G4Media.ro

Federația Rusă nu are nevoie de un război convențional în Moldova. Are…

Foto: Facebook/ Ambasada Republicii Moldova în Ucraina

Federația Rusă nu are nevoie de un război convențional în Moldova. Are foarte mulți agenți de influență aici, din păcate (șef serviciu secret)

Războiul rus din Ucraina rămâne principalul risc la adresa securității Republicii Moldova, a declarat directorul SIS, Alexandru Musteața. El a spus într-un interviu la Radio Chișinău că sectorul energetic este unul din cele mai vulnerabile în prezent. Totodată, a atenționat șeful SIS, Republica Moldova este foarte expusă în fața războiului hibrid desfășurat de Federația Rusă.

„Războiul rămâne principalul risc, pentru că este un război convențional, cu arme, cu rachete, muniții care zboară și, din păcate, cad și pe teritoriul Rep. Moldova și acest lucru este în afara controlului nostru. Atunci când unele rachete cad și explodează pe teritoriul nostru, sau doar tranzitează, este o responsabilitate doar într-un singur punct – cel al Federației Ruse, pentru că a inițiat războiul și e vinovată de acest lucru. Războiul rămâne, din păcate, unul dintre principalele riscuri la adresa securității. Or, războiul are și niște efecte colaterale: aspectul economic, energetic, social, inclusiv socio-politic. Noi vedem riscurile acestui război, materializate”, a spus șeful Serviciului de Informații și Securitate din Moldova.

Acesta a avertizat că sectorul energetic al țării este unul din cele mai vulnerabile, în acest moment.

Pe de altă parte, a spus Musteață, războiul hibrid s-a intensificat „foarte mult, pe mai multe paliere, pornind de la cel informațional, unul extraordinar de agresiv și pe larg utilizat: manipulare, falsuri cu o intensitate foarte mare”.

„În același timp activizarea a ceea ce numim noi agenți de influență. Sunt persoane din sectorul socio-politic care încearcă să influențeze opinia publică prin utilizarea acelor falsuri și manipulări. Din ceea ce cunoaștem și știm deja vedem cum toate lucrurile sunt coordonate dintr-un singur centru, de la Moscova. Atunci când toate aceste lucruri sunt coordonate dintr-un singur centru, ne dăm seama că este un război hibrid dus pe teritoriul Rep. Moldova. Prin urmare, Federația Rusă nu are nevoie de un război convențional aici. Are foarte mulți agenți de influență, din păcate, pe care noi, o bună parte îi cunoaștem și lucrăm în vederea prevenirii și contracarării acestor riscuri pe teritoriul nostru”, a menționat Musteață.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nici in Romania.

  2. SRI ! Ia exemplu !

  3. Sis e plin de conserve proruse, ca si armata moldovei. La inceputul razboiului erau multi din opozitie care amenintau in stanga si in dreapta ca o sa aiba ei grija atunci cand ajung rusii la chisinau. Ca roman expat in chisinau am un sentiment de nesiguranta, situatia ar fi foarte periculoasa daca rusii trec de ucraina. 50% dintre moldoveni sunt prorusi fatis. Alti 30% ar deveni brusc prorusi daca ucraina pica.