G4Media.ro

FDA propune noi teste pentru detectarea azbestului în produsele cosmetice cu talc

Sursa foto: pexels.com

FDA propune noi teste pentru detectarea azbestului în produsele cosmetice cu talc

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a propus introducerea unor teste obligatorii pentru detectarea azbestului în produsele cosmetice și alte articole care conțin talc, inclusiv pudra pentru bebeluși. Această inițiativă vine ca urmare a unei directive emise de Congresul SUA, care a solicitat agenției să ia măsuri anul trecut.

Azbestul, un cunoscut agent cancerigen pentru om, poate fi găsit în aceleași tipuri de roci ca și zăcămintele de talc și se poate contamina în timpul procesului de extracție, ceea ce ridică riscuri semnificative pentru sănătatea publică.

Conform noilor reglementări propuse, producătorii vor trebui să testeze mostrele de produse cosmetice care conțin talc utilizând tehnici precum microscopie cu lumină polarizată și microscopie electronică cu transmisie. Aceste metode permit iluminarea și analiza detaliată a probelor pentru a detecta prezența azbestului. Alternativ, companiile pot prezenta un certificat de analiză furnizat de distribuitorii de talc, potrivit FDA.

„Considerăm că metodele de testare propuse sunt potrivite pentru detectarea azbestului și pentru a asigura siguranța produselor cosmetice care conțin talc”, a declarat Linda Katz, director al Biroului de Cosmetice și Culori din cadrul FDA, într-un comunicat de presă.

Deși reprezintă un pas important, propunerea FDA nu interzice complet utilizarea talcului, o cerință susținută de grupuri precum Public Interest Research Group (PIRG). Dezbaterile privind riscurile asociate talcului au fost amplificate de procesele judiciare împotriva companiei Johnson & Johnson (J&J). Reclamanții susțin că pudra de talc pentru bebeluși produsă de J&J a cauzat cancer ovarian.

În iunie, J&J a acceptat să plătească 700 de milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile conform cărora ar fi indus în eroare consumatorii cu privire la siguranța produselor sale. În plus, o subsidiară a companiei a propus un acord de 8 miliarde de dolari pentru a închide zeci de mii de procese, însă această propunere a fost contestată în instanță de Departamentul de Justiție.

J&J a retras pudra de talc de pe piața din America de Nord în 2020 și, ulterior, la nivel internațional în 2023. În ciuda controverselor, compania susține în continuare că produsele sale sunt sigure.

În 2019, FDA a identificat azbest în produse cosmetice vândute de Claire’s Stores, ceea ce a dus la retragerea acestora de pe piață de către retailer și Beauty Plus Global. Mai recent, în octombrie 2023, compania Dynarex din New Jersey a extins retragerea de pe piață a pudrei pentru bebeluși Dynacare, distribuită în 35 de state și vândută pe Amazon, din cauza posibilei contaminări cu azbest.

Această propunere a FDA reflectă eforturile de a îmbunătăți siguranța produselor cosmetice, dar ridică întrebări despre responsabilitatea industriei și măsurile viitoare pentru protejarea consumatorilor. Dezbaterile privind utilizarea talcului și riscurile asociate sunt departe de a se încheia, mai ales în contextul litigiilor în desfășurare și al apelurilor pentru interzicerea completă a acestui ingredient.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...