G4Media.ro

Femeile din Iran riscă pedeapsa cu moartea pentru sfidarea noilor legi privind…

sursa foto: Unsplash

Femeile din Iran riscă pedeapsa cu moartea pentru sfidarea noilor legi privind moralitatea

Femeile din Iran ar putea fi condamnate la moarte sau la până la 15 ani de închisoare dacă sfidează noile legi privind moralitatea care urmează să intre în vigoare săptămâna aceasta, scrie The Guardian.

Noile legi de promovare a „culturii castității și hijabului” adoptate de autoritățile iraniene la începutul acestei luni impun sancțiuni severe pentru persoanele prinse „promovând nuditatea, indecența, nepurtarea vălului sau îmbrăcămintea necorespunzătoare”, inclusiv amenzi de până la 12.500 de lire sterline, biciuire și pedepse cu închisoarea cuprinse între cinci și 15 ani pentru recidiviști.

Articolul 37 din noua lege stipulează, de asemenea, că cei care promovează sau propagă indecența, nepurtarea vălului sau „vestimentația nepotrivită” către entități străine, inclusiv mass-media internațională și organizațiile societății civile, riscă un deceniu de închisoare și amenzi de până la 12.500 lire.

Persoanele a căror conduită este considerată de autorități drept „corupție pe Pământ” ar putea fi condamnați la moarte în temeiul articolului 296 din Codul penal islamic al Iranului.

Amnesty International a declarat că această prevedere legală înseamnă, de fapt, că femeile și fetele care trimit videoclipuri cu ele fără voal către mass-media din afara Iranului sau care „se angajează în alt mod în activism pașnic” pot fi condamnate la moarte.

Grupul pentru drepturile omului a declarat că legea pare, de asemenea, să ofere imunitate oricărei persoane care dorește să își îndeplinească „datoria religioasă” și să impună femeilor voalul obligatoriu. Oricine intervine sau încearcă să oprească arestarea sau hărțuirea femeilor și fetelor care sfidează vălul obligatorie poate fi încarcerat sau amendat în temeiul articolului 60 din noua lege.

De asemenea, orice întreprinderi sau unități comerciale, șoferi de taxi, mass-media și radiodifuzori, precum și instituții de învățământ vor fi de acum supuse pedepselor și sancțiunilor dacă nu raportează femeile și bărbații care nu respectă voalul obligatoriu sau dacă permit promovarea „nudității” și a „vestimentației necorespunzătoare”.

Jurnaliști, activiști, clerici și avocați iranieni specializați în drepturile omului și-au exprimat indignarea față de această lege, care, în opinia lor, va legitima restricțiile tot mai mari impuse femeilor din țară.

Saeid Dehghan, avocat pentru drepturile omului la Parsi Law Collective, a declarat: „Aproape toate dispozițiile acestei legi contravin principiilor fundamentale, cum ar fi articolul 9 din Constituția iraniană, care interzice legislația care subminează libertățile cetățenilor chiar și în numele suveranității naționale”.

„Legea [nouă] prevede pedepse lungi cu închisoarea pentru cei care se opun în mod constant hijabului obligatoriu și îi încurajează pe alții să facă același lucru. Cetățenii care se opun hijab-ului obligatoriu se confruntă cu pedepse, cum ar fi închisoarea de lungă durată sau chiar execuția, care sunt extrem de disproporționate față de acțiunile lor.”

Legea a intrat în vigoare la doi ani după ce proteste la nivel național au zguduit țara în urma morții în arest a lui Mahsa Amini, o femeie kurdă în vârstă de 22 de ani, pentru că nu a purtat corect hijab-ul.

În ultimii doi ani, femeile iraniene au sfidat public codul vestimentar strict. Luna trecută, videoclipuri cu o tânără studentă iraniană care se dezbracă până la lenjerie intimă, aparent în semn de protest față de codul vestimentar strict, au devenit virale pe rețelele de socializare. Ulterior, ea a fost dusă la un spital psihiatric din capitală, care nu a fost dezvăluit.

Autoritățile și-au anunțat de atunci intenția de a înființa „clinici hijab” pentru a trata femeile care sfidează legea, stârnind și mai multă indignare.

Nazanin Afshin-Jam MacKay, o apărătoare iraniană a drepturilor omului, a declarat că legea semnalează o reprimare radicală a drepturilor și libertăților femeilor de către un „regim opresiv, de apartheid de gen”.

Ea a spus: „În ultimii 45 de ani, femeile au fost supuse amenzilor, închisorii și biciuirii pentru hijab necorespunzător, dar niciodată nu am văzut scrisă în lege posibilitatea unui decret de executare atașat unei astfel de „infracțiuni”.”

„Fără presiune internațională, acest regim își va continua campania de zdrobire a drepturilor femeilor, așa cum am văzut că s-a întâmplat sub talibanii din Afganistan – mai întâi restricționând educația, apoi reducând femeile la tăcere în întregime, chiar și în spațiile destinate exclusiv femeilor.”

Sub protecția anonimatului, femeile din Iran au declarat pentru The Guardian că noile legi fac parte dintr-un asalt continuu asupra capacității lor de a alege cum să își trăiască viața.

O femeie în vârstă de 23 de ani, care a luat parte la protestele „Femeie, viață, libertate” din septembrie 2022, a declarat: „Suntem hărțuite, arestate, amendate și mașinile noastre sunt confiscate. Am primit mai multe SMS [mesaje text] cu amenzi pentru că am condus fără hijab. Oricum, au ucis-o deja pe Mahsa și, prin intrarea în vigoare a legii, nu fac decât să legalizeze uciderea.”

Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, și-a declarat opoziția față de noile legi într-un interviu acordat presei, în care a avertizat că aplicarea acestora va duce la o nouă nemulțumire în societatea iraniană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. mor de invidie teodosie si prietenii

  2. Suna bine, hai sa importam cat mai multi, sa diversificam europa cu aceasta cultura mirifica.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.