G4Media.ro

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România: Deficitul de forţă de muncă…

sursa foto: Unsplash/ Ellena McGuinness

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România: Deficitul de forţă de muncă în HoReCa atinge şi 50% în staţiunile turistice. Peste 20% dintre muncitorii necalificaţi din industria ospitalităţii sunt străini

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) atrage atenţia asupra deficitului acut de forţă de muncă din sectorul HoReCa, despre care spune că este estimat la 20-25% la nivel naţional şi atinge cote alarmante în staţiunile turistice, unde ajunge şi la 50%. Cea mai mare provocare a industriei ospitalităţii în acest moment este lipsa de stabilitate a forţei de muncă, potrivit patronatului, care arată că peste 20% dintre muncitorii necalificaţi din industria ospitalităţii sunt străini, transmite News.ro.

”Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) atrage atenţia asupra deficitului acut de forţă de muncă din sectorul HoReCa, care afectează stabilitatea şi sustenabilitatea afacerilor din domeniu”, arată FPIOR.

Deficitul de personal în HoReCa este estimat la 20-25% la nivel naţional, iar în oraşele turistice, în plin sezon, acesta poate ajunge chiar la 50%. În aceste condiţii, antreprenorii sunt obligaţi să găsească soluţii rapide şi eficiente pentru a menţine standardele de calitate şi continuitatea activităţii, precizează patronatul.

„Cea mai mare provocare a industriei ospitalităţii în acest moment este lipsa de stabilitate a forţei de muncă. Avem milioane de români plecaţi în străinătate şi nu există o strategie concretă pentru a-i aduce înapoi. În aceste condiţii, antreprenorii se văd nevoiţi să angajeze personal străin, chiar şi la costuri mai mari, pentru a asigura continuitatea serviciilor oferite clienţilor. Muncitorii necalificaţi români nu au motivaţie, sunt instabili emoţionali şi nu iau decizii raţionale când vine vorba de locul de muncă, prin urmare majoritatea antreprenorilor din domeniu preferă să ia muncitori străini necalificaţi pe posturile de bază ale oricărui business din domeniu – spălător de vase, picol, etc.”, spune Valentin Şoneriu, preşedintele FPIOR.

Măsurile legislative şi taxarea forţei de muncă pot crea dificultăţi semnificative între angajatori şi angajaţi. Impozitele mari şi birocraţia complicată reduc salariile nete, ceea ce afectează motivaţia angajaţilor. În plus, schimbările frecvente ale legislaţiei generează incertitudine şi complică gestionarea resurselor umane. De aceea, este important ca legislaţia să fie clară şi stabilă, pentru a sprijini atât angajatorii, cât şi angajaţii, şi a crea un mediu de lucru mai efficient, spun reprezentanţii FPIOR.

„Industria ospitalităţii nu îşi mai permite să piardă timp în lipsa unor măsuri concrete din partea autorităţilor. Ne plângem că nu avem mai mulţi turisti în România şi că nu avem o imagine de destinaţie de vacanţă cunoscută şi căutată în lume, dar nu luăm deloc măsuri de susţinere a acestui sector, a cărui contribuţie la PIB a depăşit 6%. Deficitul de personal afectează grav serviciile oferite turiştilor şi, implicit, întreaga economie. Avem nevoie urgentă de soluţii eficiente, de la facilităţi fiscale pentru angajatori până la accelerarea procesului de recrutare şi integrare a forţei de muncă. Dacă nu acţionăm acum, ne vom confrunta cu o criză profundă în acest sector esenţial pentru România”, afirmă Corina Martin, Secretar General FPIOR.

Federaţia solicită măsuri concrete pentru sprijinirea sectorului ospitalităţii, inclusiv facilităţi fiscale pentru angajatori, simplificarea procedurilor de recrutare a muncitorilor străini şi politici publice care să încurajeze revenirea forţei de muncă româneşti în ţară.

„Este esenţial ca statul să înţeleagă impactul economic al acestui deficit şi să colaboreze cu mediul privat pentru soluţii durabile. Industria ospitalităţii este un motor important al economiei naţionale şi trebuie susţinută corespunzător”,adaugă Valentin Şoneriu, preşedintele FPIOR.

În prima jumătate a anului 2024, numărul de angajaţi din sectorul hoteluri şi restaurante a crescut cu 6.800 de persoane faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cu toate acestea, cererea de personal calificat rămâne mult peste oferta existentă, iar antreprenorii se confruntă cu costuri tot mai ridicate pentru recrutarea, formarea şi retenţia angajaţilor.

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România este cea mai mare organizaţie naţională din domeniu, care reuneşte peste 1.000 de companii. Federaţia are ca misiune reprezentarea membrilor în relaţia cu autorităţile centrale, protejarea şi promovarea intereselor actorilor din industrie la nivel naţional şi internaţional.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Citez-Muncitorii necalificaţi români nu au motivaţie, sunt instabili emoţionali şi nu iau decizii raţionale când vine vorba de locul de muncă…..Dați salarii de mizerie și forțați angajații la multe.multe.ore pe zi de.munca .

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.