G4Media.ro

Fermier: S-au tranzitat 9 milioane de tone de cereale prin România şi…

Sursa foto: Pixabay

Fermier: S-au tranzitat 9 milioane de tone de cereale prin România şi mare parte au rămas/ E un exces de cereale care a dus la scăderea preţului cu 30%/ Ne paşte falimentul / Preşedintele Asociaţiei Fermierilor: Provin din seminţe ameliorate genetic

Marian Popa, fermier, a declarat, joi, la Prima News, că din Ucraina au tranzitat România nouă tone de cereale şi mare parte dintre acestea a rămas în ţara noastră. El a menţionat că este un exces de cereale care a dus la scăderea preţului cu 30%, precizând că în aceste condiţii mai mulţi fermieri riscă falimentul. Preşedintele Asociaţiei Fermierilor Români, Daniel Botănoiu, a afirmat că marfa din Ucraina este refuzată de clienţii tradiţionali ai fermierilor din ţara noastră deoarece este produsă din seminţe ameliorate genetic.

Marian Popa a fost întrebat de ce cerealele din Ucraina care trebuiau să tranziteze ţara noastră au rămas în România şi despre ce cantitate e vorba.

„E greu de estimat cât au rămas, s-au tranzitat circa nouă milioane de tone de cereale prin România şi sigur că o mare parte din aceste cereale au rămas, au fost cumpărate de traderi din România. S-au întâmplat multe lucruri care au condus la o aglomerare mare pe Portul Constanţa. În momentul acesta portul este blocat din câte am aflat eu. Am vândut circa o mie de tone de porumb şi a durat vreo două săptămâni ca să fie transportată această cantitate, lucru care se derula în alte situaţii în două zile. În momentul de faţă portul este blocat. Este un exces de cereale ceea ce a dus la scăderea preţului cu 30% faţă aceeaşi perioadă a anului trecut”, a afirmat fermierul Marian Popa, citat de News.ro.

El a precizat că în aceste condiţii unii fermieri riscă falimentul.

„Eu nu am mai întâlnit să fie un preţ mare atunci când recoltăm şi în această perioadă când preţurile erau mai ridicate sunt cele mai scăzute şi tendinţa este în continuare să scadă datorită acestei situaţii. Am înţeles că se va face o intervenţie la Uniunea Europeană de către miniştrii agriculturii şi sigur că trebuie luate nişte măsuri şi această pierdere… Ne paşte falimentul pe foarte mulţi dintre noi. Ne-am făcut un plan de afaceri pe un stoc de marfă, am luat credite, a fost şi aici un lucru inedit, am avut creditare favorabilă anul trecut pentru a ne desfăşura activitatea cu dobânzi mici, dobânzi subvenţionate şi aceasta a condus la faptul ca noi să nu vindem marfa. Şi foarte multă marfă, cantitate mare se află pe stoc, iar acum vine scadenţa acelor credite. Trebuie să vindem. Am înţeles că unii vând la preţuri mult mai mici, dar nu au cui”, a mai declarat Marian Popa.

De asemenea, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Români, Daniel Botănoiu, a afirmat la Prima News, că marfa din Ucraina este refuzată de clienţii tradiţionali ai fermierilor din ţara noastră deoarece este produsă din seminţe ameliorate genetic.

„Clienţii noştri tradiţionali de până acum erau obişnuiţi cu marfă de calitate, cu bune practici agricole respectate. Mai nou, silozurile sunt pline. De ce? Clienţii tradiţionali refuză să mai ia pentru că Ucraina, Rusia produceau plante din sămânţă ameliorată genetic: porumb, floarea-soarelui, grâu. Tot ce produceau ei. Ei aveau dreptul să folosească organisme ameliorate genetic. Motiv pentru care a apărut această suspiciune. Pe de altă parte, sigur că preţul este important pentru că este aproape cu 100 de dolari mai puţin decât mărfurile din România”, a afirmat Daniel Botănoiu.

El a precizat că poziţia Ministerului Agriculturii vizavi de această situaţie este îndreptăţită şi că trebuie găsite soluţii şi pentru fermierii români.

