G4Media.ro

Fenomen îngrijorător: Unul din trei vârstnici din oraşe nu are cu cine…

Sursa foto: Pixabay

Fenomen îngrijorător: Unul din trei vârstnici din oraşe nu are cu cine să socializeze şi trăieşte în izolare continuă

Unul din trei vârstnici (32%) din mediul urban se simte izolat şi trăieşte în izolare continuă, fără să aibă cu cine să socializeze sau pe cine să se bazeze în situaţii de necesitate, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Kantar România şi comandat de Asociaţia Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, potrivit Agerpres.

Conform cercetării, una din 4 persoane de peste 65 de ani din mediul urban, respectiv peste 450.000 de persoane, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, iar 36% dintre respondenţi resimt un grad mediu de singurătate, se menţionează în comunicat.

Factori precum starea de sănătate precară sau pierderea partenerului de viaţă contribuie la restrângerea interacţiunilor sociale, astfel încât 28% dintre vârstnici ajung să socializeze cu maximum 4 persoane într-o lună întreagă, notează Asociaţia Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor.

Potrivit sondajului, singurătatea apăsătoare le afectează vârstnicilor starea de sănătate. Astfel, una din 4 persoane declară că are o stare proastă de sănătate fizică şi mentală, iar dintre persoanele cu un grad ridicat de singurătate, 39% au probleme fizice, ceea ce reprezintă de două ori mai mult decât media.

Starea de sănătate îi determină pe bătrâni să petreacă mai mult timp în interiorul casei: 64% dintre aceştia petrec mare parte din timp realizând activităţi casnice, cum ar fi gătit sau curăţenie, ocupaţii folosite ca mecanisme în lupta cu singurătatea.

Rutina lor arată astfel: 43% ies la plimbare exclusiv în jurul casei sau în parc, 33% se uită la televizor, iar doar 27% au activităţi în afara casei, grădinăresc sau au alte hobbyuri.

Cei care se confruntă cu un grad ridicat de singurătate ies şi mai puţin din casă – 18%.

Studiul „Explorarea şi măsurarea singurătăţii la persoanele vârstnice din România” a fost realizat de Kantar România, la solicitarea Asociaţiei Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, în perioada 27 septembrie – 12 octombrie 2021. Asociaţia Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor este o organizaţie care are misiunea de a aduce demnitatea în vieţile vârstnicilor singuri, prin voluntariat şi prin implicare civică. Din 2015, asociaţia organizează peste 250 de voluntari să sprijine 250 de vârstnici care locuiesc singuri şi peste 600 de vârstnici din căminele de bătrâni, în Bucureşti, Brăila, Ploieşti, Piteşti, Constanţa, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Râmnicu Vâlcea şi Târgovişte. (sursa foto: Pixabay)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Dacă voteaza numai cu psd apoi cu pnl ii marginalizarea karma de societatea normala .

    • Se pare ca zevzecul ala toxic de Gunoi are prozeliti pe aici….sunt persoane singure, dar nu trebuie crezut orice mesaj ongist, aia au halit niște bani pe un proiect si trebuie sa scoată și ei un rezultat, numai alții la fel pun botul la vrajeala lor…G4 o face pe bani, pardon…publicitate

  2. Votati in continuare social democratia!

  3. Au venit Salvatorii?

  4. Se consoleaza cu Antena3

  5. Sa intre pe Facebook, sa se certe cu tineretul !

  6. Poi multi sunt parintii/bunicii celor cel putin 5 milioane de oameni goniti pe dincolo.

  7. Ați omis să amintiți utilizarea internetului fie pentru o obține informații, fie pentru a comunica cu rude, prieteni etc. E foarte greșit să credeți că persoanele din urban cu vârste de peste 65 de ani „se consolează cu Antena 3” sau „votează social-democrația”, ca să citez postările anterioare. Bănuiesc că multe persoane peste 65 de ani nu așteaptă intervenția unui ONG pentru a-și organiza și desfășura o viață demnă, chiar dacă sunt singuri. Mai ales că la oraș dispun de o ofertă mai bogată la televiziunea prin cablu și de conexiune la internet.

