Fenomen periculos în sectoarele 4 și 5: balcoanele improvizate care amenință integritatea oamenilor. Primăriile de sector se declară neputincioase
Întâlnite cu precadere în zonele sărace ale marilor oraşe din România, balcoanele construite fără nici o formă legală încep să dea naştere unui fenomen periculos. Realizate fără autorizaţii şi fără structuri de rezistenţă solide, improvizaţiile pot oricând provoca o tragedie. Campion la astfel de „extensii” ale blocurilor este Bucureştiul, mai cu seamă sectoarele 4 și 5, urmat de Galaţi.
Specialiştii în structuri de rezistenţă și arhitecţi consultaţi de G4Media.ro spun că aceste balcoane improvizate sunt un pericol real pentru locatari, copiii care se joacă pe sub ele ori în cazul unei urgențe.
„Dacă îşi pun maşina de spălat într-un astfel de balcon făcut dintr-un placaj şi spijinit de bloc precum un raft de bibliotecă, este evident că este un pericol atât pentru structura de rezistenţă a blocului, cât şi pentru cei care trec pe sub ele. Lipsa unei expertize sau a unor autorizaţii pentru astfel de improvizaţii le fac foarte periculoase”, a declarat pentru G4Media.ro Maria Duda, arhitect „BAZA -deschidem oraşul”.
Drumul Creţeştilor, Sectorul 4. În această zonă, reporterii G4Media.ro au identificat zeci de balcoane construite ilegal pe structurile şi aşa şubrede ale unor blocuri făcute din plăci de beton în perioada comunistă. Majoritatea sunt prinse de pereţii clădirilor cu doar câteva şuruburi. Mai grav este faptul că inconştienţa proprietarilor nu se opreşte aici. Podelele multora dintre ele sunt făcute din plăci din pal şi OSB care au o grosime de aproximativ un centimetru.
Ce face primăria? Spune că nu are pârghii legale. ”Vorbim de construcții mai vechi de 10-15 ani, în cazul cărora, potrivit legii 50/1991 – art 31, după 3 ani e prescris dreptul de a mai lua vreo măsură împotriva acelor construcții. Sunt construite fără autorizație, multe depășesc și balconul sub care sunt construite. Am avut controale după sesizările vecinilor și în toate cazurile cu sesizări s-a dispus intrarea în legalitate, adică respectarea balconului sub care sunt construite. Ele nu pot fi cadastrate și întabulate”, au declarat pentru G4Media.ro reprezentantii primăriei Sectorului 4.
În Sectorul 5, întâlnim acelaşi fenomen, însă la o scară mult mai mare. Cele mai multe improvizaţii le-au făcut proprietarii care stau în blocurile de pe Prelungirea Ferentari. Aici, unul dintre ei, prin „inovaţiile arhitecturale” şi-a şocat până şi vecinii familiarizaţi cu astfel de construcţii. Omul şi-a construit în exteriorul blocului un „living”. Un „living” căruia ulterior i-a adăugat şi un balcon.
Ce face Primăria? În primul rând, dă vina pe greaua moștenire: ”Până la momentul preluării mandatului de primar de către Daniel Florea (iunie 2016), Autoritatea Locală Sector 5 nu și-a asumat în vreun fel această situație. În schimb, pentru siguranța cetățenilor care locuiesc în respectivele imobile, Edilul a întocmit un plan de măsuri, solicitând ca prin Serviciul Disciplina în Construcții din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 5 să se întreprindă verificări în teren”, se arată într-un răspuns al primăriei pentru G4Media.ro.
Și ce s-a întâmplat după verificările pe teren? Nimic, pentru că primăria susține că nu are instrumente legale. ”În urma acestora au fost inventariate construcțiile care au în structură extinderi edificate cu încălcarea Legii nr. 50/1991, cu modificările și completările ulterioare. S-a constatat că în toate situațiile se procedase la realizarea unor lucrări de modificare de fațadă, fiind efectuate lucrări de construire din zidărie și materiale ușoare în urma cărora au rezultat spații de locuit, bucătării, balcoane suspendate sau alte utilități. La nivelul parterului au fost executate împrejmuiri din lemn, tablă, respectiv, sârmă, toate fiind edificate de ani de zile, ceea ce a condus la imposibilitatea autorității locale de a aplica sancțiuni conform Legii nr. 50/19991, termenul de prescripție fiind de 3 ani de la data săvârșirii contravenției, conform art. 31. În consecință, au fost afișate invitații prin care proprietarii au fost chemați la sediul Primăriei Sectorului 5, pentru a prezenta documentele deținute referitor la construcțiile pe care le-au efectuat (act de proprietate, extras de carte funciară). Referitor la întreaga situație, Primăria Sectorului 5 a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții. Totodată, pentru că multe dintre aceste balcoane edificate ilegal au instalații provizorii de alimentare cu energie electrică, a fost sesizat Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Distrigaz”, se mai arată în răspunsul primăriei.
Galaţiul este un alt oraş fruntaş în topul balcoanelor ilegale. Ca „particularitate”, aici mai întâlnim un alt fel de construcţii improvizate şi anume, garajele supraetajate. Și Primăria Galaţi spune că nu-i poate pedepsi pe proprietari. Asta pentru că extinderile ilegale au fost făcute în urmă cu 20-30 de ani şi potrivit legii, dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei.
Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) susține, la rândul său, că nu are pârghii legale pentru a rezolva situația. Într-un răspuns pentru G4Media.ro, reprezentanții ISC arată că, potrivit legii 50/1991, cei care pot constata contravențiile sunt primarii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii