G4Media.ro

Fermele de troli ale Kremlinului stârnesc zâzanie în Bulgaria prin incitare împotriva…

Sursa Foto: Facebook

Fermele de troli ale Kremlinului stârnesc zâzanie în Bulgaria prin incitare împotriva refugiaților din Ucraina – The Times

În urmă cu trei luni, când primii refugiați ucraineni au ajuns în orașul de lux de pe litoral Sfinții Constantin și Elena, au fost primiți cu brațele deschise. Mii de femei și copii au fost cazați în camere de hotel de pe coasta bulgară a Mării Negre, iar hotelierii au primit o mică sumă pentru fiecare, din fonduri guvernamentale și europene.

În mediul online, însă, este o altă poveste. Pe rețelele de socializare bulgare, s-a înregistrat o creștere explozivă a articolelor de știri false și a postărilor provocatoare care susțin că refugiații ucraineni profită de ospitalitatea bulgărească – adunând bani din plățile de prestații și fiind, pe deasupra, nerecunoscători.

Acestea au găsit un public dispus să le asculte în unele părți. Un sondaj publicat de Market Links, o companie de sondaje, a arătat că, în martie, mai mult de jumătate dintre bulgari au declarat că guvernul ar trebui să le ofere asistență ucrainenilor, inclusiv din punct de vedere financiar. Acum, doar 35% sunt de acord.

O mare parte din traficul anti-refugiați postat în limba bulgară, spun analiștii și politicienii care lucrează îndeaproape la această problemă, provine de la ferme de troli legate de Kremlin și de alte persoane online.

Scopul, spun ei, este de a stârni sentimentul anti-refugiați în Bulgaria, provocând tulburări sociale și adâncind tensiunile în această țară deja polarizată.

„Asistăm la încercări de destabilizare a guvernului”, a declarat cotidianului The Times săptămâna trecută la Sofia Assen Vassiliev, viceprim-ministru și ministru de finanțe al țării. „Eforturi concertate care folosesc toate instrumentele disponibile, dezinformarea fiind, de asemenea, o mare parte din ele, bine finanțată și împinsă prin intermediul Facebook foarte abil.”

Aceasta este doar cea mai recentă provocare care a lovit noua conducere pro-occidentală a Bulgariei, aleasă în noiembrie pe baza promisiunii de a transforma țara – luând măsuri drastice împotriva corupției și a crimei organizate și rupând din ghearele grupărilor mafiote și ale oligarhilor legați de Rusia care au ținut țara în stăpânire.

Cândva cel mai loial dintre statele satelit ale Uniunii Sovietice, Bulgaria face parte din 2007 din Uniunea Europeană și este orientată ferm către Occident.

Nemulțumirea față de clasa conducătoare este atât de profundă, încât anul trecut alegătorii au ales o majoritate parlamentare și un guvern condus aproape în întregime de persoane fără experiență politică. Vassiliev, absolvent al Universității Harvard, care a condus un start-up IT, a declarat că lipsa de experiență politică este un avantaj. „Ori de câte ori vedem ceva greșit, îl expunem și începem să schimbăm”, a spus el. „Putem face acest lucru pentru că nu am fost implicați în înființarea ei de la bun început”.

Guvernul a revendicat o serie de succese în domeniul anticorupție. Luna trecută, statul a preluat controlul asupra unui laborator care testa produsele biologice care intrau în Bulgaria din Turcia, după ce a descoperit că o companie privată care îl administrase în ultimul deceniu era coruptă în mod obișnuit.

Cu toate acestea, la doar câteva luni de la preluarea puterii, neofitele politice s-au confruntat cu un set complet nou de provocări: sprijinirea aliaților din UE și NATO în ceea ce privește Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei, încercând în același timp să nu provoace mânia Kremlinului.

La sfârșitul lunii aprilie, Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaz a Bulgariei și Poloniei, iar mașina de război hibrid a Kremlinului a intrat în acțiune. Fermele de troli au început să verse conținuturi care îi acuzau pe refugiații ucraineni de orice, de la fraudă cu beneficii sociale până la nerecunoștință. Grupurile pro-Rusia din Bulgaria au început să alimenteze neliniștea socială.

„Ei obțin o fisură într-o companie occidentală și o exploatează”, mi-a spus Bojidar Boianov, ministrul bulgar al e-guvernării. „[Planul lor] este de a crea discordie, de a crea haos, de a submina societățile occidentale”.

Boianov a cerut firmelor de social media să furnizeze guvernului rapoarte privind tipurile de utilizatori care postează pe conturile în limba bulgară, astfel încât să poată detecta un comportament coordonat. „Cea mai mare provocare este că nu avem informații”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. deci oamenii nu pot avea opinii proprii decat daca sunt influentati?

    • Voi nu aveți „opinii proprii”, pentru așa ceva e nevoie de judecată independentă, lucru de care voi nu dispuneți pentru că nu aveți creier în cutia craniană. himb voi scrieți pentru un kil de ruble și la îndrumarea responsabililor cu propaganda de la Kremlin.

    • exact acest mihai e un postac care tasteaza de la firmele de trolling care primesc bani de la rusi

  2. Aceiași situație și în România..Propaganda Putinista și Aurolaca….
    SLAVA UKRAINI 🇺🇦

  3. Faceti atata agitatie din nimic.Problema e ca incepe sezonul estival la bulgari iar ei nu au reusit sa stramute refugiatii din hotelurile aflate la malul marii. Fiecare privat trebuie sa supravetuiasca, hotelurile sunt majoritatea pentru sezonul de vara, si nimeni nu primeste compensatii.In inca ceva, UE a accepta ca petrolul rusesc sa fie importatant prin portul Burgas pentru a multumi Ungaria si Slovacia.Asa ca, mai documentati-va!

  4. Da pe troli din Romania nu ii salta nimeni?

  5. Baga turna.torule, neam de. tur.naatori si activisti neo marxisti!Prinde rand vezi ca-i imbulzeala.

  6. După mintea unora ca gunoi, da…se pare ca hotelierii bulgari, bine organizați, daca au evacuat refugiații și au trecut la jobul lor de baza sunt și aia prorusi…Bulgaria are 25% din PIB din turism, daca A scazut dorința de a ajuta refugiații are legatura cu joburile oamenilor și stabilitatea tarii…în România, din pacate, nu reușim să integrăm prea multi refugiați pe piata muncii, femeile venite nu au cu cine lasa copii, stiu multe situații….statul ar trebui să ceară fonduri UE pentru școli și grădinițe în limba ucraineană, până acum numai inițiative locale au făcut asta, dar e o picătură într-un ocean.

  7. Articol cu parfum de fake news
    Mai întâi cică „mare parte din traficul anti-refugiați postat în limba bulgară, spun analiștii și politicienii care lucrează îndeaproape la această problemă, provine de la ferme de troli legate de Kremlin și de alte persoane online.” dar nu se da niciun nume de persoana, de organizație.

    Iar la sfârșit domnul ministru al e-prostiei se lauda ca „Cea mai mare provocare este că nu avem informații”.

    Articole de acest gen fac mai mult rău. Insinuări de tip cancan, fraze bombastice în cea mai pura limba de lemn, presupuneri ridicate la rangul de fapte concrete par a fi dintr-un articol produs de o ferma de troli (anti-rusi). Toate puterile au ferme de troli. Și hackeri „buni”. De fapt articolul pare fabricat tocmai pentru a mai spala ceva din imaginea jalnica lasta de comportamentul unora dintre refugiații ucrainieni

  8. Din comentariul dvs., singurul lucru ce merita retinut este „Toate puterile au ferme de troli. Și hackeri „buni”.”! La noi, pe langa „ferma” cu radacini in Rusia, „prolifica cu recolta la hectar” este „ferma” de pe „facebuce” a „tinerilor pensionari gradati”, „ferma” aia care-si face de cap p’aci…Noroc cu cititorii G4, asta-s altfel decat bulgarii!

  9. Deci neamurile tale din cauza ta fac puscarie!Le-ai spus ca tu esti doar consumator!

  10. si PNL platise niste „firme de marketing” cu postaci pe FB ca sa denigreze USR inainte de alegeri e clar ca acolo e buba la aceste firme fantoma care ofera troli contra cost si ar trebui calcate de autoritati asa cum au facut si bulgarii si moldovenii

  11. si PNL platise niste „firme de marketing” cu postaci pe FB ca sa denigreze USR inainte de alegeri e clar ca acolo e puroiul la aceste firme fantoma care ofera troli contra cost si ar trebui calcate de autoritati asa cum au facut si bulgarii si moldovenii

  12. Sa mearga G4 la SRI??? 🙂
    Crezi ca SRI nu supravegheaza tot ce e pe aici si pe alte siteuri? Stie toate IP-urile de pe care se posteaza.
    Al meu nu se pune, m-am conectat la wifi-ul unui vecin, o sa-l ia SRI pe el la intrebari de ce e carcotas si nu lauda noul PCR (PSD+PNL+UDMR+Iohannis)! 😛

  13. Unde dai și unde crapă. În articol se vorbește de fermele de troli ale Rusiei iar la comentarii s-au activat toți trolii fermelor concurente…
    -Ho băieți că nu rămâneți fără job, nu vă panicați! Vă macină concurența?

    • Pai tocmai asta e problema articolului. Nu se vorbește despre „fermele de troli” ci sunt prezentate mărețele realizări ale minunatului guvern „proeuropean” si „anticorupție”. Fermele respective sunt doar niște presupuneri nedemonstrate abia acum se cer informații de la sevicii/structuri (rețele sociale…). Și Zuckerberg sigur le va da informațiile solicitate și analizate.
      Propaganda „eftina” la fel de nociva ca aia ruseasca.
      Cât despre tara vecina și prietena de la sud trebuie reamintit ca Bulgaria va continua sa importe petrol rusesc. A deține controlul asupra importului unui produs deficitar și necesar e o oportunitate la care România nu visează.

  14. Sper ca tensiunile sa nu apara si in romania. N-ar trebui sa fim invidiosi pe x6-urile si gle-urile cu numere de ucraina :)))

  15. cum vor fi arestati? iin virtutea carui articol din codul penal, mai ales ca nu suntem in razboi cu Rusia si nu avem alianta cu Ocupantii Cetatii Albe

    cum te descuurci cand iti curg balele in farfurie?