Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară: Guvernul nu accizează băuturile răcoritoare din grijă pentru sănătatea românilor, ci sub presiunea lipsurilor bugetare
Accizarea băuturilor răcoritoare este o altă măsură luată de Guvern sub presiunea lipsurilor bugetare şi, nicidecum, din grijă pentru sănătatea românilor, şi ar putea determina scumpirea unei categorii de produse şi creşterea consumului de alimente din import, afirmă reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară din Romania (FNSIA), citați de Agerpres.ro.
„În România acciza pe vinuri liniştite (neşampanizate) este de zero lei/hectolitru, acciza pe bere este de 3,40 lei/hl şi 1,88 lei/hl (pentru micii producători). De la 1 septembrie, acciza introdusă pentru sucuri este de 100 lei/hl şi 80 lei/hl. Prin această măsură ‘gândită’ de ‘specialiştii’ puterii, ministrul Finanţelor Orlando Teodorovici descurajează consumul de sucuri şi îl încurajează pe cel de alcool, gândind că alcoolul este mult sănătos. Stabilirea valorilor de 100 lei/hl şi, respectiv, 80 lei/hl este absolut arbitrară. Expunerea de motive care însoţeşte proiectul de Ordonanţă nu face nicio referire la acest aspect şi nici nu este însoţită de un studiu de impact. În aceste condiţii, vorbim despre o altă măsură luată de Guvern sub presiunea lipsurilor bugetare şi, nicidecum, din grijă pentru sănătatea românilor”, se arată într-un comunicat al FNSIA remis miercuri Agerpres.ro
Preşedintelui FNSIA, Dragoş Frumosu, cataloghează măsura accizării sucurilor drept „aberantă” şi arată, în context, că aceasta va duce la scumpirea unei categorii de produse şi va creşte procentul consumului de alimente din import.
„Efectele noii măsuri gândite de Guvern vor fi catastrofale: producătorii de sucuri pot pleca din România şi mii de locuri de muncă vor fi lichidate. Industria alimentară este în pericol din cauza dorinţei nesăbuite a Guvernului de a încasa mai mulţi bani. Vorbim despre o măsură aberantă care va duce la scumpirea unei categorii de produse şi va creşte procentul consumului de alimente din import”, a afirmat Dragoş Frumosu citat de Agerpres.ro.
Citește articolul integral aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.