Febra investițiilor străine în băncile din România: se repetă scenariul dinaintea crizei financiare din 2008
Analiză a publicației Mononews din Grecia, preluată de Rador Radio România:
La o săptămână după ce banca italiană UniCredit a anunțat achiziționarea Alpha Bank România, fapt care va propulsa această bancă pe locul al treilea pe piața bancară din România, rivala Intesa Sanpaolo a ajuns la o înțelegere cu privire la First Bank, o tranzacție prin care își va dubla dimensiunea pe piața românească.
Iar o a treia bancă românească a atras oferte de la cel puțin doi ”pretendenți”, decizia fiind așteptată poate chiar până la sfârșitul acestui an.
Tranzacțiile nu sunt uriașe – mai puțin de 1 miliard de euro în total, însă ele arată că într-o perioadă în care managerii băncilor se plâng de o lipsă a comasărilor în sectorul bancar european, în estul Uniunii Europene încă mai au loc tranzacții în acest sens.
De ce un asemenea interes pentru România?
După ce au obținut profituri mari din creșterea ratelor dobânzilor, unele dintre cele mai mari bănci din Europa pariază că accelerarea creșterii economice și, în general, ratele dobânzilor mai mari din regiune le vor „proteja” atunci când piața lor internă va începe din nou să scadă.
Strategia lor de expansiune aduce cele mai mari bănci din Italia, unde profiturile au crescut datorită ratelor mai mari ale dobânzilor, într-o confruntare directă cu alte bănci concurente, precum Societe Generale, care își revizuiește prezența în diferite țări, consolidându-și capitalurile după o serie de greșeli. Raiffeisen Bank International din Austria, o altă bancă cu o prezență puternică în mod tradițional în Europa de Est, se confruntă cu mari dificultăți de când sancțiunile împotriva Rusiei au dus filiala sa cea mai profitabilă într-un impas.
Una dintre țările asupra căreia se concentrează lupta pentru dominația regională este România, a doua cea mai mare economie din Europa de Est. UniCredit a convenit luna trecută să cumpere filiala românească a Alpha Bank, împreună cu 9% din banca elenă, amenințând astfel să depășească SocGen din poziția de a treia cea mai mare bancă într-o economie a cărei dimensiune este estimată la 300 de miliarde de dolari.
O săptămână mai târziu, Intesa a ajuns la un acord de achiziționare a First Bank România de la firma de capital privat JC Flowers & Co. Potrivit Bloomberg, aceasta a plătit pentru achiziție aproximativ 130 de milioane de euro, adică o sumă mai mică decât valoarea contabilă a băncii.
Ambele bănci au spus că văd oportunități pentru tranzacții mai mici în țările din Europa Centrală și de Est unde desfășoară deja activități. UniCredit, „Nr. 2” în Italia, are o prezență în 13 țări europene și este unul dintre cei mai mari jucători din Est. Directoul Executiv Andrea Orcel este în căutare de achiziții și vede oportunități în țări precum Cehia, România, Slovacia și Serbia.
România este atractivă și pentru că împrumuturile acordate clienților retail din țară sunt încă relativ puține în comparație cu dimensiunea economiei, ceea ce sugerează „o marjă semnificativă de creștere pentru bănci”, potrivit analistului Bloomberg Intelligence Tomasz Noetzel. Însă „asigurarea unei poziții în primele trei în ceea ce privește cota de piață se poate dovedi esențială pentru obținerea unei profitabilități satisfăcătoare”, subliniază el.
”Febra” tranzacțiilor bancare din România amintește de anii de dinaintea crizei financiare din 2008, când Erste Group Bank din Austria a plătit 3,8 miliarde de euro pentru cea mai mare bancă a României la acea vreme, Banca Comercială Română – de aproape șase ori mai mult decât valoarea sa contabilă. Filiala locală a Erste ocupă acum locul al doilea în România după active.„În România, gradul scăzut de răspândire a creditelor este un motiv suficient pentru perspective de creștere favorabile pentru bănci, dar numai dacă au o anumită dimensiune”, spune Attila Gyurcsik, CEO Accorde Fund Management din Budapesta. „Băncile nou-intrate sub această dimensiune se confruntă cu dificultăți”. (Traducerea: Carolina Ciulu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii