G4Media.ro

Fenomen generalizat: Politicienii se transferă ca fotbaliștii cu puțin timp înainte de…

Sursa foto: Pexels / phillipkofler

Fenomen generalizat: Politicienii se transferă ca fotbaliștii cu puțin timp înainte de alegeri / Cristian Pîrvulescu: Nu există ideologie. Partidele noastre sunt adunături de supuși ai aleșilor locali / Cum explică de ce electoratul nu sancționează traseismul politic

În România politicienii se „transferă” de la un partid la altul ca niște fotbaliști care își schimbă clubul sportiv, iar cea mai mare parte a electoratului nu sancționează aceste acțiuni. Recent, s-au făcut transferuri de la PNL la PSD, de la PSD la USR sau de la PSD la AUR.  Practic, orice combinație s-a dovedit posibilă. Politologul Cristian Pîrvulescu explică fenomenul prin faptul că în România ideologia politică nu a existat cu adevărat niciodată, societatea este conservatoare, iar traseismul este sancționat doar în orașele mari, cu putere economică.

În ultimele săptămâni s-au petrecut foarte multe transferuri politice în România. Partide declarate anti-sistem s-au arătat dispuse să accepte fără probleme orice politicieni care le pot aduce mai multe procente. „Primiți-i pe toți, indiferent ce dubii aveți despre ei, ce escroci sunt, țineți-i sub monitorizare, dar primiți-i pe toți pentru că anul acesta se termină în decembrie, nu în iunie și avem nevoie de fiecare vot ca să batem PSD și PNL, ca să nu mai poată PSD-PNL-UDMR să facă 50%. Acesta este obiectivul numărul unu pentru care trebuie să luptăm”, spunea, într-o înregistrare ajunsă în posesia G4Media.ro, președintele AUR, George Simion.

Au avut loc și migrări în masă. Toți cei 10 primari aleși pe listele PNL Buzău în 2020 vor candida din partea PSD în acest an. Partidul condus de Marcel Ciolacu a atras-o în rândurile sale și pe Camelia Bertea, primarul USR al orașului Victoria.

Nici USR, care a avut de-a lungul timpului drept principală țintă politică Partidul Social Democrat, nu îi respinge pe politicienii din această formațiune. De exemplu, un consilier local PSD din Sebeș, Dorel Bogdan, a fost invitat să treacă la USR și să candideze din partea partidului pentru postul de primar al orașului. Iar exemplele pot continua.

Pîrvulescu: Baza ideologică a fost mereu slabă în România

Potrivit lui Cristian Pîrvulescu, baza ideologică a fost slabă dintotdeauna în țara noastră, dar situația s-a agravat după 1990. Partidele apărute s-au inspirat de la ideologiile occidentale „fără să aibă apetențe pentru ideologiile respective”. „Ce este liberal la PNL? Este un partid conservator. PSD are puține legături cu stânga occidentală”, a declarat, pentru G4Media.ro, politologul Cristian Pîrvulescu.

De exemplu, în Europa partidele de stânga au politici de susținere pentru minoritățile sexuale. În România, „Ciolacu a mers pe 7 ianuarie la Muntele Athos”, spune Pîrvulescu, un loc ultraconservator, în care femeile nu au acces și în care influențele ruse sunt puternice.

El a adăugat că nu avem partide ideologice din cauza faptului că formațiunile politice sunt „adunături de supuși ai aleșilor locali”, nu spații de dezbatere.

Pîrvulescu a mai spus că nu există ideologie deoarece primarii au un singur interes, acela de a avea acces la resurse. „Ei știu că o anumită formațiune politică le oferă acces la mai multe resurse, materiale, politice etc.”, a explicat el.

În România ideologiile „nu au contact” deoarece problemele ideologice sunt diferite, potrivit politologului. Societatea este conservatoare și există doar o pătură mică preocupată de temele de discuție occidentale, spune politologul.

Deoarece nu există ideologie în România, cea mai mare parte a electoratului nu sancționează traseismul politic. „Cetățenii sancționează traseismul politic doar în orașele mari, cu putere economică”, a spus Pîrvulescu, care a adăugat că sunt doar câteva astfel de localități.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Electoratul nu sancționează traseismul pentru că, în marea lui majoritate, se comportă la fel ca politrucii, încercând să răzbată în viață prin diferite ”pile, relații, cunoștințe, șpăgi etc

    • Bineinteles. Un mare roman scria, „Lumea-i cum este si ca dansa suntem noi”.
      Ne plangem mereu de calitatea slaba a clasei politice, a corpului profesoral, a celui din sanatate, a celui bisericesc, politienesc, a arhetipalului Dorel etc.
      Niciunul nu vine din alta galaxie, toti vin din randurile noastre si toti sunt oglinda fidela a societatii din care provin, nici mai buni, nici mai rai.

  2. a spus parvulescu… care canta la unison cu ponta, antonescu, si prietenii USL v1.0, pe toate platourile

    • Cand un om spune adevarul, ni se pare ceva in dezordine si incepem sa-i cautam sau inventam defecte.
      Si ne mai miram ca in Romania reusesc doar cei consecventi in minciuna.

    • Dar a spus!

    • Parvulescu e „equidistant”.
      Vrea neparat sa ne convinga ca toti sunt la fel.

      De aceea cei de la USR sunt exemplificati cu nume si prenume (amandoi), iar ceilalti: si altii, asta e, ne-am obisnuit.

    • un ipocrit care in alt articol ii tine isonul lui iohannis cu visele lui de mare catindat la fruntea nato

  3. De unde știe Pirvulescu că nu vom sancționa traseismul?! Vom sancționa absolut totul de data asta!

  4. In sfarsit s-a inteles ca devina nu sunt politicienii pentru ca ei sunt exact la fel ca cei care ii voteaza, Adica nu sunt veniti de pe alta planeta ci chiar de aici de pe la noi. Singura diferenta dintre politician si restul lumii este ca ei se manifesta la alt nivel si ne afecteaza pe toti.

  5. Acestea nu sunt partide, sunt gasti de interese. De aceea se pot alia atat de usor.

  6. La nivel de primării mi se pare că oricum contează mai mult persoana decât partidul, prin urmare este și loc mai puțin pentru ideologie decât la alte tipuri de alegeri.

  7. Îmi place definiția partidelor: ”o adunătură”.