G4Media.ro

Fereastră pentru tăieri ilegale de pădure? Companiile din industria lemnului acuză blocaje…

sursa foto: WWF România/ Mihai Constantineanu

Fereastră pentru tăieri ilegale de pădure? Companiile din industria lemnului acuză blocaje și erori ale aplicației SUMAL, lansată de câteva zile / Goțiu: Ce s-a tăiat în pădurile României poate fi transportat fără un control real

La doar câteva zile după ce autoritățile au anunțat că SUMAL, programul care ar trebui să reducă exploatarea ilegală a pădurilor românești, apar și nemulțumirile, de ambele părți. Sunt nemulțumiți atât activiștii, cât și reprezentanții industriei, în timp ce Ministerul Mediului nu reacționează public în nici un fel.

SUMAL este, sau ar trebui să fie o bază de date integrată care să ofere în timp real informații esențiale din domeniul silvic: ce se taie din păduri, unde se taie, unde pleacă lemnul, cine îl depozitează și cum este comercializat.

Fostul senator Mihai Goțiu, un activist cunoscut în domeniul mediului, a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care precizează că Garda Forestieră, Poliția și Jandarmeria, sunt puse în imposibilitate de a verifica legalitatea transporturilor de lemne!

”La începutul săptămânii trecute, m-am bucurat că noul sistem de urmărire a materialului lemnos, SUMAL 2.0, a fost dat în folosință, după lungi și repetate amânări. Doar că trăim în România, unde în spatele fiecărei vești bune se ascunde o problemă. Sau mai multe.

Faptul că SUMAL 2.0 nu e conectat la aplicația Inspectorul Pădurii, cea prin care cetățenii pot verifica online legalitatea transporturilor de lemne, a fost deja reclamat și s-a promis, ca termen ferm, data de 10 februarie, pentru rezolvarea problemei. Să vedem…

Mai grave, însă, sunt semnalele pe care le-am primit din partea unor angajați din Jandarmerie, Poliție și Garda Forestieră, care m-au contactat în ultimele zile. Potrivit acestora, nici ei nu au primit parole pentru a putea face verificări în SUMAL 2.0!

Informațiile (neoficiale) spun că nu ar fi definitivată aplicația de control! Angajații Gărzilor Forestieră sunt ținuți ”de permanență” la call-center (!), să ofere asistență operatorilor economici despre cum se utilizează SUMAL 2.0!

Practic, de o săptămână (și pe un termen nedefinit), ce s-a tăiat în ultimele zile, săptămână și (poate) chiar luni în pădurile României, poate fi transportat fără posibilitatea unui control real, nici instituțional, nici din partea cetățenilor!

Înainte de a publica această postare, l-am sunat pe ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, pentru a-i reclama situația și pentru a solicita un termen de rezolvare. Momentan nu mi-a răspuns la telefon (are numărul meu de telefon în agendă, din perioada în care am fost colegi în Senat). Când voi primi informații de la el, voi reveni” a scris Goțiu pe Facebook.

De cealaltă parte, reprezentanții industriei sunt și ei nemulțumiți.

Constantin Tobescu este președintele Asociația Industriei Lemnului – Prolemn. Potrivit acestuia, industria este grav afectată de modul în care funcționează SUMAL, sau mai bine spus, nu funcționează.

”Din informații neoficiale, de la operaționalizarea SUMAL 2.0, din 31 ianuarie, au fost emise 29.000 de avize, aproximativ 25-30% din numărul de avize față de perioada corespondentă de anul trecut.

Realitatea este evidentă: sectorul forestier și industria lemnului funcționează la maxim 30 % din activitatea normală, ca rezultat al pregătirii defectuoase a implementării SUMAL 2.0, problemelor de funcționalitate a aplicațiilor și concepției greșite a sistemului SUMAL 2.0” a scris acesta pe Grupul Forestierilor Fordaq (Facebook).

Atât Goțiu cât și Tobescu citează surse neoficiale, în condițiile în care Ministerul Mediului nu comunică pe acest subiect. Instituția nu a răspuns nici solicitărilor noastre.

Surse din cadrul Direcției Silvice Alba au spus că sistemul funcționează foarte greu și are erori mari, în timp ce nici pădurarii și nici angajații firmelor din domeniu nu știu să îl folosească.

De exemplu, vorbim despre erori de localizare în teren de până la 10 kilometri.

”S-a spus că în perioada aceasta se fac transporturi ilegale pentru că nu merge aplicația. Fals. Nimeni nu riscă să facă transporturi pentru că poate rămâne fără camion. Aplicația funcționează teoretic, dar prost în practică. Am făcut probă cu un metru cub de lemn, să vedem cum funcționează” a declarat pentru G4media, Dumitru Han, proprietarul unei mici firme de transport de lemne, din județul Alba.

De asemenea, reprezentanții companiilor din industrie se plâng că emiterea avizelor durează foarte mult, iar sistemul nu oferă răspunsuri la unele situații întâlnite în practică și afectează inclusiv exporturile.

Pe grupurile de Facebook ale acestora, sunt foarte multe exemple.

  • ”O firmă a emis un aviz către un depozit temporar de la societatea noastră. Menționez transportul este naval, din stocul lui cantitatea respectivă s-a scăzut, transportul apare în tranzit la noi dar noi nu îl putem recepționa la noi în depozit, nu se încarcă, sistemul dă eroare. Apăsam pe ecranul telefonului acceptă și dă eroare, apare mesajul reîncercați. După 9 ore de încercări am reușit” – reprezentantul unei companii de procesare a lemnului.
  • ”Am următoarea situație: trebuie să transport către o firmă din Franța. Partenerii noștri au birourile în centrul orașului, și depozitele la margine. Eu introduc datele firmei și teoretic trebuie să duc marfa la birouri, acolo unde este adresa. Cum rezolv?” – reprezentant companie de transport.

Asociația Industriei Lemnului – Prolemn a transmis într-un comunicat de presă că a derulat, cu suportul de comunicare al Fordaq – Comunitatea Forestierilor, un sondaj de opinie în sectorul forestier și industria lemnului prin care să colecteze feedback-ul utilizatorilor confruntați cu implementarea iminentă a SUMAL 2.0. Sondajul a fost făcut public cu câteva zile înainte de data la care SUMAL a intrat în funcțiune.

”La chestionar au răspuns 339 de profesioniști ai lemnului de pe întregul lanț valoric: ocoale silvice (32%), operatori din sectorul de exploatare forestieră (27%), industria de prelucrare a lemnului (24%), transportatori (3%), operatori din lanțul de comercializare și utilizatori de materiale lemnoase (14%)” se arată în comunicat.

Rezultatele sondajului:

  • 79% dintre cei chestionați consideră că pregătirea implementării este haotică, în lipsa metodologiei de populare a bazelor de date și de instruire a utilizatorilor.
  • 60% dintre aceștiai evaluează aplicațiile SUMAL Avize și SUMAL Registru Electronic inaplicabile în puncte esențiale, prin lipsa recepțiilor, a neclarității completării avizelor pentru cherestea, lipsa stabilității aplicațiilor și resetarea frecventă cu pierderea datelor.
  • 83% dintre operatori spun că vor avea blocaje semnificative în activitate: 49% dintre respondenți estimează o afectare a activității în proporție de 10-50% pe 1-3 luni, 34% estimează o afectare a activității de peste 50% și blocaje pe termen lung cu efecte sistemice asupra industriei lemnului.

Cătălin Tobescu, președintele AIL – Prolemn, a declarat: „Răspunsurile conturează o realitate simplă și nefardată, pe care Ministerul de resort refuză să o vadă. Astfel de evaluări simple de impact ar trebui să însoțească fiecare măsură legislativă cu un impact atât de mare asupra unui întreg sector economic.”

Ce este SUMAL

Greanpeace România descrie SUMAL drept o bază de date integrată care, atunci când funcționează cum trebuie, conține informații esențiale din domeniul silvic: ce se taie din păduri, unde se taie, unde pleacă lemnul, cine îl depozitează și cum este comercializat.

La acest sistem sunt conectați obligatoriu toți actorii din domeniu, de la administratori de păduri, de stat și privați, organisme de control și operatori economici, până la simplul cetățean interesat de soarta pădurilor.

România a implementat un astfel de sistem încă din 2014, punând în practică Regulamentul European privind Comerțul cu Lemn.

Ulterior, autoritățile au renunțat să mai plătească imaginile satelitare care ar fi permis urmărirea exactă și transmiterea de alarme către Garda Forestieră privind posibile tăieri ilegale, potrivit activiștilor de la Greanpeace.

Chiar și Inspectorul Pădurii, aplicația care permitea oricărui cetățean să verifice validitatea unui transport de lemn, a rămas fără mentenanță în lipsa prelungirii contractului cu furnizorii ei.

Conform cifrelor din Inventarul Forestier Național (Ciclul II), jumătate din lemnul care dispare din pădure nu are acte, potrivit Greanpeace România. Asta înseamnă aproximativ 20 milioane de metri cubi anual, din care doar 200.000 de metri cubi furați sunt capturați. O problemă care a generat presiuni asupra autorităților din partea societății civile.

În România suprafața acoperită de pădure a scăzut dramatic în secolul al XX-lea, ajungând în prezent la 27,5%, sub media UE de 33%.

Cine a dezvoltat aplicația

Potrivit Fordaq, dezvoltarea  initială  s-a  făcut  cu  INDACO,  dar contractul  a fost reziliat in timpul  mandatului  de ministru  al Doinei Pană,  dezvoltarea  reluându-se cu  STS în august 2017. Reprezentanții industriei se plâng că niciodată în acești ani,  specificațiile noului sistem nu au  fost prezentate public.

Date oficiale legate de costurile totale ale aplicației nu au fost făcute publice.

Foto: WWF România / Mihai Constantineanu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. avea cineva asteptari de la UDeMeReu si de la oamenii lor? hai serios acum .. ca si cum ai spune PSD/PNL sa nu mai fure si sa nu mai numeasca „chelnerite” in posturi publice

    • Aici nu mai e vorba de udemereu samd…problema e că în veci nu vor găsi specialiștii care să facă profesionist o astfel de platformă, sunt toți prin alte țări sau in companii care-i apreciază. De unde credeți că poate recruta STS specialiști? Cât e numărul celor ce îndeplinesc criteriile pentru a lucra acolo.?.. mă umflă râsul când statul român face o platformă software 🙂 și să-și aducă toți aminte de Iliescu și minerii lui „noi muncim, nu gândim”. Păi munciți fraților, că așa va trebuie, jigodii comuniste.

  2. Defrisarile continua!
    Cu SUMAL.
    Fara SUMAL.
    Ministerul Mediului nici nu poate nicu vrea stoparea defrisarilor!
    Bunăoară la Predeal in poteca spre Cabana Susai la jumătatea drumului de urcare sunt degradări de noi de ha de pădure!
    Materialul lemnos tăiat dispare fara sa fi fost descoperit vreodată vreo defrisare sau un transport ilegal de lemne.
    Singura iesire din munți este la DN 1.
    Peste CaleaFerata!
    Nimeni nu i-a vazut !
    Nimeni!
    Chiar acoperă Spaga tot Jaful?

    SUMAL, SUMAL! 😂😂😂😂

  3. Deci în loc să folosească imagini din satelit, preferă să facă o aplicație care nu merge:

    „Ulterior, autoritățile au renunțat să mai plătească imaginile satelitare care ar fi permis urmărirea exactă și transmiterea de alarme către Garda Forestieră privind posibile tăieri ilegale, potrivit activiștilor de la Greanpeace.

    Chiar și Inspectorul Pădurii, aplicația care permitea oricărui cetățean să verifice validitatea unui transport de lemn, a rămas fără mentenanță în lipsa prelungirii contractului cu furnizorii ei.”

  4. Neglijenta in serviciu?
    Cine a facut Sumal si de ce nu merge? cauze tehnice? sau rea vointa?
    Chiar nu are Romania tehnicieni capabili in armata sa puna la punct asa ceva?
    E ca si cum ai avea o gropa plina cu aur si din ea fura care cum poate si paznicu se uita la ei si asteapta si el spaga.
    Normal era sa apara ministru mediului sa spuna ca nu stie si nu are nici o vina.
    Sa ne spuna cine e responsabil de implementare/mentenanta si care erau caracteristicile tehnice cerute.
    Daca x nu a facut bine aplicatia nu exista nici un fel de repercusiuni macar financiare?
    Daca maine un bancomat scoate numai de 500 la orice introducere de card fara pin macar nu ai mai putea folosi bancomatul.
    Daca aplicatia/bancomatul lemnului nu merge se scoate lemn in continuare pai ?!
    Ce Catu nu poate da o ordonanta de urgenta sa sisteze totul?

  5. Mă întreb cât timp o să mai suporte UE ca banii lor să ajungă în buzunarele mafioților cefați în loc să ajute poporul român.

    Și atunci când vor tăia banii, tot poporul suferă.

    Nu există cuvinte suficient de puternice să exprime dezamăgirea și frustrarea latentă a oamenilor de bună credință (câți or mai fi) din țara asta.

    Dar, hei… MĂCAR TOȚI ȘMECHERII ȘI FAMILIILE LOR AU MILIOANE DE EURO ȘI ZERO GRIJI. MĂCAR ATÂT.

  6. In Romania chiar se fura ca in codru!

    Un neam de ratati din care imi pare rau ca fac parte.

  7. 29.000 de avize ? Ce fel de avize, de tăiere, de transport ? Mi se pare enorm de mult și tipul de la ”forestieri” zice că reprezintă doar 30 % ! Și este revoltat ! Ce ar fi oare, dacă s-ar OPRI TOTAL și oficial, de la guvern, tăierea, transportul, depozitarea și chiar exportul lemnului pentru o perioadă determinată ? ”Testarea” aplicației trebuie făcută în paralel, atât de forestieri, cât și de paznici. Este evident că cei din domeniul exploatării nu au nici un minim interes ca aplicația să meargă bine. Perioada moratoriului total s-ar putea folosi pentru testare. Iar ministrul pur și simplu NU se poate eschiva să răspundă public la întrebări.

  8. Usor usor Romania o sa ajunga desertul Europei. Si asta pentru ca tot noi romanii ne taiem padurile, pentru o mana de arginti…

  9. Cu mesaje pe facebook nu refaci padurile.
    Tot natura isi face treaba.

  10. V-am zis eu. Numai gura de el. Pactul cu diavolul are costurile sale. Nevoia mare de combustibil. Ca nah. Furnalele sunt vechi, de pe vremea DIElui lui nea’ Nicu si merg pe kherestoi, nu pe mobila.

  11. PINA E VOIE SA TAI CEL PUTIN UN POM, EXISTA LOC DE INTERPRETARI.CIND NU MAI E VOIE SA TAI DELOC, SE SCHIMBA TREABA.
    MARITI PEDEPSELE,CEL PRINS, SA PLANTEZE POMI PE TOATA DURATA DETENTIEI.ASA SE FACE TREABA.
    PUSCARIASII DE ASEMENEA SCOSI LA IMPADURIRI, NU SA STEA CA LA HOTEL ….

  12. decit sa va dati cu parerea mai bine platiti cite 1000euro in fiecare an proprietarilor de padure pentru hectarul de padure si asa si boi care faceti ce vreti pe proprietatea boastra(va violati nevestele,le bateti de le rupeti,va recoltati griul,etc),noi nu putem face ce vrem pe proprietatea niastra?reduceti impozitul pe padure,sa nu mai pkarim noi plata padurii,platiti o voi.stiti voi ca animalele din padurea noastra nu sint ake noastre?primim ceva de la acest stat amarit?
    sa primim certificate de carbon de 1000euro hectarul si anul.
    voi de ce aveti bani asa de multi la salatiu si pensii?csrem sa primiti maxim 3000lei oricine ar fi.
    oricum vine al treilea razboi mondial si asta va rezolva multe din probleme.