Fermierii britanici demonstrează împotriva introducerii taxei de moștenire
Circa 10.000 de fermieri de pe întreg cuprinsul Regatului Unit protestează la Londra împotriva introducerii taxei de moștenire de 20% la proprietățile agricole evaluate la peste un milion de lire sterline. Noul guvern Laburist este însă hotărât să nu cedeze, afirmând că taxa este necesară având în vedere starea precară a finanțelor publice moștenită de la precedentul guvern conservator, potrivit RFI.
Președintele sindicatului național al fermierilor (NFU), Tom Bradshaw, a declarat protestatarilor din Londra că introducerea taxei de moștenire pentru agricultori este “o înjunghiere pe la spate”.
„Cunoaștem presiunea îngrozitoare pe care o exercită asupra generației mai în vârstă de agricultori care au dat totul pentru a furniza alimente acestei țări. Știm că orice venit fiscal va fi luat de la copiii noștri și ridicat de la cei care mor în circumstanțe tragice, toate în următorii șapte ani”, a spus Bradshaw la începutul demonstrației.
În replică, prim ministrul Keir Starmer a declarat că doar o mică parte a fermierilor contestă această taxă ce va fi introdusă din 2026. Și alți miniștri laburiști au declarat că înțeleg îngrijorarea fermierilor, dar nu au dat niciun indiciu că ar fi dispuși să cedeze presiunilor acestora și criticilor opoziției.
Dar câte ferme din Regatul Unit vor fi afectate de această taxă? Aici estimările variază de la 500 la peste 70.000, din totalul de 209.000 de ferme, în funcție de cine face estimarea. De asemenea, nu există un consens cu privire la suma potențială ce va fi încasată de Fisc din această nouă taxă, dar în niciun caz mai mult de 530 de milioane de lire în 2029/2030, după estimările ministerului Finanțelor.
Fermierii susțin că taxa îi va obliga pe unii dintre ei să-și vândă proprietățile, iar pe alții ar putea să-i împingă la faliment într-un sector în care profiturile sunt reduse. Trebuie notat însă că până acum fermele erau scutite de taxa de moștenire, care se aplică la rata de 40% peste valoarea de 325.000 de lire la proprietățile urbane. În plus, la taxa se aplică unele reduceri, cum ar fi cazul fermelor care au și destinația de locuință.
Din punct de vedere politic impactul este deocamdată limitat. Fermierii nu au fost niciodată clientela Partidului Laburist și numărul lor este infim, raportat la electorat în ansamblu, dar așa cum s-a dovedit în alte țări europene, protestele lor ar putea avea un ecou în rândul populației, mai ales când e vorba de impactul asupra producției de alimente și a prezervării mediului.
Mai de efect ar putea fi avertismentul marilor companii din sectorul vânzării cu amănuntul. Un număr de 81 de directori executivi ai unor companii printre care se numără Amazon, Asda, JD Sports, John Lewis, Marks & Spencer, Sainsbury și Tesco au adresat o scrisoare guvernului în care susțin că măririle de impozite, printre care majorarea asigurărilor sociale pe salariile angajaților și mărirea salariului minim pe economie din aprilie 2025 vor majora costurile, ducând la potențiale concedieri și scumpiri de produse.
Câștigător al alegerilor parlamentare din 4 iulie cu o majoritate confortabilă, Partidul Laburist se vede acum confruntat cu proteste din partea unor actori importanți în economie, care au sute de mii de salariați și care contribuie substanțial la produsul intern brut britanic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.