G4Media.ro

Femeile din Rusia plătesc prețul protestelor împotriva războiului lui Putin: Tot mai…

captura twitter

Femeile din Rusia plătesc prețul protestelor împotriva războiului lui Putin: Tot mai multe femei sunt inculpate, amenințate cu violența sexuală, private de hrană sau de somn sau supuse la alte rele tratamente în timp ce sunt reținute

Femeile din Rusia reprezintă o proporție din ce în ce mai mare dintre cei care sunt reținuți în timpul protestelor împotriva mobilizării președintelui Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, arată datele, în timp ce mulți bărbați ruși se tem să nu fie trimiși pe front dacă demonstrează, transmite Reuters.

De asemenea, documentele tribunalelor arată că în Moscova sunt mai multe femei inculpate în legătură cu protestele împotriva războiului din februarie și martie, în primele săptămâni ale conflictului, decât în cazul protestelor anti-Putin din anii precedenți.

Printre femeile care protestau și care se îndreptau spre centrul Moscovei în seara zilei de 24 septembrie se număra și Lisa, în vârstă de 19 ani. Înainte de a se alătura mulțimii, un ofițer de poliție în vestă antiglonț i-a prins brațul și a aruncat-o într-o dubă. Ea a petrecut o săptămână în detenție.

Cu trei zile mai devreme, Putin a anunțat o mobilizare parțială a rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina, ceea ce a determinat zeci de mii de bărbați ruși să fugă în străinătate, adesea pe rute ocolitoare.

„Când a început războiul, am simțit că viitorul meu nu se mai întâmpla”, a spus Lisa, care a cerut să își folosească doar prenumele de teama repercusiunilor. „Dar am început, de asemenea, să mă simt vinovată pentru că mă gândeam la viitorul meu, când oamenii din Ucraina simțeau mult mai multă frică în fiecare zi.”

Lisa a arătat agenției Reuters documente și fotografii legate de detenția sa.

Autoritățile ruse spun că protestatarii sunt reținuți pentru că mitingurile nesancționate sunt ilegale în conformitate cu legislația rusă, care interzice, de asemenea, orice activitate considerată a defăima forțele armate.

Femeile au reprezentat 51% din cele 1.383 de persoane arestate la protestul anti-mobilizare din 21 septembrie și 71% din cele 848 de persoane reținute pe 24 septembrie, potrivit datelor OVD-Info, un grup rus care monitorizează protestele.

Grupul, care a descris protestele din 21 și 24 septembrie ca fiind cele mai mari dintr-o serie de demonstrații anti-mobilizare, a declarat că ponderea tot mai mare a femeilor reținute pe 24 septembrie a fost cauzată de faptul că unii bărbați s-au temut că vor fi recrutați dacă vor fi arestați.

Un jurnalist rus de sex masculin care a acoperit demonstrațiile și doi bărbați protestatari au declarat pentru Reuters că au primit hârtii prin care erau chemați la biroul de înregistrare militară după ce au fost reținuți.

Unul dintre ei, Vladislav Staf, în vârstă de 30 de ani, un istoric fără experiență militară, a declarat că el și o duzină de bărbați care au fost urcați în aceeași dubă a poliției au primit documente de recrutare după ce au fost arestați pe 21 septembrie. El a fost eliberat din detenție o săptămână mai târziu și a fugit din Rusia.

„Mi s-a părut foarte periculos să rămân”, a declarat Staf, care se află acum în Muntenegru. El a arătat Reuters o copie a documentului său de redactare.

OVD-Info a declarat că protestatarii de sex masculin au fost redactați în cel puțin 17 departamente de poliție pe 21 septembrie și în cel puțin 16 departamente pe 24 septembrie.

Reuters nu a primit încă un răspuns la întrebările trimise prin e-mail cu privire la cifrele OVD-Info și la relatarea lui Staf, trimise joi Ministerului rus de Interne și departamentului său de la Moscova.

O analiză Reuters a documentelor judiciare a arătat că femeile care au protestat în primele săptămâni ale războiului, în februarie și martie, au reprezentat cel puțin 30% dintre cei inculpați, față de cel puțin 11% în protestele din 2021 și cel puțin 6% în protestele din 2019.

Lisa a protestat pentru prima dată în februarie, alăturându-se la scandările de „nu războiului”.

Proporția de femei a fost probabil mai mare în toți cei trei ani, deoarece Reuters a putut determina sexul doar în aproximativ 80% din cazuri din numele de familie ale protestatarilor. Numele de familie tipice din Rusia au terminații diferite pentru femei și bărbați. Reuters a analizat cazurile celor mai frecvente acuzații folosite împotriva protestatarilor.

Ella Rossman, cercetător la Școala de Studii Slave și Est-Europene a University College din Londra, a atribuit creșterea ponderii femeilor la proteste temerilor unor bărbați de recrutare și unei mișcări feministe rusești în creștere.

Rossman, care cartografiază activismul feminist rusesc, a numărat 45 de grupuri feministe rusești în 2021, în creștere de la aproximativ 30 în 2019.

Femeile care protestează în Rusia sunt deosebit de vulnerabile la amenințarea violenței sexuale, a declarat avocata Daria Korolenko de la OVD-Info. Grupul a documentat aproximativ 200 de cazuri de femei amenințate cu violența sexuală, private de hrană sau de somn sau supuse la alte rele tratamente în timp ce erau reținute în timpul protestelor între 21 și 26 septembrie.

Reuters nu a primit încă un răspuns la întrebările trimise prin e-mail cu privire la datele privind relele tratamente aplicate femeilor, trimise joi Ministerului rus de Interne și departamentului său de la Moscova.

Elizaveta, în vârstă de 27 de ani, care a cerut să fie identificată doar cu prenumele, a declarat că a primit o condamnare de 12 zile de închisoare după ce a protestat în februarie. Ea a petrecut nouă dintre aceste zile într-o secție de poliție, unde a dormit pe podeaua goală într-o celulă întunecată. Nu exista apă caldă, iar singura mâncare era adusă de prieteni. Ea a arătat Reuters documente și fotografii legate de detenția sa.

Reuters nu a primit încă un răspuns la o solicitare de comentarii trimisă joi, prin e-mail, ministerului rus de interne și departamentului său din Moscova.

Elizaveta a protestat din nou pe 22 septembrie. Majoritatea celor care o însoțeau în acea zi erau femei, a spus ea.

Femeile nu au protestat împotriva războiului doar pe străzi.

La scurt timp după începerea conflictului, Rossman a format o mișcare împreună cu alte activiste – Rezistența feministă anti-război. Membrele acesteia postează despre război pe rețelele de socializare și distribuie un ziar în Rusia, a spus ea, adăugând că ele scriu, de asemenea, sloganuri împotriva războiului pe bancnotele de ruble și pe etichetele de preț din magazine.

Sursa: Reuters

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Rusia e o cameră de tortură.

  2. in timp ce barbatii rusi fug din tara. Ciudata natie

  3. A ajuns Rusia ca in Povestea slujitoarei (The Handmaid’s Tale) – tara Gilead. Brrr.
    Politisti pe strada, nu ai voie sa vorbesti, cu ofiteri de mobilizare in parc si fata magazinelor in Moscova si St Petersburg daca ati vazut azi la stiri.
    Realitatea bate filmul.

  4. fkputler

  5. Puțin trebuie asasinat. Este un pericol mondial, fiind un psihopat.

  6. Foarte bun articolul si foarte necesar, dar, va rog io g4media, rezolvati povestea traducerilor, e plin de greseli