G4Media.ro

Febra unirii cu Moldova încinge politica românească. Riscurile şi capcanele unei mişcări…

Unirea cu Moldova / Observatorul.md

Febra unirii cu Moldova încinge politica românească. Riscurile şi capcanele unei mişcări în patrulaterul România – Moldova – Rusia – Ungaria

Doar 21% dintre moldoveni ar vota pentru unirea cu România şi doar 27% dintre români îşi doresc unirea cu Republica Moldova, potrivit ultimelor sondaje pe această temă pe ambele maluri ale Prutului. În ciuda suţinerii populare scăzute, o mişcare politică pro-unire se întinde cu mare viteză în ambele ţări: zeci de primari şi şefi de consilii judeţene au adoptat sau se pregătesc să adopte declaraţii de unire. Şi şeful PNL, Ludovic Orban, a intrat în cursa unionismului. Mişcarea politică este însă extrem de riscantă în contextul mişcărilor Rusiei şi Ungariei. Un prim avertisment a venit încă din 2016, de la un prestigios think tank american, care atrăgea atenţia că Moscova se poate folosi de ideea „României Mari” pentru a crea disensiuni între Bucureşti, Moldova şi Ucraina şi poate susţine mişcări separatiste ale secuilor din Transilvania.

  • Context. Alianţa pentru Centenar, din care fac parte mai multe organizaţii unioniste, organizează duminică, 25 martie, o acţiune publică – Marea Adunare Centenar, pentru a marca cei 100 de ani de la Marea Unire. La Chișinău este programat un marș către Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde, la ora 12.00, ar urma să fie adoptată o declaraţie simbolică de unire cu România, marcând astfel 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918.

Faptele

Cel mai recent sondaj pe tema unirii cu România, Barometrul Opiniei Publice (BOP) prezentat pe 14 decembrie 2017 de Institutul de Politici Publice (IPP) arată că 21.8% dintre cetăţenii Republicii Moldova ar vota pentru unirea cu România. Mai mult de jumătate dintre moldoveni (56,2%) ar vota împotriva Unirii, arată Adevărul.

În România, doar 27% dintre cetăţeni consideră unirea cu Republica Moldova necesară sau foarte necesară, potrivit unui sondaj CURS din ianuarie 2018.

Intrarea în campania electorală pentru alegerile parlamentare din iarnă şi simbolistica Centenarului Marii Uniri au adus însă o mişcare pro-unionistă extrem de puternică în Republica Moldova. Startul a fost dat de primarul comunei Parcova din raionul Edineţ, care a adoptat în ianuarie 2018 o declaraţie de unire cu România. Trei luni mai târziu, peste 140 de localităţi moldovene au semnat deja declaraţii similare, iar Partidul Liberal (partid autodeclarat unionist, condus de Mihai Ghimpu, ajuns la minimul istoric în sondaje) a depus un proiect de lege pentru Unire.

Contra-reacţia a venit imediat de la preşedintele pro-rus Igor Dodon, care a intrat în campanie pentru respingerea Unirii şi pentru păstrarea statalităţii moldovene.

Practic, prin cele două mişcări politice, cele două publicuri din Republica Moldova (unioniştii şi stataliştii) s-au activat masiv înaintea alegerilor decisive pentru Parlament. Practic, agenda dezbaterii publice din Moldova e dominată acum de un subiect care în ultimii ani era mai degrabă marginal într-o ţară decimată de corupţie şi dominată de clanuri politico-mafiote extrem de puternice.

Mişcarea politică din Republica Moldova a trecut însă şi în România. Din ianuarie şi până acum, au adoptat Declaraţii simbolice pentru Unirea cu Republica Moldova oraşe mari precum Braşov şi Buzău, câteva comune – printre care şi Putna, dar şi Consiliile Judeţene din Buzău, Timiş, Prahova, Constanţa şi Iaşi. Alte primării mari şi consilii judeţene se pregătesc să adopte declaraţii similare pe 27 martie, ziua în care se împlinesc o sută de ani de la unirea Basarabiei cu România.

Un exemplu clar e şi la Bacău, unde consilierii PNL au depus la Consiliul Judeţean o Declaraţie de Reunire cu Republica Moldova. Consilierul judetean Cezar Olteanu a declarat pentru G4Media. ro ca „Prima declaraţie de reunire a adoptat-o PNL Iasi, iar noi după două zile. Consilierii judeţeni de la PNL Bacău au mai facut o propunere asemănătoare acum doi ani, în preajma aniversării Unirii cu Moldova, dar preşedintele CJ de atunci, Dragoş Benea, a fost doar ironic cu propunerea noastră. Sincer, nu cred nici acum ca avem şanse mari să treacă această propunere, dar vom incerca în şedinta CJ din 26 martie”.

În plan politic, două partide parlamentare din România au dat semnalul, prin liderii lor, că mizează în acest an pre-electoral pe tema unirii cu Republica Moldova. Traian Băsescu, liderul PMP, joacă această carte încă de la terminarea mandatului de preşedinte al României, iar acum îşi foloseşte imaginea de promotor al unionismului şi în Republica Moldova, ca preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale.

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a avut o poziţionare pro-unionistă surprinzătoare, dat fiind faptul că până acum liderul liberal nu a avut pe agendă această temă. Noua poziţionare a lui Ludovic Orban a fost făcută publică pe 18 martie, după o întâlnire cu o delegație formată din aproape 100 de primari și consilieri locali unioniști din Republica Moldova, membri ai Alianței pentru Centenar, conduși de George Simion, lider al Platformei Unioniste Acțiunea 2012. La finalul întâlnirii, Orban a spus într-o declaraţie de presă că „vizita nu a fost planificată, ci s-a născut oarecum din discuţii spontane”, adăugând că „PNL, așa cum a fost în urmă cu o sută de ani partidul care a asusținut Marea Unire și astăzi susține Marea Unire. Chiar dacă nu există un plan sau o strategie care să fie împărtășită de toți oamenii care fac politică în România, eu sunt convins că România este pregătită pentru această Unire”. Liderul liberal a atenuat poziţionarea, adăugând că „Și noi, și ei știu că Unirea va fi posibilă atunci când Republica Moldova și cetățenii Republicii Moldova, românii din Republica Moldova, vor fi hotărâți într-un număr cât mai mare pentru a face acest lucru”.

Unirea, complicată de tendinţele separatiste din Moldova

Unirea cu Republica Moldova este un act politic complicat de existenţa pe teritoriul acesteia a entităţii separatiste transnistrene, care joacă rolul unui adevărat cui al lui Pepelea plantat de Rusia. Este cunoscută aversiunea UE şi NATO faţă de orice dispute teritoriale ale membrilor lor, aşa că o unire a României cu Moldova din care să rezulte o problemă teritorială (Transnistria) va fi imposibil de acceptat de partenerii şi garanţii securităţii României.

Există şi posibilitatea ca Moldova să renunţe la Transnistria în schimbul unirii cu România, dar acest scenariu ridică alte probleme de drept internaţional şi riscă să legitimeze comportamentul Rusiei, care îşi va vedea validată strategia de creare a conflictelor îngheţate. În plus, e greu de crezut că vreun politician moldovean, fie şi din actuala clasă politică extrem de coruptă, îşi va pune semnătura pe un act care să consfinţească pierderea unui teritoriu.

Tot în Moldova există şi Regiunea Autonomă Găgăuzia, unde există puternice sentimente anti-româneşti şi ai cărei lideri sunt controlaţi direct de la Moscova.

Problemele economice, sociale şi demografice ce ar trebui rezolvate odată cu Unirea sunt un alt subiect extrem de spinos.

Capcana Rusiei şi jocul Ungariei

O analiză din 2016 a think-tank-ului american CEPA (Center Center for European Policy Analysis) avertiza negru pe alb că Rusia se poate folosi de ideea „României Mari” ca să creeze şi să întreţină tensiuni între România pe de o parte şi Moldova şi Ucraina pe de altă parte. Tensiunile cu Moldova au apărut deja, date fiind declaraţiile preşedintelui Igor Dodon, care a spun în 2 februarie că „Unirea înseamnă război civil. Și eu nu mă tem de aceste lucruri. Noi, cetățenii Republicii Moldova, stataliștii, nu o să permitem cumva. O să folosim toate căile legale, iar dacă o să vă băgați ilegal, nu o să permitem lichidarea statalității Republicii Moldova (sursa – RFI ).

Şi în Ucraina există un puternic curent anti-românesc, alimentat de propaganda rusă. Aceasta foloseşte permanent vectori de influenţă pentru a induce ideea că există un curent revizionist românesc care îşi doreşte retrasarea graniţelor şi ruperea Bucovinei de Nord din Ucraina.

Avertismentul CEPA nu se oprea însă la relaţiile României cu Moldova şi Ucraina. Autorii Janusz Bugajski şi Peter B. Doran scriau încă din 2016 că, profitând de curentul pro-unionist din România, Rusia ar putea susţine mişcări separatiste ale secuilor din Transilvania.

Mişcările separatiste ale secuilor sunt şi ele o realitate. Încă din ianuarie, cele trei partide maghiare din România au semnat o declaraţie pentru autonomia teritorială a aşa-zisului Ţinut Secuiesc şi au depus un proiect de lege în Parlamentul de la Bucureşti. Înţelegerea celor trei partide maghiare, care au o relaţie tensionată de ani buni, a fost înlesnită de trimisul special al premierului maghiar Viktor Orban, după cum a relatat chiar agenţia maghiară de presă MTI.

Or, este cunoscut faptul că Viktor Orban este un aliat tot mai fidel al preşedintelui rus Vladimir Putin, iar Budapesta a devenit un adevărat cal troian al Rusiei în UE. Sprijinul făţiş al Budapestei pentru mişcarea de autonomie a secuilor s-a manifestat puternic în ultimele luni, când a coincis şi cu campania electorală a FIDESZ, centrată masiv pe câştigarea voturilor de la maghiarii din Bazinul Carpatic.

Reacţia secuilor la mişcarea pro-unionistă de pe ambele maluri ale Prutului nu s-a lăsat nici ea aşteptată. Un editorial din publicaţia Kronika din 22 martie, citat de MTI, arată că „Declaraţiile revizioniste ale administraţiilor locale româneşti oferă argumente autonomiei Ţinutului Secuiesc”. MTI scrie ca „Editorialistul (din Kronika – n.red.) consideră că acum ar fi momentul ca maghiarii din Transilvania să invoce “inteligent şi cu voce tare” soarta şi drepturile românilor din Basarabia. Conform articolului ar trebui accentuat şi faptul că visele secuilor, ale maghiarilor din Transilvania sunt mult mai “umile”.

Principalii actori din România (preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dăncilă, şefii Parlamentului şi ministrul de Externe) nu s-au pozionat încă pe acest subiect. Nici la Chişinău nu avem poziţionări ale liderilor formali (premierul Pavel Filip, preşedintele Parlamentului) sau informali (Vlad Plahotniuc), cu excepţia preşedintelui Igor Dodon, care are şi el o miză electorală majoră. Duminică, la Chişinău e programat un miting pro-Unire, şi e de aşteptat ca şi în România să apară mişcări similare.

Într-un context european dominat de instabilitate şi tensiuni (Brexit, cererea de independenţă a Cataloniei, anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, cererea de autonomie teritorială a Ţinutului Secuiesc), orice mişcare a Bucureştiului va avea efecte certe pe axa Chişinău – Budapesta – Moscova.

(Foto: Observatorul.md)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Pasul 1. Unionismul ”explodeaza” in Moldova ( de unde nu stiu, merg de 15 ani acolo, stau si luni de zile si maximul auzit de mine este„sa intram in ue sa nu mai avem nevoie de pasaport”. Nimic despre unire)
    Pasul 2. Propaganda anti UE ia amploare in Romania Pasii 1 si 2 sunt simultani
    Pasul 3. Refuzul sau conditiile puse de UE fata de o eventuala unire vor fi inca un argument pentru iesirea din UE ( unde suntem „colonie”).
    Personal, cred ca toata povestea asta nu este decat propaganda si manevre de sabotare a Romaniei.

    • Colonie=Teritoriu aflat sub ocupat si administrat de o natiune straina si care e dependent de aceasta politic,economic,cultural,etc.

  2. Pana una-alta, pro-unionistii romani si basarabeni s-ar putea concentra pe integrarea Moldovei in UE. Peste jumatate din populatie declara in sondaje ca si-ar dori aderarea, fata de doar 21% care vor unirea cu Romania.

    Este adevarat ca negocierea este un proces foarte indelungat, dar odata demarata, armonizarea legislatiei nationale cu cea comunitara ar slabi treptat pozitia mafiei politico-economice care sugruma in prezent Basarabia si care, in tandem cu propaganda pro-rusa, reprezinta principalele obstacole in calea apropierii de Romania.

  3. cifra reala a celor din Moldova care doresc unirea cu Romania este cu mult mai mare de 21%, ca sa va zic un mega-secret: in R. Moldova nu exista sondaje credibile, insa..
    cu citiva ani in urma in R. Moldova a fost un recensamint al populatiei, rezultatele de atunci tare i-au mai suparat pe guvernantii de la Chisinau, deci conform recensamintului 20% din populatie a afirmat ca vorbesc limba „moldoveneasca” iar 60% limba romana, cei ce se considera romani vorbesc romana, prorusii si mancurtii vorbesc „moldoveneasca”. datele acestui recensamint au fost furate si publicate deoarece guvernul de la Chisinau nu dorea singur sa le publice si a secretizat rezultatele insa adevarul a iesit la suprafata. atunci guvernul moldovenesc afirma ca masivul de date este mare si nu au capacitatea de a le prelucra si ca mai au nevoe de bani pentru a procura calculatoare, etc, adica macaroane pe urechi, numai ca sa nu spuna adevarul

    problema in R. Moldova este guvernarea care nu doreste de fapt nicio unire, pentru ei DNA si legile UEsunt mai rai ca moartea, astia nu vor ca cineva din afara sa se implice iin coruptia lor suverana

    • Mie mi se pare cu totul necredibil procentul de doar 27% din România, pe care văd că îl vehiculaţi în două articole.

  4. ca sa detaliez mai bine:
    1. 2014 in R. Moldova s-a petrecut recensamintul
    2. conform caruia numarul de vorbitori de romana este de 60% iar a romanilor 40%
    3. guvernul moldovenesc s-a speriat de rezultate si lea „secretizat” afirmind ca „nu avem tehnica de procesare a datelor si mai datine timp si bani”
    4. cineva totusi publica datele peste jumate de an, undeva la sfirsitul 2014
    5. peste 3 ani !!! in 2017 guvernul totusi publica si el un rezultat total diferit de realitate, rezultate falsificate, falsificarea a durat 3 ani !

    datele reale aparute la sfirsitul 2014(poate inceputul 2015) au fost publicate pe https://deschide.md si probabil exista undeva in google cache, pe atunci acest site era unul de opozitie, acuma nu stiu daca mai este

  5. G4media e o laudabila exceptie! Mai toata presa se preface a nu sti nimic despre Marea Adunare Centenar de la Chisinau.

  6. La inceputul lunii martie 2018 erau 103 localități din Republica Moldova ce semnaseră declarații de unire cu România. Între timp, numărul acestora a crescut.
    http://m.mediafax.ro/externe/peste-100-de-localitati-din-republica-moldova-au-semnat-declaratia-simbolica-de-unire-cu-romania-17052471
    Faptul că în articolul publicat pe 24 martie 2018 faceți precizarea că sunt „aproape” 50 de astfel de localități, mă face să vă suspectez de folosirea unor tehnici specifice domeniului „fake news”, atât de blamat de altfel de dvs.

    • Mulţumesc pentru precizări. A fost o eroare de documentare, am actualizat numărul.

    • E mult fake news aici. Românii vor peste 70% unirea, nu 27%. Iar moldovenii o vor 30%, nu 21%. Nu știu de unde au scos ei 21% și 27%. Mai ales în România, e diferență galactică.

      Să nu uităm că moldovenii din Moldova sunt îndopați cu 14 sau nu știu exact câte posturi TV rusești. Nici nu poți să-i condamni, toată ziua li se spune cum românii sunt fasciști, iar Occidentul pederast.

