G4Media.ro

Femeile pot auzi mai bine decât bărbații: Cercetătorii au descoperit că amplitudinea…

Sursa foto: Pixabay/geralt

Femeile pot auzi mai bine decât bărbații: Cercetătorii au descoperit că amplitudinea este influențată mai mult de sex decât de vârstă

Oamenii de știință au descoperit că sexul este principalul factor care explică diferențele în sensibilitatea auditivă, femeile având un auz semnificativ mai sensibil decât bărbații, transmite MedicalXpress.

Problemele de auz sunt în creștere la nivel global și, deși se știe bine că sensibilitatea auditivă scade odată cu vârsta, s-au efectuat puține cercetări privind alți factori biologici și de mediu care o influențează, cum ar fi sexul, urechea predominantă, limba, etnia și mediul local.

Echipa, condusă de dr. Patricia Balaresque de la Centrul pentru Cercetare în Biodiversitate și Mediu (CRBE) din Toulouse (Franța) și incluzând-o pe profesoara Turi King de la Universitatea din Bath (Marea Britanie), a efectuat teste auditive pe 450 de persoane din 13 populații din întreaga lume – Ecuador, Anglia, Gabon, Africa de Sud și Uzbekistan.

Aceste populații au fost selectate pentru a surprinde o gamă largă de contexte ecologice și culturale, inclusiv grupuri rurale și non-europene, care sunt subreprezentate în astfel de studii.

Cercetătorii au investigat sensibilitatea cohleei din ureche, analizând modul în care aceasta transmite semnale către creier ca răspuns la diferite amplitudini și frecvențe sonore, prin măsurarea așa-numitelor emisii otoacustice evocate tranzitorii (TEOAE).

Se știe deja că oamenii au, în general, un auz mai bun la urechea dreaptă comparativ cu cea stângă și că auzul tinde să se deterioreze odată cu vârsta. Cu toate acestea, cercetătorii au fost surprinși de rezultatele privind efectele sexului și ale mediului.

Constatările lor, publicate în revista Scientific Reports, arată că amplitudinea auditivă este mai influențată de sex decât de vârstă, femeile având, în medie, un auz cu două decibeli mai sensibil decât bărbații, în toate populațiile studiate.

Al doilea cel mai important factor a fost mediul, care a influențat nu doar reacția la volum, ci și gama de frecvențe percepute.

Oamenii care trăiesc în zone forestiere au avut cea mai mare sensibilitate auditivă, în timp ce cei care locuiesc la altitudini mari au avut cea mai scăzută sensibilitate.

Cercetătorii au descoperit că populația, mediul și limba contribuie semnificativ la variația auzului între grupurile umane, dar nu a fost clar dacă aceste diferențe sunt cauzate de efecte generale asupra organismului sau de adaptări pe termen lung la peisaje sonore diferite, niveluri de zgomot sau expunere la poluare.

Aceștia sugerează că persoanele care trăiesc în păduri ar putea avea o sensibilitate auditivă mai mare datorită adaptării la peisaje sonore dominate de sunete non-umane, unde vigilența este esențială pentru supraviețuire. Sau, această diferență ar putea fi cauzată de o expunere mai redusă la poluare.

Pe de altă parte, persoanele care locuiesc la altitudini mari ar putea avea o sensibilitate mai scăzută din mai multe motive, inclusiv din cauza presiunii atmosferice mai scăzute, a reducerii sunetelor la altitudini înalte sau a adaptărilor fiziologice la niveluri mai reduse de oxigen.

Echipa a mai observat o diferență între populațiile urbane și rurale, cei care trăiesc în orașe având o schimbare spre frecvențe mai înalte, posibil datorită filtrării zgomotelor joase, precum traficul.

Profesoara Turi King, director al Centrului Milner pentru Evoluție de la Universitatea din Bath, a colectat mostre de la participanții din Marea Britanie în timp ce lucra la Universitatea din Leicester și este coautoare a studiului. Ea a declarat:

„Știm că auzul se deteriorează odată cu vârsta și că expunerea la zgomot puternic sau la substanțe chimice, cum ar fi fumul de tutun, poate provoca daune auzului.

Am vrut să investigăm mai detaliat ce factori modelează auzul nostru și diversitatea sensibilităților auditive, pentru a vedea cum s-a adaptat acesta la mediul nostru local.

Am fost surprinși să descoperim că femeile au un auz cu două decibeli mai sensibil în toate populațiile analizate, iar acest factor explică cea mai mare parte a variațiilor între indivizi. Acest lucru s-ar putea datora expunerii diferite la hormoni în timpul dezvoltării în uter sau unor mici diferențe structurale în anatomia cohleei.

Pe lângă o sensibilitate auditivă mai ridicată, femeile obțin rezultate mai bune și în alte teste auditive și de percepție a vorbirii, ceea ce indică faptul că și creierul lor procesează mai bine informațiile auditive. Nu știm exact de ce se întâmplă acest lucru, dar având în vedere efectele negative ale zgomotului asupra sănătății – cum ar fi afectarea calității somnului și creșterea riscului de boli cardiovasculare – a avea un auz mai sensibil în medii zgomotoase nu este întotdeauna un avantaj.”

Dr. Patricia Balaresque, care a condus studiul la CRBE, a declarat:

„Descoperirile noastre contrazic ipotezele existente și subliniază necesitatea de a lua în considerare atât factorii biologici, cât și cei de mediu atunci când studiem auzul. Identificarea factorilor care determină variațiile naturale ale auzului va îmbunătăți înțelegerea pierderii auditive și a diferențelor individuale în toleranța la zgomot.”

Profesoara King a adăugat: „Știm că oamenii continuă să evolueze, așa că următoarea întrebare este dacă auzul nostru se poate adapta la diferite medii în mod general sau dacă există adaptări genetice implicate.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...