Şase state din Europa Centrală, între care şi România, au cerut Uniunii Europene să ia măsuri pentru a atenua problemele cauzate de creşterea importurilor de cereale ucrainene în regiune, plângându-se că acest aflux a redus preţurile şi i-a afectat pe fermierii locali.

Citește și Fermierii din România și alte țări din estul UE, nemulțumiți că cerealele ieftine din Ucraina au invadat piața

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Curios… cereale gârlă, preturi mari la pâine.

    • 9 milioane de tone in titlu, 9 tone in articol…

      auzi, cica sunt din seminte ameliorate genetic… pai, toate sunt ameliorate genetic, crede cineva ca mai exista vreun soi de grau, porumb, ovaz sau orz arhaic nemodificat genetic pe piata? toate soiurile de cereale sunt imbunatatite in institute de cercetare pentru a obtine productie mai mare, rezistenta la seceta sau la ger, rezistenta la boli sau daunatori. mai mult, unele soiuri sunt facute sa reactioneze pozitiv la anumite produse chimice – ingrasaminte sau pesticide sau insecticide (vezi cazul monsanto)

      in conditiile astea e tembe.l sa spui ca semintele din ucraina sunt modificate genetic, dar alea tale sunt prea bune, prea ca la tara…

    • Ale altora sunt modificate genetic, ale noastre sunt modificate doar din pix, la fel ca și produsele bio sau eco!

    • Spiru Haret…

  2. Nu e bine daca sunt cereale pe stoc, nu e bine daca nu sunt cereale pe stoc, nu e bine daca pretul e mare, nu e bine daca pretul e mic.

  3. Doar nu vom incepe a ne plange ca preturile scad …😄😄😄😄 Eu am intrat in faliment de doua ori cu firme cu activitati diferite si ce am facut?! M-am reprofilat. S-au cam invatat toti cu mana intinsa dupa subventii si ajutoare. Pana cand?

  4. Lasa baieti ca nu va mai luati Mercedes. Va puteti deplasa si cu Volskswagen.

  5. acum vreo cateva saptamani statistica anunta cele mai mari exporturi de cereale din istoria romaniei , nenea asta sta si plange ( ca un crocodil?) zic si eu , calculeaza cineva beneficiul general cand acorda miliarde subventii in agricultura an de an? painea s-a dublat fermierii au exportat si au facut bani gramada , omul de rand ce castiga?

  6. Deci, sa inteleg, fermerii romani produc „marfă de calitate, cu bune practici agricole respectate”! Tare mi-e greu sa cred ca romanasii nostri smecheri (si nu ma refer la fermierul de rand ci la marile concerne agricole conduse de baietii destepti) nu folosesc seminte ameliorate genetic, hai sa fim seriosi!

  7. Eu nu mai inteleg…Acum 4-5 luni ni se spunea ca va muri de foame jumatate din Africa si Orientul Mijlociu daca nu ajung cerealele ucrainiene acolo iar acum surpriza, nu au murit de foame ca cerealele nu au mai ajuns la destinatie ci au ramas la romani. Si acum mor fermierii nostri de foame ca sunt prea multe.
    Romania lucrului bine facut, nu alta.

  8. Subvenție pt.teren ,motorina subvenționată ,îngrășăminte tot așa fermierul de subzistență își cumpără tractor FENDT 100.000 de euro utilaje aferente pt tractor,gipan VOLVO xc 90 jde mii de euro , și ne plingem de preturi . NOI CARE PLATIM 10 Ron pt 500 grame de pîine ce sa facem

  9. Ptr aceste jigodii numite fermieri români: voi știți de concurență?+?!? Asa va trebuie dacă nu va asociați

  10. Din cauza Ucrainei rămânem cu cerealele pe stoc 80 de bani kg la porumb ,în primăvara anului trecut am luat îngrășăminte la 4500 lei pe tona își bat joc de noi,suntem cel mai slab popor de pe aceasta planeta!!

  11. 9 tone sau 9 milioane de tone ?, dacă avem atâtea milioane de tone de cereale de ce prețul pâinii este astronomic ?, dar probabil 100 % nu va răspunde nimeni !.

  12. Slava Ucraina!