G4Media.ro

Fermierii cehi plănuiesc proteste masive împotriva marilor reforme ale politicii agricole și…

Sursa foto: G4Media.ro

Fermierii cehi plănuiesc proteste masive împotriva marilor reforme ale politicii agricole și Green Deal. Protestul, sprijinit și de fermieri români / Marii fermieri sunt supărați că UE sprijină fermele mici

Organizațiile fermierilor cehi intenționează să organizeze demonstrații masive împotriva noii Politici Agricole Comune joi, ziua în care Praga va găzdui o reuniune informală a miniștrilor agriculturii din UE, transmite Rador, care citează Euractiv.

Protestul va avea loc în fața Centrului de Congrese, unde se vor întâlni miniștrii, și este organizat de Camera Agrară a Cehiei și Uniunea Agricolă din Republica Cehă. Grupului nu li se vor alătura micii fermieri, care sunt mulțumiți de noile reguli PAC, despre care spun că favorizează fermele familiale.

De la începutul anului, reprezentanții fermelor mari au protestat față de decizia de a transfera o parte mai mare a subvențiilor către fermierii mai mici. Ei critică așa-numita redistribuire, care face parte din planul strategic ceh din cadrul PAC.

Protestele sunt, de asemenea, menite să atragă atenția asupra impactului Green Deal asupra agriculturii, cum ar fi planul UE de reducere a utilizării pesticidelor. Potrivit organizatorilor, fermierii vor fi obligați să reducă producția din cauza creșterii costurilor și a politicii de mediu a UE.

„Dacă acceptăm noua politică de distribuire a sprijinului agricol așa cum este ea planificată de actualul guvern și încercăm cu orice preț să implementăm obiectivele ambițioase ale Pactului Verde pentru Europa, într-un timp atât de scurt, până în 2030, alimentele europene vor deveni un lux și cu siguranță nu vor fi pentru toată lumea”, a spus Martin Pýcha, președintele Uniunii Agricole.

Evenimentul a fost susținut de organizații agricole din Slovacia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Estonia, Lituania și România.

„Camera Agrară a Republicii Cehe le va prezenta memorandumul Camerelor Agrare ale țărilor din Grupul Visegrad miniștrilor agriculturii din UE, care se vor reuni la Praga la acel moment, și îl va prezenta și în cadrul unei conferințe de presă”, a adăugat Jan Doležal, președintele Camerei Agrare.

Potrivit ministerului ceh al Agriculturii, obiectivele de mediu pe termen lung față de care organizațiile au rezerve nu pot fi abandonate.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. in romania , rares bogdan si peeeseeedeee le va spune tuturor fermierilor mici sau mari ca UE le vrea raul, ca vor sa distruga fermierii

  2. E foarte bine să susțină fermele mici, să nu ajungem la monopol.

  3. Fermele mari sunt profitabile, dându-le subvenții nu faci decât să umfli și mai mult buzunarele marilor latifundiari.
    E.g. Insula Mare a Brăilei ( 60.000ha total, 52.000ha productiv) e foarte profitabilă. ”Investitorul” din emirate plătește statului român onorabila redevență ( chirie) de 120EUR/ha/an iar statul drept recunoștiință le dă subvenții de 300EUR/ha/an. În loc de 50 milioane EURO profit net, respectivii ”investitori” încasează 65. Întreaga producție e exportată în țările arabe. Grâul pleacă la 160EUR/tonă și un trader din familie îl revinde cu 300. Idem lucerna. Securitate pe cinste!

    Sunte ferme de 20, 30, 70.000 de hectare. AJUTOOOORRRR!

  4. Dacă am înțeles corect, fermierii mari nu vor să fie ajutații cei mici. Doamne, ce aberație

    • O aberație, adevărat, dar nu cred că pun așa mare preț pe chestia asta protestatarii. G4 pune în schimb ca să submineze adevărata cauza, noul deal verde, ăla este astronomicul motiv pentru care ies fermierii, ca și în Olanda.

  5. O politica buna de protectie a biodiversitatii.

  6. Multe ferme mici din Occident s-au unit si au format Cooperative.
    Cooperativele pot sa vinda Direct produsele, fara a mai trecr prin intermediari. Si funtioneaza.
    Dacii liberi nu trebe sa inventeze nimic, doar sa copieze ce functioneaza..
    Idem „la fel” si cu deshargele.
    Tara e plina de gunoaie pentru ca nu am fost in stare sa instalam locuri, desharge pentru resturi: moloz, electro, sticla, gunoi, plastic, etc.

  7. TU esti cam pr0asta asa de fel. Deci sustii marile ferme si nu fermele mici, de familie. Iti bagi piciorul in ei de micii fermieri, sa nu te mai dai mare patriota ca sustii fix inversul, profitul corporatiilor in agricultura.