Fenomen îngrijorător: Aproape 42% din infracțiunile instrumentate de procurori sunt cauzate de șoferii beți sau drogați, afirmă procurorul general Gabriela Scutea
Statisticile realizate de Ministerul Public privind activitatea procurorilor la nivel naţional în cursul anului 2022 arată că rata de trimitere în judecată se menţine, în ultimii ani, la un nivel relativ constant, respectiv o medie 300-330 de persoane trimise în judecată la 100.000 de locuitori, transmite News.ro. Datele Parchetului General arată că fenomenul dominant în ceea ce priveşte infracţionalitatea îl reprezintă faptele contra siguranţei publice, peste 40% dintre inculpaţi fiind acuzaţi de comiterea unor astfel de infracţiuni.
Într-un răspuns pentru G4Media, Gabriela Scutea a precizat că este vorba de infracțiuni rutiere, în principal cele cauzate de șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau al drogurilor.
- ”Aceste infracțiuni sunt cele referitoare la regimul circulației rutiere în principal și observați modul în care produc efecte în fiecare zi, în existența noastră, fie prin accidente nefericite în urma cărora sunt afectate fie persoane adulte, fie copii, dar mai ales prin acest risc la adresa traficului, în condițiile în care cu mare inconștiență persoane fie sub influența băuturilor alcoolice, fie sub influența drogurilor conduc vehicule pe drumurile publice”, a declarat Gabriela Scutea pentru G4Media.
Context
Conform concluziilor conducerii Ministerului Public, faptele penale care încalcă siguranţa publică reprezintă un fenomen în creştere la nivel naţional, mai transmite News.ro.
- ”Ne confruntăm cu un fenomen în creştere, deloc complex, dar în privinţa căruia efectul de prevenţie generală şi specială nu se produce. Inculpaţii trimişi în judecată pentru infracţiuni contra siguranţei publice reprezintă 41,7% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată”, arată procurorul general Gabriela Scutea în Raportul de activitate pentru anul 2022, prezentat marţi.
Potrivit acesteia, începând din anul 2019, aceste infracţiuni au depăşit 40% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată.
”Este necesar ca soluţionarea acestor cauze să se urgenteze, pentru a înlătura percepţia din societate «nu i s-a întâmplat nimic, deşi a comis o infracţiune»”, a mai afirmat Scutea.
Conform Raportului, ponderea persoanelor trimise în judecată la 100.000 de locuitori, considerată a fi ”un indicator relevant pentru evaluarea adecvării urmăririi penale”, se menţine la un nivel comparabil cu anii anteriori.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii