G4Media.ro

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” amenință cu proteste în cazul în…

Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” amenință cu proteste în cazul în care Guvernul nu reevaluează decizia privind îngheţarea salariilor în sistemul de învăţământ

Membrii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „SPIRU HARET” au solicitat conducerii organizaţiei sindicale să înceapă demersurile pentru organizarea de acţiuni de protest, în cazul în care Guvernul nu va decide, până la adoptarea Legii Bugetului pe 2021, să revină asupra deciziei de îngheţare a salariilor în sistemul de învăţământ.

„Le transmit, cu această ocazie, membrilor Guvernului şi Parlamentului României ca au timp până la aprobarea Legii Bugetului să facă analize, studii, audit în sistem. În condiţiile în care până atunci nu vor veni cu o poziţie publică privind salarizarea din sistemul de învăţământ, membrii de sindicat ne-au solicitat să începem demersurile pentru demararea acţiunilor de protest”, se menţionează în comunicatul semnat de preşedintele FSE „SPIRU HARET”, Marius Nistor.

Astfel, organizaţia sindicală solicită Guvernului să reevalueze decizia de îngheţare” a salariilor în sistemul de învăţământ şi să facă o analiză corectă a situaţiei veniturilor din educaţie, conform comunicatului.

FSE „SPIRU HARET” subliniază că în România cadrele didactice câştigă în medie cu până la o treime mai puţin faţă de angajaţii cu studii superioare din mediul privat.

Preşedintele organizaţiei sindicale, Marius Nistor, a atras atenţia că în unele instituţii publice paznicii sau şoferii au salarii mari mari decât dascălii.

„Cu toate că studiile şi analizele ne arată că suntem la limita de jos a salarizării, că în unele instituţii din România sunt paznici şi şoferi care primesc salarii mai mari decât cel al unui cadru didactic, tot nouă, angajaţilor din sistemul educaţional, ni se cere să fim solidari, să ne gândim la România. Niciun membru al clasei politice nu doreşte însă să facă o analiză reală a veniturilor cadrelor didactice raportate la cele ale altor categorii socio-profesionale”, a afirmat Marius Nistor, citat în comunicat.

Liderul organizaţiei sindicale a menţionat că profesorii nu au primit niciun sprijin pentru continuarea activităţii de predare în regim on-line.

„Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care, de la începutul acestei pandemii, angajaţii din sistem au fost aruncaţi în necunoscut, fără pregătire şi fără cele necesare pentru a-şi continua activitatea în regim on-line. Ne sunt prezentate cazuri de succes din companiile mulţinaţionale, unde angajaţii au trecut la tele-muncă, însă nimeni nu arată că acei salariaţi au primit laptop-uri ca să-şi poată desfăşura activitatea de acasă, au fost instruiţi în regim de urgenţă, au primit, de fapt, tot sprijinul necesar pentru această schimbare majoră. Ce au primit angajaţii din sistemul educaţional? Nimic! A trebuit să se descurce prin mijloace proprii, să investească din fondurile personale pentru a-şi continua activitatea, pentru care trebuie apreciaţi. Să înveţe de pe Youtube cum să intre în contact cu elevii, acolo unde s-a putut, pentru că şi acum foarte mulţi copii sunt privaţi de dreptul la educaţie din cauză că nu au mijloacele necesare pentru a putea participa la aceste activităţi”, a încheiat preşedintele FSE „SPIRU HARET”.

Organizaţia sindicală susţine că începând din 1 septembrie 2020, potrivit OUG 114/2018, personalul didactic ar fi trebuit să primească o majorare a salariilor pentru a ajunge la nivelul stabilit prin Legea salarizării nr. 153/2017, majorare care a fost amânată de Guvernul Orban pentru 1 septembrie 2021.

De asemenea, prin Legea bugetului de stat, în 2021, toţi salariaţii din sectorul bugetar ar fi trebuit să beneficieze de o creştere a salariilor cu 25% din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, se precizează în comunicatul FSE „SPIRU HARET”.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” consideră că aceste majorări sunt obligatorii, în condiţiile în care în învăţământ nu se acordă alte sporuri pentru condiţii periculoase de muncă ca în alte domenii, iar cele care se acordă sunt blocate la nivelul anului 2016, chiar dacă legea prevede că ar trebui să fie calculate la salariile în plată, relatează Agerpres.

Sursa Foto: Arhiva/Protestul sindicatelor din invatamant/Inquam Photos / Adriana Neagoe

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

  1. Deh ,nu mai e PSD la guvernare sa va creasca salarii si sporuri.
    Păi nu voi ati votat PNL si USRPLUS ca vreti o țară altfel fara ciuma rosie care creste salarii si pensii.

    25% TAIERI ca pe vremea lui BOC se prefigurează.

    GHINION.

    • Sunt printre bugetarii bazați, au votat cu ciuma roșie! TOȚI!!!

      IAR TĂIERILE TREBUIE SĂ FIE DE 50% VALORIC ȘI 60%, CEL PUȚIN, LA CANTITATE!

    • Cretinii din miliție, învățământ ,puturoșii nației ,sindicate vândute ciumei roșii iliesciene criminale vor salarii mărite și pensii .Când Năstase a devalizat tarași fondurile de pensii și sănătate erați bucuroși că ați furat cu el.Nuca convine plecați la privat puturoșilor

  2. Ce mai vor și putorile astea? Au stat un an acasă fără sa facă nimic concret. Dacă nu le convine, sunt locuri de munca și la privat.

  3. Ca n au prestat,asta nu i treaba lor,mariri,méditatii
    la negru, vacante,trai neneaca

  4. Meditațiile voastre cu 100 lei sedinta de elev,cand platiti impozite și taxe la ele.
    Amenințați elevii cu corigenta daca nu vin la meditații.

    Pe Facebook va lăutari cu poze în vacanțe în Turcia Dubai si acum faceti pe nevoiasi.

    Test PISA ar trebui implementat si in testarea voastră ca multi intrati pe pile în învățământ.

  5. Vecina mea e profesor la tara.
    Are 3 clase de elevi la care preda engleza.
    In total sunt 40 elevi în toată scoala.
    Salariul 40 milioane vechi net plus tichete vacanta si decontare transport.
    Weekend liber.

    Sotul lucrează la ANAF consilier cu salariul net 70 milioane vechi net.
    In total 110 milioane lunar.

    Date din declarația de avere 2020 octombrie

    Bugetari de lux…program de 8 ore fara weekend.

    • Vecina ta nu poate avea trei clase pentru că 3 ori 2ore pe săptămână înseamnă 6 ore . Un profesor are norma didactică de cel puțin 18 ore pe săptămână. Salariul de care vorbești îl are un profesor cu gradul I și în ultima treaptă de salarizare, adică cu 5 ani înainte de pensie
      Întrebarea mea e cu ce vă ajută pe dvs dacă vecina ar avea salariul mai mic

    • @Popa Elena

      Postul este intr o comună la tara.

    • Elena, salariul bugetarului se da din banii pe care ii muncesc eu, de aia ma ajuta sa știu ca banii mei sunt folosiți eficient. Știai asta, dar faci pe proasta.

    • @Popeasco, are salariul foarte mare. Da, ne interesează deoarece sunt bani aruncați pe fereastră! Cu banii ăia se pot face spitale, șosele….

      Dar tu, bugetar de „meserie”, nu vezi așa lucrurile!

  6. Titlul articolului este greșit.Corect este Federația Sindicatelor din Educație „PSD”.

  7. Cui nu ii convine in sistemul bugetar sa demisioneze si sa mearga in sistemul privat . Acolo se produce valoare adaugata si PIB . De tocat bani publici poate orice tilhar si orice lepadatura .
    Imbuibati din japca legala asupra rodului muncii mediului privat .
    Salariul sa il negocieze fiecare secatura , la angajare , cu angajatorul . Iar pentru cadrele didactice si nedidactice din invatamint angajator trebuie sa fie unitatea ( scoala , gradinita , liceu , universitate , … ) nu inspectoratul . Inspectoratul trebuie sa dispara . E inutil si consuma bani publici degeaba .

  8. Bugetarii astia, acum ca scolile sunt inchise, ameninta de fapt ca isi vor taia firava legatura internet cu putinii elevi.

    Sunt dintre cei mai fericiti bugetari cu o activitate de 15- 18 ore saptaminal si concediu anual de 3 luni fata de restul proletariatului care are 40 ore / saptamina activitate si 1 luna de concediu

  9. Sunt vinovati. 90% dintre ei sunt ok. Jmekerii de la asa zisele sindicate sunt capul rautatilor. Nu ii vedeti la tv ce plisc au?

