G4Media.ro

Federația Patronatelor din Turismul Românesc anunță colapsul industriei: Turismul are nevoie de…

sursa foto: Pixabay

Federația Patronatelor din Turismul Românesc anunță colapsul industriei: Turismul are nevoie de 200.000 de angajați

Industria ospitalităţii din România duce lipsă în prezent de aproximativ 200.000 de angajaţi şi este foarte aproape de colaps din cauza lipsei de personal, a declarat prim-vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, într-un comunicat citat de News.ro.

În perioada 21-22 septembrie, FPTR şi Asociaţia pentru Promovarea Învăţământului în Industria Ospitalităţii-APIO, au organizat prima ediţie a Forumului Învăţământului Preuniversitar Turistic în România.

”S-au pus în discuţie probleme grave cu care se confruntă învăţământul din industria ospitalităţii şi comerţului, cum ar fi lipsa manualelor şcolare pentru şcolile profesionale şi liceele tehnologice, lipsa dotărilor în laboratoare, lipsa ingredientelor, lipsa aparaturii şi accesoriilor necesare pentru practica şcolară. Toate acestea, pe fondul unei legislaţii care ori nu există (de exemplu reglementarea stagiilor de pregătire comasată la agenţii economici pe litoral şi în staţiunile de munte) sau nu se aplică (în cazul implicarii şi responsabilizării părinţilor în procesul educaţional), care au condus la rezultatele dezastruoase în pregatirea elevilor pentru meseriile din turism pentru care patronatele solicită sprijin în acoperirea necesarului imens de personal calificat”, arată FPTR într-un comunicat.

Preşedintele FPTR, Mohammad Murad, a scos în evidenţă faptul că patronatul din turismul românesc îşi doreşte forţă de muncă din România, elevi care să-şi dorească să performeze în România şi că FPTR este dispusă să sprijine total revenirea învăţământului tehnic la nivelul la care să ofere elevi bine pregătiţi care să-şi asume dezvoltarea industriei ospitalităţii în viitor.

”Principalele teme de discuţie au fost: armonizarea pregătirii teoretice şi practice de specialitate cu necesarul de forţă de muncă din turism în România; învăţământul dual în turismul românesc, rezultatele acoperirii necesarului de forţă de muncă în industria ospitalităţii cu absolvenţi ai şcolilor profesionale în sistem dual; îmbunătăţirea comunicării directe dintre şcolile din învăţământul de stat şi patronatele din turism, măsuri pentru crearea unui cadru de comunicare între conducerea şcolilor, patronate, inspectorate şcolare”, precizează FPTR.

Alte teme de discuţie au fost reglementarea efectuării stagiilor de practică la agenţi economici din staţiuni turistice şi finalizarea anului şcolar în învăţământul tehnic, în şcolile profesionale şi liceele de profil la 31 mai pentru toate specializările.

”Cu această ocazie a fost semnat un protocol între APIO şi FPTR pentru sprijin reciproc în rezolvarea problemelor în învăţământul de profil pentru asigurarea forţei de muncă calificată care să acopere cerinţele pieţei actuale de turism din România”, subliniază federaţia citată de News.ro.

sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. 1200 lei net, 12 ore pe zi.

    • Bai jegurilor nenorociti de patroni spurcati voi faceti bani cu gramada ca daia rezistati si fara angajati dar voi vreti sa aveti sclavi nu angajati sa lucreze pentru voi daca se poate gratis si voi faceti sute de mii de euro profit jeguri de oameni si aveti si tupeu sa spuneti ca nu aveti oamenii

  2. Multe multumiri pe scurta mm lu abramburica ca a desfintat scolile profesionale

    • Vietnamezii sunt mai politicosi decat romanii si nici nu scuipa-n mancare.
      Ai vazut cât costa un revelion de 3 zile la munte în Poiana? Un salariu mediu pe economie
      Mai bine ma duc la Bansko

  3. Vreti 200k oameni si sa-i platiti cu 2000ron pe luna?LMAO

    • 2050 lei brut.

  4. Poate are fi bine să nu își mai plătească angajații mizerabil și să-i trateze ca pe niște sclavi. Ar fi surprinși câți oameni ar fi atunci dispuși să lucreze la ei.

    • Cu cat creste salariul crec taxele. Ca un angajat sa primeasca 5000 De Lei, amgajatorul plateste 8670 lei la stat. 72% taxe, ca sa stim exact. Problema e mult Mai complexa, nu este vorba neaparat De angajatori.

    • Taxele sunt la fel de mari si in vest si aia reusesc sa dea salarii decente la aceeasi meserie. De ce ai lucra aici pe bani de kkt in conditii de kkt cu zero respect cand patronul isi schimba masina mai des decat iti schimbi tu sosetele :)) De fapt gunoaiele astea fac un lobby intens ca sa aduca sarantoci din Asia cat mai multi pe care sa-i sclavageasca 24/24 si apoi sa le dea un sut in cur la propriu!

