G4Media.ro

Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii declanșează luni greva japoneză

sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii declanșează luni greva japoneză

Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii declanşează luni o grevă japoneză acuzând lipsa dialogului cu ministrul de resort şi denigrările angajaţilor venite chiar de la şeful instituţiei.

„Pe fondul lipsei dialogului între organizaţia noastră, Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii şi ministrul Muncii, doamna Victoria-Violeta Alexandru, în urma consultării membrilor noştri, luni 19 octombrie, vom recurge la forma de protest de tip – grevă japoneză – pentru a semnala situaţia deosebită în care ne aflăm, situaţie provocată de denigrarea continuă a angajaţilor instituţiilor din M.M.P.S., denigrare venită chiar de la actualul ministru. Altfel, doamna ministru Victoria-Violeta Alexandru ar trebui să înţeleagă că nu lipsa de implicare a funcţionarilor din instituţiile M.M.P.S. a dus la problemele generate în sistem, ci o serie de lipsuri de natură logistică şi organizatorică înregistrate la toate nivelurile, generate de nepunerea în aplicare a unor prevederi legale aflate deja în vigoare, sau de neadaptarea unor măsuri legislative noi la situaţia prezentă, care să faciliteze desfăşurarea cat mai eficientă a activităţii acestor instituţii”, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale remis AGERPRES.

Alte revendicări vizează deblocarea posturilor vacante, asigurarea echipamentelor de lucru şi plata orelor suplimentare.

„Dialog permanent cu ministrul Muncii. Încetarea atitudinii denigratoare a actualului ministru doamna Victoria-Violeta Alexandru, prin comunicarea agresivă şi lipsită de respect la adresa angajaţilor din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (case de pensii, agenţii judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, inspectorate teritoriale de muncă, agenţii judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială). Deblocarea ocupării posturilor vacante – Avem un deficit major de personal, necorelat cu volumul şi complexitatea muncii ce duce la suprasolicitarea angajaţilor prin încărcarea cu atribuţii mult peste limita normală. Asigurarea echipamentelor de lucru – Instituţiile se confruntă cu probleme de natură hardware&software, concret, lipsesc echipamentele performante pentru buna desfăşurare a activităţilor. Aplicaţiile informatice sunt foarte greu actualizate, unele chiar neadaptate prin lipsa corelării acestora cu noile reglementări legislative. Plata orelor suplimentare – datorită deficitului de personal suntem în situaţia în care acestea nu pot fi compensate cu timp liber corespunzător şi nu mai poate fi respectată prevederea cu privire la acordarea repausului săptămânal de 48 de ore. Ne aflăm în imposibilitatea de a ne efectua concediile de odihnă”, se precizează în comunicat.

Totodată, sindicaliştii arată că tergiversarea aplicării Legii nr.127/2019 a dus la nerespectarea art. 157 prin care se prevedea, ca încă din anul 2019, CNPP să suplimenteze personalul caselor de pensii şi să asigure fondurile necesare dotării cu mobilier, logistic, consumabile, tehnică de calcul, medii de stocare şi comunicaţii în vederea recalculării dosarelor de pensii (aproximativ 5 milioane de dosare).

În context, aceştia solicită şi înlocuirea parcului auto existent şi depăşit din punct de vedere tehnic pentru inspectoratele teritoriale de muncă.

„Sperăm ca prin această formă de manifestare, ministrul Muncii să se implice activ în rezolvarea revendicărilor şi nu în defăimarea şi criticarea angajaţilor, acţiuni ce nu conduc decât la decredibilizarea instituţiilor statului. Un ministru trebuie să fie implicat în dialog permanent cu partenerii sociali şi dedicat în activităţi de dezvoltare a ministerului, nu în activităţi de manipulare şi dezinformare sperând prin acestea în creşterea propriei imagini publice”, subliniază Federaţia citată.

sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Până nu se dotează hard&soft aparatul de stat și nu se unifica bazele de date ale poliției, vanei, anafului, colectarea către buget a TVA va rămâne cea mai slabă din UE.
    La Ministerul muncii e o birocrație de necrezut, dosarul cu șină e încă sfânt! Pentru orice hârtie, aștepți luni de zile și nimeni nu răspunde pt aceasta întârziere.

    • Spune-ne ce hârtie ai solicitat și cărei instituții … dacă vrei/vreți să funcționeze mai bine țara asta TREBUIE să încetăm cu generalizările. Haideți să arătăm ce merge prost, dar și ce merge bine.
      DA, există probleme mai peste tot cu softurile și parțial cu hardul (parțial pt că în anumite locuri s-au făcut achiziții și pt că nu poți face achiziții majore până nu știi ce fel de soft și sistem de comunicație se va folosi).

  2. Desfiintati AJOFM si ITM si le reinfiitati pe criterii de eficienta. Sunt institutii corupte cu eficienta zero si bani tocati.

    • Pai a zis cu gura ei ca desființează ITM și-l reinfiinteaza de la zero. Cred că sunt prea mulți peeseedisti în el și nu mai aveau loc peneleii!

  3. Sistemul bugetar este supradimensionat, trebuie restructurat pe criterii obiective, de competenta , adica prin concursuri de specialitate.Daca unii sunt vesnic bugetari, pierd legatura cu realitatea din teren; ar fi cazul ca angajatii de la ministere, cei din agentiile pt ocuparea fortei de munca, politicienii si cei din conducerea diferitelor consilii , colegii, sindicate etc etc sa experimenteze fiecare si cursurile de recalificare , concursuri de-alea adevarate pt posturi, si munca in sectorul particular, adica sa verifice pe propriile persoane daca activitatea lor si recomandarile pe care le fac altora folosesc la ceva .

    • Poate ai dreptate dacă vorbim despre totalitatea angajaților la stat … dar în acest mod nu se poate face nicio analiză/reformă.
      Dați exemple în baza experiențelor proprii sau în baza unor analize pertinente. Din experiența mea vă dau niște exemple de instituții subdimensionate: Insp. școlare pe partea de funcționari nu pe cea de inspectori, AJPISurile primesc an de an noi și noi plăți de efectuat dar angajări foarte rar, DGASPCurile deși au un număr mare de angajați sunt subdimensionați la nevoile și solicitările pe care le are populația de la ei.

  4. Fereasca-ne Dumnezeu de hărnicia hoților ITM-ului…

    • Pe cine faci hot? Crezi că dacă tu furi toți fura? Eu sunt angajat la ITM de 14 ani și în toți acești ani n am furat ci mi am făcut datoria onest. Ce ar fi dacă și noi am cataloga toți privații ca pe niște hoți și evazioniști? Dacă este coruptie în sistemul public este datorită patronilor care corup funcționari politicieni și alte categorii bugetare că doar nu se corupe bugetarul singur.

  5. Pe cine faci hot? Crezi că dacă tu furi toți fura? Eu sunt angajat la ITM de 14 ani și în toți acești ani n am furat ci mi am făcut datoria onest. Ce ar fi dacă și noi am cataloga toți privații ca pe niște hoți și evazioniști? Dacă este coruptie în sistemul public este datorită patronilor care corup funcționari politicieni și alte categorii bugetare că doar nu se corupe bugetarul singur.