  10. Nu solidarizez cu bugetarii ,mai ales cu putorile de profesori care din martie 2019 nu mai merg la lucru și primesc salariile întregi ,dar trebuie ca fiecare dintre noi, categorie de personal da câștige mai mult fiecare după pregătirea necesară. Dar pe de o parte asa le trebuie să li se taie din salarii 30% ca nu au votat cu PSD ci cu PNL .

    • Putoare ești tu și un fost elev corigent dacăîți permiți să vorbești așa despre cadrele didactice. Rușine!

    • esti bugetar(profesor de meserie), ca mentalitatea de sclav comunist o ai..
      ce sa vezi, tovarase.. un om nu este mai bun sau mai prost dupa meseria pe care o are ci dupa actiunile lui si lucrurile pe care le creaza..
      aici implicit „profesorimea” nu este fara de pacat doar pentru ca este profesorime ci este o bransa a bugatarilor,(cea mai mizerabila dintre bransele bugetaresti), care au ca singur scop sa scoata cat mai multi analfabeti functionali, pentrua asigura bazin electoral PSDului si locuri bine platite si pe viata (lor) .. asa ha lasa gargara asta, tot ce faci e sa demonstrezi ca nu te duce capu….

  11. S-AU „TREZIT” SINDICATELE, CUREAUA DE TRANSMISIE A PARTIDULUI.
    SEFI ETERNI DE LA SINDICATE, CU VENITURI SE MULTE MII DE EURO LUNAR, NEVIZATI DE VREO ANCHETA…
    CAT SUNT ACUM SALARIILE , CAT SUNT ACUM MULTIPLELE SPORURI DIN INVATAMANT ?

    CARE SUNT REZULTATELE CELOR CARE LUCREAZA IN INVATAMANT ?

  12. Ura de breasla! Catule citește și inspiră-te!

    • @Wer,
      Nu este nici-o ură, este reacția celor care muncesc pentru a ține în cârcă o armată uriașă de trântori dăunători societății, putori care mai sunt și obraznici pe deasupra!

    • Completez, ura împotriva intelectualilor, imgb-face ordine, noi muncim, nu gândim! Cumva, societatea consumerism se suprapune peste comunism, va aduceți aminte:trantorilor, nu ne lăsați în pace cu ideile voastre, noi muncim. Da, adevărată munca, la cartofi!

    • @Wer,
      Nu ai ce completa. Nu știu cum naiba niște așa „intelectuali” ca profesorii pot da un așa uriaș raport de rebuturi. Cât este procentul de analfabeți funcțional pe care îl scoate „învățământul”? 44% sau 45%?
      Într-o fabrică, unde nu sunt atâția „intelectuali”, oare cât o fi procentul rebuturilor?
      Referitor la ăia care strâng cartofii, oare ce s-ar întâmpla dacă ar lăsa 44% de cartofi pe câmp?
      Zi-ne, ‘telectualule, zi-ne.

    • Nu ai ce completa. Care-i procentul de analfabeți funcțional scos de acești „intelectuali”? 44% sau 45%?
      Ce procent de rebuturi iese dintr-o fabrică, acolo unde nu-s așa de mulți intelectuali?
      Sau la strânsul cartofilor? Oare ce s-ar întâmpla dacă 45% dintre cartofi ar rămâne pe câmp?

  13. Trebuie făcută ordine în uriașa armată de bugetari. Cheltuielile cu 1,5 milioane de trânte secătuiește orice buget, al oricărei țări chiar și din G7, nu doar unul sărac și prăpădit ca al Rumânicii.

    • În bugetul Ministerului Muncii, nu sunt cuprinse pensiile pentru cei din poliție, armată, justiție, servicii secrete, diplomație, etc, acestea sunt ASCUNSE în bugetele ministerelor.

    • @A310,
      Fosta ministreasă, Mulguța Vodcuța Lărguța a recunoscut, cu gurița ei, că pensiile speciale sunt egale, în valoarea lor totală, cu cea a tutor pensionarilor care au muncit și au cotizat la fondul de pensii.

    • Nu trebuie să acceptăm ce declară o anumită persoană, trebuie doar să accesăm bugetele respectivelor instituții, și vom putea constata cât reprezintă „pensiile speciale”, ca să nu mai pomenesc de beneficiile nesimțite.

    • @310,
      Spor la căutat. Eu am altceva mai bun de făcut, îmi este de ajuns și ce-a spus olteanca pesedistă. Și nu prea cred că a inventat.
      Doar că, între timp, acestea au mai crescut.

  14. Responsabilitatile sunt mai reduse decat in alte domenii, fapt pentru care salariile profesorilor sunt mici in toata lumea. Se poate renunta sau sa fie reduse unele discipline : religia poate fi predata intr-un singur an, de pilda la clasa a V-a(I. Creanga zicea ceva despre „prins muste cu ceaslovul”), la istorie si geografie poate fi redus nr de ore, pt latina pot fi alocate cateva lectii in cadrul predarii lb. romane, ca printre adulti e greu sa se gaseasca vreunii care sa stie macar o propozitii in latina(poate fi predata in amanunt in inv. superior , la cei care o folosesc : filologie, istorie, teologie, drept, medicina, agronomie , botanica sau zoologie). La unele discipline ar trebui marita norma didactica: istorie, geografie, desen, ed. fizica si altele asemanatoare.

  15. Macar invatati sa folositi o tableta…

  16. @pepinierasindicaladepolitruci, inainte sa cereti, precum colindatorii ”ne dati ori nu ne dati?” lecturati cateva randuri: https://www.facebook.com/photo?fbid=2168296736636269&set=a.175172985948664

  17. Nu exista nimeni in lume mai lacom decat cersetorul roman care din ’90 cere intruna si tot flamand ramane.

  18. Wow! Cat tupeu!!! Puturosii care stau de un an acasa pe salariu intreg si freaca menta, vor acum salarii mai mari. Cand economia e in cap.
    Cat tupeu!

  19. Incep grevele, sunt de incurajat. Este o naivitate sa credem ca avem specialisti in guvern. Da, vom avea un an interesant. Deja cohortele USR au primit comanda de linie: bugetari, puturosi, nenorociti, dati afara.
    Ghinion, incep grevele. Iar Nicusor reuseste sa bage caldura din ce in ce mai putina. De abia astept sa vad cum baga Guvernul jandarmii pe oameni in Victoriei pe motiv ca este incalcata starea de alerta.

  20. salarii marii, stalpi unei societati – esti cretin prietene. Cei care-i critica pe profesori au dreptate.

  21. Din aceste zeci de postări, se vede calitatea oamenilor formați în școală românească. Trist, dar asta este calitatea romanilor. Măcar citind postările și văzând cata bârfa, intriga, mizerie sufleteasca și intelectuala a produs școală românească, se justifica emigrarea, ca protestul de a trai în asemenea mediu uman.

  22. Cat de trist!! 😞 Când pensiile speciale ale „harnicimilor” din parlament, politie etc. s-au mărit, nu v-ați răsculat, frați romani!! Nu zic, sunt profesori care au profitat de aceasta perioada, dar nu toți sunt asa! Abia acum am ajuns sa apreciez aceasta profesie, văzând cât de mult s-a implicat, pregătit învățătoarea copilului meu din clasa pregătitoare. În fiecare zi a vorbit cu ei de parca le era mama. Tot timpul a folosit metode de a-i atrage spre orele ei. O felicit! Sunt sigura ca sunt și mulți alți profesori care procedează astfel. Nu trebuie incluși toți în aceeași oala! Toți cei care ați ajuns sa comentați aici, tot unui profeso unor profesori trebuie sa le mulțumiți. Nu cred ca v-ați născut învățați! Sau e posibil… Pentru unii… Încă ceva, dacă ați votat democrația, dragi PNL-iști, de ce e tara în starea asta? De ce nu s-au întors diasporenii? Unde e schimbarea în bine pe care ați votat-o? Dacă asta e, îmi pare rău…

    • Profesorii au fost milogii societății. La scoala nu fac nimic mai au și tupeu sa zică ca muncesc acasa peste program. Poate sa îmi explice și mie un profesor de sport cu burta ce muncește după ore? Au ajuns sindicatele din invatamant sa dicteze in țara asta mai mult decât guvernul. Când ma apare și Hader marele sindicalist abonat la televiziunile PSD îmi vine sa vomit.