Femeile afgane nu renunță la școală: Cursurile din Rwanda genocidară și școlile secrete din Afganistan, la aproape doi ani de revenirea talibanilor
Retragerea americană din Afganistan în 2021 a fost, la acea vreme, subiectul unei dezbateri internaționale aprinse, iar opiniile au fost împărțite cu privire la modul în care populația, armata și clasa politică au reacționat și eșuat în rezistența față de talibani. Incontestabil este, însă, că revenirea conducerii talibane în țară a avut multe efecte nocive pentru societate care înregistrează regres după regres. În contextul crizei economice create și a neajunsurilor materiale, femeile afgane mai au de înfruntat o provocare impusă de extremiștii religioși care conduc acum țara – interzicerea accesului lor la educație.
Ca răspuns la această situație complicată, Shabana Basij-Rasikh, a hotărât să își asume responsabilitatea găsirii unei soluții, chiar și pentru un număr restrâns de fete, iar astfel, este explicat într-un documentar CBS, a luat naștere SOLA – School of Leadership Afghanistan, o școală pentru fete a cărui nume reprezintă o abreviere, cât și cuvântul din limba afgană pentru “pace”.
În mod evident, școala nu a putut fi deschisă în Afganistan din cauza legilor care interzic școala pentru fete, iar din acest motiv, fetele afgane au găsit un refugiu surprinzător în care să își continue educația: Kigali, capitala Rwandei, țara care la începutul anilor 90 a fost teatrul genocidului care îi poartă numele, una din cele mai odioase crime împotriva umanității de la sfârșitul secolului al XX-lea.
Țara unde, în urmă cu două decenii, scrie BBC, aproape un milion de oameni au fost exterminați cu cruzime de extremiști iar alte milioane s-au refugiat în țări precum Congo (la acea vreme Zair), Burundi și Tanzania a devenit, la rândul ei, un loc de refugiu în ultimul an și jumătate pentru fetele dornice de a-și continua educația.
Povestea SOLA a început, de fapt, cu ani în urmă, pe vremea când Shabana, acum în vârstă de 32 de ani, era încă studentă. Povestea ei – și angajamentul ei pentru educarea fetelor – datează din 1996, când Afganistanul a căzut pentru prima dată în mâinile talibanilor. Avea 6 ani și toate școlile de fete au fost închise. Părinții Shabanei,, un fost general și o educatoare, au refuzat să-și țină fiicele închise acasă. Ei au auzit despre o școală secretă care funcționa în sufrageria unui fost director de școală și au văzut o oportunitate, în ciuda pericolului, pentru Shabana și sora ei mai mare de a fi educate.
“Talibanii nu le permiteau femeilor să iasă singure afară. Așa că părinții mei m-au îmbrăcat ca un băiat pentru a o putea însoți pe sora mea la și de la acea școală secretă. Acesta a fost cel mai bun mod în care amândouă am putut primi o educație”, a explicat Shabana pentru CBS.
Femeia a oferit unor fete aflate acum în aceeași situație ca și ea posibilitatea de a merge la școală fără a recurge la asemenea măsuri disperate, dar, din păcate, situația din Afganistan depășește cu mult capacitățile unei singure persoane.
Potrivit UNESCO, măsurile anti-educaționale impuse de talibani în 2022 interzic accesul la educație pentru toate fetele afgane cu vârsta de peste 12 ani și pentru femeile care și-ar dori să urmărească educația superioară. În total, peste 2,5 milioane de persoane sunt în acest fel private de dreptul la educație.
Mai mult decât atât, se estimează că în jur de 30% din fetele afgane nici măcar nu au intrat vreodată în ciclul educației primare.
Acțiunile talibanilor au adus un sistem educațional afgan au afectat grav un sistem educațional afgan care, până la acel moment, dădea dovadă de mult potențial. În periaoda 2001-2018, numărul de studenți și elevi la toate nivelurile educaționale din țară a crescut de la un milion la aproape zece milioane, iar până la momentul anului 2021, 4 din 10 elevi în ciclul primar erau fete.
Acestea sunt motivele pentru care Ziua Internațională a Educației, sărbătorită la 24 ianuarie, a fost dedicată fetelor și femeilor afgane în 2023 de către UNESCO, spun Națiunile Unite.
Lupta femeilor afgane pentru propriul viitor nu se desfășoară numai în afara granițelor țării, ci și în interiorul statului, unde au fost formate școli secrete similare cu cea la care a mers Shabana, transmite Voice of America.
Subsoluri, dormitoare și sufragerii în orașe precum Kabul și nu numai au devenit nuclee figurative de rezistență unde profesori voluntari riscă totul pentru a susține dreptul fundamental la educație pe care noul guvern taliban încearcă să îl fure.
Poate că istoria nu se repetă, dar cu siguranță rimează, iar acum că talibanii au ajuns din nou într-o poziție de putere în țara sfâșiată de crize și război constant, toate semnele arată că povestea din copilărie a Shabanei Basij-Rasikh are să devină povestea unei noi generații de fete a căror singură “greșeală” este că se întâmplă să trăiască în locul greșit, la momentul greșit.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank