Federaţia Europeană a Jurnaliştilor solicită președintelui Iohannis și șefilor Parlamentului să intervină în conflictul dintre angajaţi şi Doina Gradea, șefa Televiziunii Române
Preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Mogens Blicher Bjerregård, a trimis marţi, o scrisoare preşedintelui României, preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum şi preşedinţilor Comisiilor pentru cultură din Parlament, în care cere intervenţia autorităţilor române în conflictul declanşat în Societatea Română de Televiziune din cauza abuzurilor patronate de către preşedintele director general, Doina Gradea, se arată într-un comunicat publicat miercuri pe site-ul mediasind.ro, transmite News.ro.
EFJ, cu sediul la Bruxelles, reprezintă aproximativ 320.000 de jurnalişti din 44 de ţări.
Apelul făcut de Bjerregård vizează problemele în centrul cărora se află Societatea Română de Televiziune.
„Suntem foarte ingrijoraţi de atitudinea aparent neprofesionistă a conducerii SRTv şi a directorului general Doina Gradea, care refuză să colaboreze cu reprezentanţii noştri afiliaţi din România. Dorim să vă reamintim că, în conformitate cu standardele UE şi OIM, toate sindicatele şi toţi angajatorii, care sunt constituiţi conform legii, trebuie respectaţi ca parteneri sociali”, se arată în scrisoare.
Preşedintele organizaţiei a continuat: „Am fost informaţi că doamna Gradea ignoră Contractul Colectiv de Muncă din televiziunea naţională, pe care l-a semnat şi care prevede, la art. 166, că angajatorul se obligă să adopte o poziţie neutră şi imparţială în relaţia cu toţi salariaţii societăţii şi cu toate sindicatele din unitate, cooperind permanent cu aceştia; în relaţia cu salariaţii, angajatorul recunoaşte dreptul acestora de a fi reprezentaţi de sindicatul ai cărui membri sunt angajaţii respectivi; este interzisă angajatorului orice formă de ingerinţă în existenţa şi activitatea unui sindicat costituit legal, ca şi tratamentul favorizant sau discriminatoriu faţă de un sindicat sau de un salariat, ca urmare a apartenenţei sau nonapartenenţei sale la un anumit grup sindical”.
Potrivit celui mai recent Monitor al pluralismului mass-media (2017) în România, realizat de Centrul pentru pluralismul şi libertatea presei, „serviciul public de media din România este într-o stare proastă. Are cel mai ridicat indicator de risc, cel referitor la independenţa politică (92%), dintre toti indicatorii ediţiei din acest an din România”.
Bjerregård a adus în discuţie demiterile arbitrare ale directorilor şi membrilor Consiliului de Administraţie al TVR, bazate „numai pe respingerea raportului anual, pentru care nu sunt stabilite criterii și care nu necesita justificare”.
„Această situaţie a condus la schimbări frecvente ale managementului serviciului public de media, mandatul mediu al directorilor TVR fiind de jumătate din durata legală, ceea ce a impiedicat un management strategic, orientat spre performanţă. Acest lucru s-a reflectat atât în problemele financiare ale TVR, cât şi într-un nivel editorial slăbit şi o audienţă limitată“.
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a acţionat în justiţie Societatea Română de Televiziune şi „sindicatul de casă al administraţiei”, Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor Tv – SPUSTv, pentru anularea prevederilor Actului Adiţional nr. 2 la Contractul Colectiv de Muncă din instituţie, document care diminuează drepturile legale pentru salariaţii care efectuează deplasări în interes de serviciu.
„Reamintim ca MediaSind este membru fondator al Federaţiei Cultura şi Mass Media FAIR-MediaSind, autorizată să negocieze şi să semneze acorduri colective de muncă în toate instituţiile din domeniu, inclusiv în Societatea Română de Televiziune”, a mai scris Bjerregård.
El a precizat că MediaSind a semnalat că drepturile angajaţilor din SRTv nu sunt respectate, condiţiile de muncă sunt inacceptabile, iar solicitările referitoare la situaţia cheltuielilor din fonduri publice au rămas fără răspuns.
Referitor la Raportul Comisiei de Etică şi Arbitraj din SRTV, „mai multe asociaţii profesionale de presă au cerut Parlamentului demiterea preşedintelui – director general Doina Gradea. Această poziţie este sprijinită de MediaSind”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu