
Federația industriei laptelui din Franța, îngrijorată de tarifele pe care Trump vrea să le impună brânzeturilor exportate de Europa / Italia, Franța, Olanda și Spania sunt cele mai mari exportatoare
Brie, Emmental și alte produse lactate franceze ar putea fi următoarele ținte ale tarifelor suplimentare anunțate de președintele american, Donald Trump, după amenințările sale la adresa vinurilor și șampaniilor, simboluri ale „art de vivre” franceze.
În 2024, Franța a exportat în Statele Unite produse lactate în valoare de 342 de milioane de euro, conform datelor vamale citate de AFP.
Brânzeturile reprezintă două treimi din această cantitate, adică aproximativ 25 000 de tone pe an, în special Brie (în valoare de 48 de milioane de euro), Emmental și „produse cu valoare adăugată ridicată, cum ar fi produsele DOP fabricate din lapte, altul decât laptele crud”, deoarece importul acestuia din urmă este practic interzis în țară, potrivit lui François-Xavier Huard, directorul general al Federației naționale a Industriei Laptelui din Franța (Fnil).
Acest total reprezintă abia o zecime din cele 3,8 miliarde de exporturi de vinuri și băuturi spirtoase franceze, amenințate joi cu o creștere de 200% a taxelor vamale americane. Dar produsele lactate reprezintă totuși a doua cea mai mare categorie de produse agroalimentare exportate către Statele Unite.
„Este o piață strategică și în creștere – s-a dublat în zece ani”, a declarat François-Xavier Huard pentru AFP. Brânza și alte produse lactate sunt în prezent taxate cu 10% pentru a intra în Statele Unite.
„Ne trezim repede prinși în meandrele războaielor comerciale”, care se poartă în principal pe tema oțelului și a mașinilor electrice”, adaugă el.
În timpul primului mandat al lui Donald Trump, exporturile de produse lactate au suferit un „recul, în special în 2019, cu pierderi de aproximativ 14 milioane de euro pe brânzeturi” în acel an, când administrația americană le-a impus tarife de 25%.
„Ne așteptăm la aproximativ 25 %, pe lângă cele 10 % existente”, adaugă Huard, Donald Trump anunțând la începutul lunii martie că intenționează să impună tarife vamale pentru produsele agricole care intră în Statele Unite, începând cu 2 aprilie.
„Atunci când cumpără Brie sau Mimolette d’Isigny, consumatorii americani vor putea plăti cu câțiva dolari mai mult, la fel ca cei care cumpără vin și șampanie”, spune François-Xavier Huard.
Pentru produsele mai puțin sofisticate, atunci când există piețe de substituție, cum ar fi untul (30 de milioane de euro exportate), cu unt din Noua Zeelandă, de exemplu, situația va fi mai complicată, adaugă CEO-ul Fnil.
Giganții sectorului, precum Savencia, Bel și Lactalis, care au unități de producție în Statele Unite, vor putea compensa prin producția locală, dar aceasta nu va putea înlocui produsele legate de teritorii (DOP), iar cei mai mici producători riscă să aibă de suferit.
Reciprocitatea taxelor vamale pentru brânzeturile americane nu ar avea practic niciun impact, având în vedere volumele foarte mici exportate de Statele Unite către Europa.
François-Xavier Huard menționează posibilitatea de a „scădea prețurile anumitor produse pentru a se menține pe piața americană” sau de a transfera o parte din producție în alte zone geografice.
„Dificultatea este că avem alte piețe care se restrâng sau se închid: China, care reprezintă 600 de milioane de euro pe an, și Algeria, care reprezintă aproape 150-200 de milioane de euro. Cele trei țări adăugate reprezintă aproximativ un miliard de euro din cele nouă miliarde exportate în fiecare an”, subliniază el.
„Astăzi, reușim să adăugăm valoare celor 23 de miliarde de litri de lapte francez colectat, deoarece exportăm, deci trebuie să menținem această vizibilitate pentru producătorii de lapte”.
O reuniune a Asociației Europene a Lactatelor, care reprezintă procesatorii europeni de lapte, urmează să aibă loc la Bruxelles în martie, cu reprezentanți ai Comisiei Europene. Italia devansează Franța în ceea ce privește exporturile de brânză către Statele Unite. Țările de Jos și Spania sunt, de asemenea, îngrijorate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank