Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: Peste 100.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu această maladie / Cancerul de sân și cancerul de prostată sunt cele mai frecvente
Peste 100.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer, iar numărul total al persoanelor cu această maladie rămase în evidenţa medicilor, în perioada ianuarie – septembrie 2024, a fost de 564.764, cu 2% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, a atras atenţia, marţi, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, transmite Agerpres.
Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, care este marcată anual an pe 4 februarie, FABC a organizat un eveniment menit să sublinieze asupra nevoii urgente de educaţie în domeniul sănătăţii şi a lansat un apel public pentru înfiinţarea unui Grup naţional de lucru pentru dezvoltarea şi implementarea unui plan naţional de alfabetizare în sănătate.
Potrivit unui comunicat al ABC , cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul bărbaţilor sunt cel de prostată (18,2%), pulmonar (14,8%) şi colorectal (14,1%), în timp ce în rândul femeilor predomină cancerul de sân (26,8%), colorectal (11,6%) şi de col uterin (7,1%).
Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în România, în 2023 fiind înregistrate 56.216 de decese. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică estimează pentru ţara noastră un număr de 18.700 de decese premature din cauza cancerului în fiecare an, ceea ce reprezintă unul din cinci decese la nivel naţional. De altfel, România înregistrează cea mai ridicată mortalitate prin cancer de sân şi de col uterin din Europa, a precizat FABC.
Conform organizaţiei, pentru a răspunde acestor provocări, România trebuie să crească accesul la prevenţie, screening, diagnosticare şi la tratamente adecvate pentru cancer, condiţii esenţiale pentru a îmbunătăţi viaţa persoanelor cu această afecţiune şi principalii indicatori în sănătate. De asemenea, eliminarea inechităţilor socio-economice ar reduce mortalitatea prematură prin cancer, a susţinut FABC.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică evidenţiază că, prin implementarea de măsuri consistente, ar putea fi prevenite unul din trei decese premature prin cancer, iar speranţa medie de viaţă a populaţiei ar creşte cu opt luni, se arată în comunicatul citat.
„În ciuda progreselor medicale în domeniul oncologiei, lipsa unui Plan Naţional de Educaţie pentru Sănătate rămâne o provocare majoră”, a evidenţiat Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.