  5. Antreprenorii lui peste se plang ca nu au angajati: pai daca v-ati batut joc (si inca o faceti) prin salarii mizere, program de 10-12 ore pe zi, in fiecare zi a saptamanii, normal ca nici dracu nu vine sa lucreze la voi. Acum culegeti roadele „muncii” voastre.

    In schimb aveti bani sa platiti canalele de stiri „de dreapta” sa va publice lamentatiile.

  6. Lăcomia distruge România. Prea mult nu e niciodată suficient pentru şacalii din turism.

    Nu-i întreb ce-i aia investiţie, că habar n-au.

  7. Turismul romanesc are nevoie de 200.000 turisti gata sa plateasca preturi mari pentru calitate romaneasca .

  8. Pana una alta Mohammad Murad face afaceri intr-o veselie cu terenuri in Mamaia iar in public vad ca se da lovit in aripa.Asta a venit in slapi in Romania si azi este mare afacerist in turism.Daca logica PSD -ului ramane valabila ,hotelierii vor fi nevoiti sa mareasca salariliile personalului angajat asa cum PSD a marit castigurile la doctori si magistrati pana la 10.000-30.000-50.000 lei pe luna ca sa nu plece din tara.Acum sa-ti vad muschii,mai Mohamad,smecheras descurcaret.Astia nu au aflat nici pana azi ca Romania este membra UE si ca piata muncii este si ea libera asa ca orice alta marfa.

  9. Cum plm sa lucreze lumea in turism cand le dati un salariu de nimic si ii transformati in sclavi 12-14 ore pe zi, in fiecare zi?

    • Emoționant, aproape că îmi vine să plâng de grija patronilor care își plătesc angajații cu minimul pe economie

  10. Sa mariti salariile nu e suficient desteptilor.
    Trebuie un pachet intreg, fie angajand un om serios de HR fie un consultnat.
    Dar chiar si asa trebuie sa oferiti pe langa salariu si alte beneficii:
    – bonuri de masa
    – decontat transport/angajat microbuz pt angajati
    – investit in educatia lor specifica jobului si nu numai (diverse cursuri de soft skills nu ar dauna)
    – buget anula pt imbracaminte + imbracamintea/uniforma trebuie sa fie decenta si acoperita inegral de voi (inlocuire la un anumit termen, spalat etc)
    – investit in designul locatiei, diverse echipamente pt ca niciun angajat nu vrea sa lucreze intro locatie fara gust, fara noutati, inlocuiri echipamente (de ex tacamuri). E vba de reputatia firmei deci si a lor. Cum ar putea ei sa primeasca un prieten la locul de munca daca locatia arata de rahat? SI asta e cazul a 80% din locatiile romanesti. Iar cand va hotarati sa investiti o faceti cu un buget de zgarciti, cu gust dubitabil, al vostru sau al rudelor, fara sa apelati la u nspecialist.

  11. Angajatii vor locuri de munca stabile, daca se poate pana la pensie, nu sa fie concediati dupa o luna sau doua. Patronii vor contrariul , deci un numar cat mai mare de solicitanti de joburi , dintre care pot sa leaga oricand au chef, de obicei tineri care accepta salarii modeste.

  12. Nu o să aveți angajați în turism pt că este sclavie pe 1200 lei pe lună Nu aveti angajați dar nu le măriți salariile . De ce nu recunosc patronii din turism ca le dă 1200 lei dar pt 270 de ore. Dacă ar aduce străini le-ar da 3500 lei dar la români le tremură mâna. Am uitat să spun că salariul este 1200 lei dar ei nu le plătesc contribuțiile la stat. Nu există contracte de muncă Este cea mai mare evaziune fiscală în turism.

  13. Cine este aceasta ”Asociaţia pentru Promovarea Învăţământului în Industria Ospitalităţii-APIO!?
    Stiti cumva cine a infiintat-o ?
    Cumva au anumite legaturi politice cu partidul de la guvernare ?
    Ce calificari inalte au cei care o reprezinta?
    Ce program de lucru si ce salarii au avut copii dusi sa lucreze in hoteluri si restaurante pe litoral?
    PARTIDUL E IN TOATE !

  14. Premise:
    Industria turismului din Romania trece printr-o mare criza de personal in special datorita caracterului sezonier al acestor activitati!
    Patronii din turism cauta oameni care sa le asigure derularea afacerilor la costuri cat mai mici!
    Drept consecinta, oamenii destepti au gasit o rezolvare:
    APIO a asigurat forta de munca sezoniera convenabila (elevi in majoritate de la liceele de profil) patronilor de pe litoral si nu numai. Domeniile de activitate ale asociatiei precum si componenta acesteia le gasiti in urma cautarilor pe internet!