  8. Dragilor ! Isteților !
    Cu internetul și televizorul nu putem „socializa” mereu, pentru că după niște săptămâni apar amețeli, dureri de cap și de ochi și de articulații. Ce știți voi… Am inceput să învăț o limbă străină online (germana) pentru că nepoata mea tocmai s-au născut în Germania. Nu mă trimiteți „la copii” pentru că tinerii nu vor asta pe termen lung, ei au acolo viața lor și mi-au dat de înțeles asta. Sunt singură, în timp ce marea majoritatea prietenelor sunt căsătorite și au probleme specifice de cuplu. Locuiesc într-un oraș mic și nu am unde ieși, în afară de două parcuri mici sau la cumpărături. Dar pensia nu-mi permite să cumpăr prea des – nu mă plîng, mă mulțumesc cu puțin, am tot ce-mi trebuie, zic doar că atunci cînd ies mă simt ca o fantomă pe care n-o observă nimeni. Nu sunt încă atît de bătrână, nici deformată de greutate, sunt mai timidă și retrasă, există cíteva persoane de la care cumpăr miere, legume, lactate care mă cunosc și îmi vorbesc binevoitor. Chiar glumim. Dar miere cumpăr o dată pe lună. Legume, o dată pe săptămână. Alteori sunt repezită de oameni nerăbdători și grăbiți. Cel mai mult stau in casă, a început să-mi fie teamă să ies, neștiind unde să merg. Sigur că citesc, fac integrame, uneori sudoku. A, am ajuns să-mi fac prieteni din personajele serialelor. Cînd se termină serialul, parcă mai pierd un prieten. De exemplu detectivul Hercule Poirot. Acum mă uit la Murdoch. Mai urmăresc comedii ușurele, ascult muzică. Dar toate astea, vă rog să credeți, fac mai intensă singurătatea.

  9. Imi permit sa dau un exemplu. Am o amica pensticostala, am cunoscut pe cativa din comunitatea lor, am si fost de cateva ori la ei la slujba, ca sa vad ce se intampla acolo. La ei, membrii comunitatii au program de vizitat batranii. Isi fac program, pur si simplu, ca sa mearga in weekenduri la toti varstnicii, sa se roage impreuna, sa le duca ceva simbolic in dar. Nu-i uita, nu-i parasesc. Ii apreciez pe pocaiti pentru asta, chiar daca nu sunt de acord cu tot ce zic si fac ei.

  10. Să se facă alegeri din 3 în 3 zile. Politicienii și slugile lor întotdeauna își aduc aminte de vîrstnici în campania electorală.

  11. Restrictiile pandemice au ajutat la inasprirea acestui fenomen.

  12. Sunt părinții celor 5 mil ,care au plecat de foame din Romanica și care nu au unde lucra pt că s-au distrus fabricile .Actualilor pensionari nu le-a pasat de acest lucru

  13. Cei +65,” expiratii”,cei care „iesit din garantie”s-au antrenat vreme de aproape doi ani-incepand cu perioada in care aveau voie sa paraseasca buncarele de pe vremea comunistilor doar intre orle 11-13,socotind ca acest „cantonament”este un antrenament,intelegand ca doar astfel pot salva de pericolul contaminarii(de orice fel) pe cei de „-65”,pentru ca statul-la care au cotizat decenii pentru pregatirea minunatilor specialisti este neputincios in ce-i priveste,ramanand la mana competentilor lasati aici de cei zburataciti in cele patru zari ale lumii…asadar,au inteles ca sunt ajutati sa se pregateasca pentru marea calatorie pe taramul de unde au pierit intristarea si suferinta;cum nu ne mai putem permite a plati diferite servicii ,(desi infrastructura lor a fost construita de actualii +65,alta nu s-a mai putut,iar ceea ce mai exista nu e pentru noi ci pentru „ne-expiratii”cu portofele-portofolii de lux),ramane ca noi,cei trecuti cu forta pe linie moarta,sa ne impacam cu soarta ,ajutandu-ne antidotul celor ‘nspe mii de carti citite sa contemplam -fara surprindere-pana la +85(eventual mai mult) minunatele vremi pe care le traim si de ce sunt in stare „ne-expiratii”…pentru ca-stiti cum se spune- „historia magister vitae est”(unde i”vitae = „vietii”,nu „vitei”)