G4Media.ro

Fermierii din România și alte țări din estul UE, nemulțumiți că cerealele…

Sursa Foto: Unsplash.com

Fermierii din România și alte țări din estul UE, nemulțumiți că cerealele ieftine din Ucraina au invadat piața

Mai multe state din estul UE se plâng că măsurile de solidaritate pentru Ucraina ar putea avea dezavantaje pentru propriile piețe, transmite publicația austriacă Die Presse.

Potrivit țărilor din estul UE, grânele ieftine din Ucraina cauzează tot mai multe probleme pentru agricultori. Facilitarea comerțului cu Ucraina în timpul războiului de agresiune rusesc a făcut ca semnificativ mai multe furaje și alimente din Ucraina să ajungă în special în Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, după cum reiese dintr-un document comun al acestor țări UE.

„În prezent, există tot mai multe indicii că această creștere, dacă nu este controlată, ar putea crea dificultăți serioase pentru producătorii UE din sectorul agricol”, se arată în documentul citat de Die Presse.

Miniștrii agriculturii din țările UE discută despre această consecință a războiului și despre posibilele soluții în cadrul unei reuniuni programate luni la Bruxelles. Potrivit celor șase țări, efectele în sectorul cerealelor sunt deosebit de semnificative.

Fermierii susțin că anul trecut importurile de porumb din Ucraina în țările vecine din UE au crescut de la câteva mii de tone la câteva milioane de tone, comparativ cu anii precedenți.

Pentru a evita ca mari cantități de cereale din Ucraina să fie pierdute pe piața mondială din cauza războiului, UE a creat așa-numitele „Solidarity Lanes”, facilitând astfel rutele de transport și controalele la frontieră pentru produsele din țara est-europeană. Cu toate acestea, după cum se dovedește acum, o parte din grânele ucrainene nu au ajuns pe piața mondială, ci au împins produsele naționale în afara piețelor naționale ca hrană ieftină pentru animale, se plâng țările din Europa de Est menționate mai sus.

„Este important să nu se renunțe la extinderea culoarelor de solidaritate ale UE, astfel încât grâul ucrainean să ajungă acolo unde se termină culoarele de solidaritate: în porturile UE pentru a fi transportat mai departe în țările de destinație”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Federal al Alimentației și Agriculturii Agenției germane de presă.

În documentul lor, cele șase state UE subliniază că sunt pregătite să continue să sprijine Ucraina în sectorul agricol, dacă acest lucru nu are un impact negativ asupra propriilor piețe. În plus, ele consideră că fermierii locali care sunt afectați ar trebui să fie despăgubiți. Potrivit Comisiei Europene, înainte de războiul de agresiune rusesc, Rusia și Ucraina furnizau împreună aproximativ 34% din grâul destinat piețelor mondiale.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Vaai, ce jale, avem grâne ieftine pe piață. Si țăranii care se înghesuiau sa cumpere porumb ieftin pentru animale, ce nenorocire pe capul lor ca dau mai putini bani.
    Sigur, marii mafioți USL care au pus mana pe cele mai bune terenuri din Romanica (insula mare a Brăilei, de exemplu), nu mai pot jupui piața cum făceau înainte. Foarte trist pentru ei.

    • Da, competiția și economia de piață nu place neocomuniștilor.

    • Ură și dezinformare, specialitatea USR! Ia vezi bă trotinetistule a cui e Insula Mare a Brăilei! Vai de capul vostru de spălați pe creier!

    • Culita Tarata a vandut lui Ctin Dulute care a vandut unor Arabi. Totusi, pentru trolii pesedei, Insula Mare a Brailei a fost luata cu japca de la stat si vanduta la straini prin bunavointa Psd la fel cum s-a intamplat cu toate marile companii ale statului. Nu mai strigati „nu ne vindem tara”?

    • Normal, daca se scumpeste un anumit produs, se plang unii ca e prea scump! Acuma ca s-a ieftinit, trebuie omorata solutia la scumpire! Sa avem iarasi grau scump! Fermierii primesc o gramada de bani moca pentru a produce!

  2. de ce sa fie ieftin cu cereale din Ucraina ca apoi produsul la raft sa nu se mai scumpească? Noi vrem sa fie scumpe cerealele ca apoi sa ne vaietăm la raft

  3. @fr – insula mare a brailei – cea mai mare ferma agricola din tara este detinuta de o firma din Arabia Saudita.
    Atat au putut politicienii nostri…

    • Exact. Imediat după revoluție securitatea a împărțit economia strategică.
      Agricultura spre „partenerii” arabi.
      Siderurgia și ind. const. de masini/utilaje către TMK Rusia
      Alum Tulcea, Alor Oradea, Alro Slatina și Alprom Slatina tot Rusia
      Petrol, rafinării, distribuție, tot către Rusia. Au fost alungate și ultimile tentative Shell, Agip.
      Cernavodă ar fi trebuit sa ajungă la China dar deja devenea periculos.
      La fel a scăpat și IPRS Băneasa sa ajungă la sirieni însă ind. a fost distrusa.

    • @Marcel – deci e bine sau e rău? Trebuia să rămână de stat?

  4. Deci fermierii din Romania primesc o groaza de subventii, avantaje si despagubiri in nenumarate siuatii si tot nu pot mentine un pret la cereale competitiv cu o tara aflata in razboi. Asta spune multe despre asa zisul fermier roman. Ma indoiesc ca fermierii din Ucraina primesc atatea subventii ca cei din Romania.

  5. Alternativa e simpla: bocancul rusesc.
    P.S.: fermierii romani nu aveau nici o problema cu Ucraina cand importau azotat la pret de 2 lei, nu? Acum ca le-au distrus rusii toata tara, tot pe ucrainieni dau vina. In acelasi timp, subventia merge, ajutoarele de stat merg. Fermierii ar trebui sa mai taca putin din gura, ca sunt categorie privilegiata in Romania.

  6. Ai dracu de lacomi. În loc să bucure pentru că sărăcimea care-i votează nu dă juma’ de pensie pe o pâine, ei se gândesc că la vară nu vor mai face vacanța în Maldive, ci se vor mulțumi „doar” cu Coasta de Azur !

  7. Slava Ucraina. Haaaa

  8. „Antrepenorii” romani:
    Fac bani doar daca merge specula.Cand vand borduri catre stat la 30 de lei bucata,cand vand carburanti la suprapret,cand vand cereale la suprapret….
    Daca apare concurenta care ii obliga sa mai lase din preturi atunci sunt sabotati. Cum draq pe piata libera unii fac bani practicand preturi normale,platindu-si toate taxele si impozitele catre stat,iar ai nostrii cu angajati platiti la negru care lucreaza 14 ore zilnic fara ore suplimentare,care nu platesc taxe si impozite nu reusesc nicicum,sa tina de IQ?

  9. Păcat spălați pe cap dacă eu ca fermier nu pot sa vând la preturile care sunt de dumping din Ucraina pt ca o sa intru faliment pt ca pur și simplu nu sa făcut cereale din cauza secetei și preturile la imputuri au crescut de 4 ori în medie față de perioada înainte de război cum credeți ca o sa fie piața după ce dam faliment unde Ucraina dictează prețul pt ca nu exista competiție . Și bun eu sunt de acord sa ajutam Ucraina dar sa nu folosim ajutorul pt ca acapara o piață cu cereale de slaba calitate și care nu respectă același reguli fito sanitare ca noi ei o competiție nejusta