G4Media.ro

FBI avertizează în legătură cu „amploarea” atacului cibernetic de tip ransomware, din…

sursa foto: Pexels

FBI avertizează în legătură cu „amploarea” atacului cibernetic de tip ransomware, din SUA

FBI, poliţia federală americană, a subliniat că ”amploarea” atacului cibernetic în curs de desfăşurare de vineri împotriva companiei americane Kaseya i-ar putea împiedica pe specialişti să răspundă în mod individual tuturor victimelor, relatează AFP, citată de Agerpres.

Hackeri au atacat vineri Kaseya, chiar înainte de un weekend prelungit în Statele Unite, pentru a cere o răscumpărare de la un potenţial de peste 1.000 de companii prin intermediul software-ului său de management IT.

FBI-ul a declarat sâmbătă seara că serviciile sale au deschis o anchetă şi că lucrează cu Agenţia americană de securitate cibernetică şi securitate a infrastructurilor (CISA) şi cu alte agenţii ”pentru a înţelege amploarea ameninţării”.

”Dacă credeţi că sistemele dumneavoastră au fost compromise, vă încurajăm să utilizaţi toate măsurile recomandate şi să urmaţi sfaturile Kaseya de a opri imediat serverele (legate de software-ul atacat) şi să semnalaţi FBI”, a adăugat poliţia americană într-un mesaj difuzat duminică.

„Deşi amploarea acestui incident ne poate împiedica să răspundem fiecărei victime în mod individual, toate informaţiile pe care le vom primi vor fi utile în contracararea acestei ameninţări”, a subliniat de asemenea FBI.

Preşedintele american Joe Biden a indicat sâmbătă seară că a ordonat o anchetă, în special pentru a stabili dacă atacul a venit sau nu din Rusia. Deocamdată, ”încă nu suntem siguri”, a spus el.

Este dificil de estimat amploarea acestui atac prin ”ransomware”, un tip de program care paralizează sistemele informatice ale unei companii şi apoi cere o răscumpărare pentru a le debloca.

Potrivit Kaseya, mai puţin de 40 de clienţi au fost afectaţi. Dar unii au ei înşişi mulţi clienţi, iar atacul s-a putut răspândi la sute, dacă nu chiar la mii dintre aceştia.

sursa foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Incepe sa fie tot mai evident ca securitatea informatica nu e de neglijat. Costurile unui asemenea atac sunt mult mai mari decat costurile masurilor de prevenire (care ar trebui sa inceapa cu educarea clientilor).

  2. Linux e baza. Portati aplicatiile pe Linux si veti avea mai putine probleme. Mai jos gasiti explicatiile celor de la SophosLab.

    https://news.sophos.com/en-us/2021/07/04/independence-day-revil-uses-supply-chain-exploit-to-attack-hundreds-of-businesses/

    • linux este in moarte clinica, fondatorii au fost dati la o parte, au incercat si cu LinusT.
      distributiile sunt cumparate si vandute pe unde apuca, Centos 8 e dus, pe mac nu avem jocuri si nici aplicatiile de pe win, lucram pe Geruda facut de indieni?

      pana la urma win ramane cel mai bine lucrat SO.

      virusul vine pe un software de administrare Kaseya’s, nu avem asa ceva.

  3. Astfel de atacuri sunt greu de atribuit unei tari anume pentru ca folosesc inteligenta artificiala (AI). Cu inteligenta artificiala a fost deschisa Cutia Pandorei. China disune de cea mai inalta experiza in domeniu, dar se pare ca lucrurile se vor intoarce si impotriva lor. Inteligenta artificiala (AI) se intinde in mod diseminat pe intreaga retea de computere din lume, ceva similar cu retelele RAID sau cu torentele, adica nu are o locatie exacta pentru a putea fi detectata.

  4. Windozele e varza cand e vorba de securitate. Si am mai auzit o aberatie pe aici care spunea ca linux este in moarte clinica. Mai viziteaza distrowatch daca nu stii ce sa alegi.

  5. Linux nu se mai foloseste de mult la ceva serios. Este in moarte clinica cu se spunea mai sus. Trebuie doar educati oamenii „lenti” sa nu dea click pe orice…e atat de simplu si totusi atat de complicat..