privința propriului viitor influențează felul cum ei își dezvoltă abilitățile, iar această imagine este influențată, la rândul ei, de factori externi precum stereotipurile de gen într-o măsură mult mai mare decât mediul socio-economic de unde provin. La această concluzie a ajuns un raport prezentat, săptămâna aceasta, de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), bazat pe mai multe studii, inclusiv unul de anul trecut care, în premieră, analiza aspirațiile și bunăstarea copiilor la nivel internațional. Ce vor copiii? Ce îi interesează? Ce face să le întărească senzația de bunăstare, pentru ei și familiile lor? Dincolo de avuție, nivel cultural, mediu social, impactul diferențelor de gen se face, la vârsta de cinci ani, simțit foarte clar, arată raportul citat.

Raportul “Viitorul văzut la 5 ani: Aspirațiile influențate de gen pe care le au copiii cu vârste de cinci ani”, prezentat săptămâna aceasta, coroborează date din mai multe surse, dar în special din Studiul Internațional privind Învățarea Timpurie și Bunăstarea Copiilor. Acest studiu, realizat acum un an din OECD, este unul dintre puținele astfel de analize care explorează opiniile profesorilor din mediul preșcolar, ale părinților și copiilor din cinci ani nu la nivel național, ci la nivel internațional. Studiul a fost realizat în trei țări – SUA, Marea Britanie și Estonia.

Normele de gen, deja instalate la vârsta de 5 ani

Potrivit analizei citate, aspirațiile de viitor ale copiilor reprezintă un factor ce influențează motivația lor de a învăța, modul cum își aleg materiile preferate la școală, chiar și preocuparea față de viitoarea meserie. Dar aceste aspirații sunt limitate de așteptările provenite din familie și comunitate, de stereotipurile de gen, care limitează orizontul și ambițiile copiilor. 

Când vine vorba despre meseriile pe care cei mici afirmă că vor să le urmeze când se fac mari, se face simțit deja impactul acestor stereotipuri. Cantitativ, situația este mult mai pregnantă în rândul băieților: jumătate din primele 30 de “roluri” menționate de băieții de cinci ani incluși în studiu sunt meserii asociate tradițional bărbaților. În cazul fetelor, un sfert din primele 30 de “roluri” alese pentru viitor sunt asociate tradițional femeilor.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Când eram mică visam să mă fac fierariță-betonistă.

  2. Aha, da, am inteles… inca o cercetare „woke” cu concluzii „woke”
    Adica preferinta pentru anumite meserii sau activitati nu poate veni din caractristicile genetice diferite ale celor doua sexe, deci nu poate fi ceva natural, normal, ci este clar efectul reprobabil al sexismului profund inradacinat in societatea noastra patriarhala.
    Fi-mi-ar sila de cercetarile vostre!

  3. Barbatii au un nivel al testosteronului de 10-20 de ori mai ridicat decat cel al femeilor dupa varsta pubertatii ! Acest ”stereotip” biologic produce nu numai o dezvoltare a musculaturii si osaturii mai puternica si o capacitate mai ridicata de rezistenta la stres fizic dar si un nivel mai crescut de agresivitate si implicit o asumare instinctiva a activitatilor riscante.

    Femeile au un nivel al al estradiolului de 10-20 de ori mai ridicat decat cel al barbatilor dupa varsta pubertatii ! Acest ”stereotip” biologic produce dezvoltarea sanilor, a aparatului reproductiv specific. In plan psihologic si emotional creste the wellbeing prin productia sporita de serotonina si de receptori de serotonina din creier .
    ”Stereotipuri” confirmate de studiile clinice care arata ca in general femeile sunt mai agreabile decat barbatii iar barbatii in general au un sistem muscular cu 30% mai dezvoltat.

    Aceste caracteristici au fost slefuite de milioane de ani de evolutie biologica si adaptare la habitat iar acum vin acesti dilii cu tot felul de specializari in ”gender studies” bazate pe deconstructivism postmodern si idiotenii marxisto feministe si ne spun ca toate aceste caracteristici biologice sunt prejudecati si ”constructii socio-culturale”.

    Dupa ce barbatii din Suedia au acceptat ca niste moluste deprimate tot mis masul asta de aberatii stangiste, societatea suedeza s-a trezit in fata unui paradox , fetele si baietii au ales intr-un procent si mai mare meserii specifice ”stereotipurilor”. Asistenta medicala, medicina, invatamant, educatie, relatii publice, office work etc peste 70% femei. Inginerie, domenii tehnice, constructii, domenii de activitate fizica peste 70% barbati.
    Dar pentru cei spalatii pe creier de ideologiile identitare e un rezultat al ”sterotipurilor” si a ”patriarhatului opresiv” faptul ca unele fete aleg sa se faca coafeze si asistente iar unii barbati soferi si instalatori…

    O parte din idei sunt ilustrate de Jordan Peterson aici: