G4Media.ro

Femeile refugiate din Ucraina se confruntă cu supraviețuirea după violuri și cu…

Sursa foto: UNHCR Polonia

Femeile refugiate din Ucraina se confruntă cu supraviețuirea după violuri și cu legile anti-avort din Polonia – reportaj New York Times

Femeile ucrainene refugiate vorbesc despre violuri de către trupele rusești. Polonia vecină, unde au fugit peste 2,1 milioane de ucraineni, are legi dure împotriva avortului. La Varșovia, New York Times a ascultat mărturii de primă mână de la femei ucrainene care se confruntă cu combinația traumatizantă.

„Oleksandra”, o voluntară ucraineană din capitala Poloniei, Varșovia, este convinsă că numărul de cazuri de viol și molestare sexuală comise de militarii ruși împotriva femeilor ucrainene este „masiv subraportat”.

„Ne-am ocupat de zeci de mii de refugiați în ultimele patru săptămâni. Este prea devreme pentru a estima câte dintre ele au fost supuse violenței sexuale, dar cifrele sunt mari”, spune ea, adăugând că a întâlnit cel puțin o duzină de supraviețuitoare ale violurilor de când au început să sosească refugiații.

Voluntara explică: „Am întâlnit-o pe ‘Olga’, în vârstă de 29 de ani, la punctul de trecere a frontierei Hrebenne, între Ucraina și Polonia. Ea mi s-a destăinuit când i-am vorbit în ucraineană”.

Olga, o mamă singură, ar fi fost agresată sexual sub amenințarea armei de către doi militari ruși în casa ei de la periferia Kievului.

„Fiind originară din Harkov, ea vorbea fluent limba rusă”, spune Oleksandra. „După ce i-a implorat să o lase să plece, în limba rusă, ei au lăsat-o. Temându-se că se vor întoarce, ea și-a părăsit casa în câteva minute. A petrecut 72 de ore chinuitoare la o benzinărie, până când un grup de voluntari a ajutat-o să ajungă la punctul de trecere a frontierei Hrebenne.”

Coapsele Olgăi erau încă învinețite când Oleksandra a întâlnit-o pentru prima dată. Fiul de șapte ani al Olgăi locuiește cu părinții ei în Ujgorod, în vestul Ucrainei.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie, numărul cazurilor de femei molestate sexual în orașele și localitățile din întreaga țară este în creștere.

La 27 martie, deputata ucraineană Maria Mezențeva a relatat la televiziunea britanică un caz din Kiev, unde un militar rus ar fi violat o femeie ucraineană în fața copilului ei.

Dar poveștile de agresiune sexuală – o crimă de război – ies în evidență tocmai de-a lungul graniței ucraineano-poloneze,.

Iulia, mamă a doi copii și originară din Kiev, a fugit din țară în urmă cu două săptămâni împreună cu mama sa în vârstă de 71 de ani. Pe 15 martie, ea a ajuns la graniță și a așteptat în „coada prioritară”, destinată persoanelor în vârstă, persoanelor cu dizabilități și femeilor cu copii mici.

Am stat lângă o femeie timp de două ore la granița Medyka, punctul de trecere între Polonia și Ucraina. Ea nu a scos un cuvânt până când am ajuns la centrul de primire. Mi-a spus că militarii ruși o violaseră. Era din Irpin și avea doi copii. Nu a vrut să accepte ajutor din partea grupurilor umanitare din Polonia, deoarece era prea traumatizată.

Atunci când lucrătorii umanitari au încercat să o ajute, ea a insistat ca doar femeile voluntare să se ocupe de ea, și nu bărbații. Vederea bărbaților o speria, nu numai pentru ea, ci și pentru fiica ei de 5 ani.

Legile stricte anti-avort din Polonia și indisponibilitatea pilulelor anti-avort de-a lungul graniței ucraineano-poloneze îi împing pe medici și pe voluntari să își asume riscul de închisoare, distribuind în secret astfel de pilule supraviețuitoarelor de viol.

Autoritățile poloneze au provocat controverse și proteste din cauza interzicerii aproape totale a avorturilor, una dintre cele mai restrictive legi din Europa. Medicii riscă o pedeapsă cu închisoarea de trei ani dacă efectuează un avort cu consimțământul unei femei însărcinate.

Un ginecolog din Polonia, care lucrează cu voluntari de încredere pentru a distribui pilulele de a doua zi, spune: “Ne asumăm un risc colosal dacă punem aceste pilule la dispoziția supraviețuitoarelor de viol. În Polonia, aceste pilule sunt legale doar dacă există o rețetă. Este aproape imposibil pentru femeile ucrainene refugiate să obțină această rețetă. La început, am decis să le oferim aceste pastile refugiaților ucraineni aici, în Polonia, dar acum am trimis pastilele victimelor care sunt încă blocate în Ucraina, înconjurate de ruși.”

El spune că este mai greu să se facă rost de pastile pentru refugiați, deoarece controlul la frontieră s-a înăsprit. El se teme că, dacă guvernul polonez nu face o excepție pentru supraviețuitoarele violurilor, vor exista consecințe de lungă durată pentru aceste femei.

Oleksandra, care a ajutat la distribuirea pastilelor, explică: “În Polonia, în condițiile în care avortul nu este o opțiune pentru supraviețuitoarele unui viol, este clar că viețile femeilor nu contează la fel de mult ca o celulă care nici măcar nu s-a dezvoltat încă într-un făt. Este un risc uriaș pe care ni-l asumăm cu toții, dar, în absența unui guvern care să se ocupe de astfel de cazuri, supraviețuitoarele nu au la dispoziție decât grupuri secrete ca al nostru, care le pot ajuta.”

Deputata poloneză Joanna Kluzik-Rostkowska rezumă: „Vă puteți imagina ce se va întâmpla când două milioane de oameni vor veni în Polonia. Văd două probleme conexe: prima este cea a copiilor abandonați. Pregătim programe speciale pentru ei. A doua problemă este traficul de persoane”.

La graniță, Fundacja Ocalenie, cu sediul la Varșovia, încearcă să facă față crizei. Kalina povestește cum, atunci când echipa ei a mers la graniță, a văzut că nu exista niciun sistem oficial de ajutor. “Toată munca de asistență pentru refugiați era făcută de voluntari și ONG-uri, nu de guvern. Mă tem că, în condițiile acestei lipse de coordonare între agenții și a lipsei unui plan, riscul traficului de persoane este în creștere, în special pentru mamele singure. Ne confruntăm cu o multitudine de probleme, cum ar fi violența sexuală și discriminarea rasială, printre altele.”

Deputata Kluzik-Rostkowska spune însă că guvernul polonez colaborează cu agențiile de aplicare a legii pentru a ajuta victimele violului: „Aceasta nu este doar o problemă poloneză, deoarece unele dintre aceste femei se îndreaptă spre alte țări din UE și au nevoie de tot ajutorul pe care UE îl poate oferi.”

Între timp, ginecoloaga Oleksandra și voluntarii lucrează non-stop pentru a procura nu doar pilulele de a doua zi, ci și pentru a înființa o echipă care să poată livra echipamente medicale vitale în prima linie din capitala Kiev. „Dacă acest guvern face probleme cu distribuirea pilulelor de a doua zi pentru victimele violurilor din Ucraina, noi vom continua să generăm femeilor de aici, din Polonia, o problemă despre care nimeni nu vorbește”, spune Oleksandra.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. La pachet cu Ungaria.

  2. Pastilele acelea trebuiesc luate într-un interval scurt de timp, pentru a fi eficiente. Daca nu,probabil singura varianta ar fi avortul. Sa le trimiți pe acele femei in alte tari, ar ajunge sigur la avort.
    Eu sunt de acord cu avortul, nu e treaba statului să ia o decizie, dar se tot întorc unele țări să schimbe drepturile.

  3. De obicei evit acest topic, fiindcă naște polemici fără sfârșit.
    Răspunsul dvs. este o „definiție” a spălării pe mâini. Unde și în cât timp să ajungă o femeie refugiată violată ca să primească pilula de a doua zi sau avort? Poate e fără pașaport, fără bani, fără speranță.
    Și aduceți soluția: redirecționare în altă țară (una mai păcătoasă, dar care poate regla „problema”).

    Poate cu aceasta ocazie, mulți oameni înțeleg că un copil nedorit este pe viață, nu doar pentru 9 luni, alături de mama care nu l-a așteptat, o leagă pentru totdeauna și îi schimbă fără apel destinul.