  7. MA INTREB CE FAC TROLLI PSD-ALDE-SVR-FSB-GRU DE NU AU POSTAT NIMIC PANA ACUM…. ASTEPTAM INJURATURI LA ADRESA UE, NATO. II ASTEPTAM SA NE SPUNA CAT RAU NE FACE NOUA UE SI NATO SI CUM AR TREBUI NOI SA URMAM SFATUL BESTIEI REALESE DE MOSCOVA SA IESIM DIN UE SI SA FIM „LIBERI” . VOME FILO-RUSE PSD-ALDE VA TRAITI ULTIMA PRIMAVARA IN LIBERTATE! VAI MAMA VOASTRA CE O SA PATITI VOME DE BALEGA ROSIE CE SUNTETI!!!

  8. Pe mine ma sperie gandul ca se va dubla numarul votantilor lui Dracnea.

  9. O unire realista.
    Pregatirea unirii nu se realizeaza prin populism ci prin ridicarea pozitiei Romaniei la nivel european.
    Vrem o tara ca afara,unde oamenii sa traiasca liberi si ne manipulati in care nivelul de trai sa se ridice cel putin la nivelul celui din Ungaria.
    Se va realiza astfel o descurajeare a dorintelor independantiste ale populatiei de etnie maghiara din Romania, pe de o parte iar pe de alta parte se va incuraja dorinta de unire a moldovenilor(din republica Moldova).
    Concluzia:
    La munca, pentru a realiza cat mai repede o adevarata integrare in UE si ridicarea pozitiei in UE si nu la risipirea energiilor in idei ne realiste ,populiste , propavaduite de politicieni pentru a castiga un capital electoral.

  10. Sunt roman si mi-as dori ca toti romanii sa se regaseasca in acelasi stat. Mi-as dori ca acel stat sa-si respecte cetatenii iar ei, la randul lor, sa se respecte unii pe altii, respectandu-si in acest fel tara in care traiesc. Pana la unirea cu Basarabia (pe care mi-o doresc sincer fara a sti cand se va intampla) ce-ar fi sa ne unim cu cele trei milioane de romani care au plecat din Romania neunita cu Basarabia? Ce-ar fi sa ne cladim propria tara, atata cata e ea acum, astfel incat s-o facem dorita si de cei care au parasit-o si de moldovenii din Basarabia?
    Pana atunci, realist vorbind, unirea e un vis mai degraba indepartat. Republica Moldova e un stat semiesuat, capturat de propria oligarhie si care printr-o media agresiva isi indoctrineaza propriul popor spre antiromanism. Va trece ceva timp pana cand basarabenii vor realiza ca cei mai mari dusmani nu le sunt romanii ci proprii lor conducatori.

  11. Politicienii din Ro tb sa lase aceste prostii cu unirea. Eu sunt unul din cei 75% care nu doresc unirea cu R. Moldova. Romania trebuie sa-si curete clasa politica, sa scape de coruptie, sa creasca nivelul de trai, infrastructura de transport, sa rezolve problema migratiei medicilor si a tinerilor it-isti. Abia apoi poate sa-i lase pe altii sa viseze sa devina romani.
    Dpdv logic aceasta „unire” pica cum nu se poate mai bine intereselor rusiei.
    Ganditi-va ce avantaj ar avea psd cu o populatie mai obisnuita ca cea a noastra sa i se spuna ce sa gandeasca. Ne-am trezi si cu o minoritate importanta de rusi ceea ce mi se pare inacceptabil. Ar trebui sa construim un zid ca sa ne desparta de mujici. Sa-i lasam pe ei sa stea cu ale lor in Asia, aici este Europa.

    • Nu îţi faci tu un zid acasă? Ca să ne desparţi pe noi, ceilalţi, de mujici. Şi să nu uiţi să îţi pui şi vată în urechi!

  12. Am apasat pe linkul vostru catre sondajul curs si am ajuns pe stiripesurse.ro. Nasol!

  13. Eu cred că, unirea cu Moldova (cu acordul marilor puterilor, s-a mai întâmplat și în 1918) ar fi benefică numai prin federalizarea României, adica regiunile istorice să aibă guverne locale ca în germania. Nu se mai poate sacrifica încă odată Transilvania pentru așa zisele zone defavorizate, și care au rămas la fel si după 100 de ani.

  14. Bineinteles ca moldovenii nu vor unire (max cu Moldova de vest) colonizat de piticii de mitici.
    Ardealul insa vrea autonomie deplina!