G4Media.ro

Fermierii din Vrancea susţin că sistemul antigrindină este responsabil pentru seceta din…

Sursa foto: Pixabay

Fermierii din Vrancea susţin că sistemul antigrindină este responsabil pentru seceta din judeţ

Fermierii din Vrancea au susţinut, luni, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II Vrancea şi ai Prefecturii Vrancea, că sistemul antigrindină este responsabil pentru seceta din judeţ şi au cerut sistarea pentru cel puţin un an a tragerilor de rachete antigrindină cu iodură de potasiu, relatează Agerpres.

„Eu sunt fermier care am circa 4.000 de hectare. Am pierdut de când aţi înfiinţat dumneavoastră sistemul ăsta circa 15 milioane de euro. Bani pierduţi, cuantificaţi, cu procese verbale de calamitate etc. Eu fac agricultură în Vrancea de 27 de ani. Până să montaţi dumneavoastră sistemul acum şapte ani de zile nu am avut problemele astea. Aveam trei ani de zile agricoli, aveam şi unul prost, al patrulea, ca ăsta. Acum nu mai avem niciun an bun. S-a terminat. Eu văd când vin formaţiunile noroase şi când dă rachete nu mai plouă. Putna nu mai are apă, Milcovul nu mai are apă, sunt fântâni care nu mai au apă. Noi nu mai avem apă. (…) Eu înţeleg, dumneavoastră faceţi o treabă bună pentru viticultură, dar gândiţi-vă că noi trebuie să facem o alegere, mâncare sau vin. În toate judeţele unde aveţi montate aceste sisteme, e dezastru, secetă peste tot”, a spus Vasile Pamfil, unul dintre fermierii prezenţi la întâlnire.

Mai mulţi fermieri s-au declarat dispuşi să plătească, din banii lor, studii necesare care să lămurească dacă sistemul antigrindină este sau nu responsabil pentru seceta din judeţ şi au propus ca tragerile cu rachete antigrindină să fie sistate cel puţin un an de zile.

La rândul său, directorul de program antigrindină din cadrul Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, Lucian Lazăr, le-a explicat fermierilor modul în care funcţionează sistemul antigrindină, subliniind beneficiile tragerilor cu rachete antigrindină.

„Avem o lege organică care reglementează activitatea, un program de omologare avizat de cinci ministere. (…) Procedurile operaţionale, de asemenea, sunt avizate de cele cinci ministere. Utilizăm nişte proceduri semi-militarizate, să spun aşa, pentru că utilizăm armament şi rachete. De aceea, nimeni de aici nu se joacă. Urmărim, pentru a combate grindina, doar anumiţi nori. Nu tragem după orice nor, nu lansăm în orice nor. (…) Principiul pe care ne bazăm este acela de a transporta de la sol iodura de argint, o substanţă care nu este toxică şi nu afectează sub nicio formă mediul înconjurător, până la 6 -7.000 de metri. Iodura de argint introduce nişte nuclee de condensare, care multiplică acele picături de apă şi gheaţă, astfel încât îngreunează norul şi stimulează timpuriu precipitaţiile din norul respectiv. (…) Există studii de specialitate, la nivel internaţional, care arată faptul că în celulele purtătoare de grindină în care s-a intervenit cu iodură de argint a crescut cantitatea de precipitaţii cu cel puţin 30%. (…) Eu vă înţeleg nemulţumirea, dar vreau să vă spun că nu putem da vina pe un sistem de care sunteţi conştienţi că a funcţionat”, a spus Lucian Lazăr.

Prefectul Nicuşor Halici a susţinut că trebuie identificate resursele necesare pentru a continua lucrările la canalul Siret-Bărăgan şi pentru crearea unui microclimat care să stimuleze precipitaţiile.

„Dumneavoastră (fermierii – n.red.) sunteţi aici să spuneţi cu ce vă confruntaţi. Discuţiile vor continua, când o să avem un nou ministru al Agriculturii o să-i cer, de asemenea, sprijin şi să vină inclusiv la Vrancea, să discutăm. Acum, indiferent cât va ploua până la sfârşitul anului, totul e calamitat. Trebuie să identificăm într-un timp foarte scurt resursele financiare necesare pentru a continua lucrările la Canalul Siret-Bărăgan şi acele alveole pe râurile din judeţ care să creeze acel microclimat, echilibru şi aşa mai departe, care să genereze inclusiv precipitaţii”, a declarat prefectul de Vrancea, Nicuşor Halici.

Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II are 20 de puncte de lansare antigrindină funcţionale, dintre care 12 în judeţul Vrancea şi opt în judeţul Galaţi. Un punct de lansare poate proteja până la 12.000 de hectare, gradul de combatere a acestui fenomen şi de protecţie a culturilor cu ajutorul rachetelor antigrindină fiind cuprins între 75 şi 80%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Asta e doar lipsa cunostintelor! Sistemul anti grindina nu imprastie norii!

    • Inseamna ca nu l-ai vazut in functiune pe pielea ta proprie. Eu l-am vazut si e horor ce se intampla.

    • @alex

      Asa-i ca IQ-ul tau este „horor”?????

    • Marius, asa-i ca e greu sa dai un search pe google? Ia zi, de ce nu folosesc americanii rachete anti-grindina? Dar germanii si olandezii? Is romanii mai destepti, asa-i?

  2. Au dreptate. Si la mine in Vaslui de 3 luni n-a plout nici macar 5 litri pe metru patrat, desi am avut o groaza de coduri galbene de precitpitatii, cateva chiar portocalii si am mai primit si mesaje Ro-alert ca se asteapta precipitatii de 40-50l pe mp. N-am nevoie de opiniile specialistilor care spun ca rachetele antigrindina nu afecteaza norii de ploaie, cand vezi pe propria piele ca nu este asa. Nu e posibil ca cerul de deasupra ta sa fie negru complet si sa nu dea 2 stropi de ploaie ca apoi in 5 minute sa se insenineze. Cum vad un or mai negru, hopa baietii de la ISU Vaslui lanseaza 10-15 rachete. Ba baieti, mai usor cu rachetele ca mai avem nevoie si de ploaie.
    PS; sper sa aprobati mesajul.

    • mda, este ceva necurat… eu zic sa chemi un ninja!

  3. Daca am avea capacitatea de a opri ploi pe bune, ar fi super util !

    Dar ce sa faci, oamenii astia confunda corelatia cu cauzalitatea

  4. Daca aceste rachete anti grindina sunt asa de minunate in a preveni grindina, de ce nu sunt folosite in state mai avansate gen SUA, Canada, Germania, Italia, Spania, Olanda, etc. ? Vad ca singurele tari care folosesc acest gen de rachete sunt tari in special din spatiul ex-sovietic gen Georgia, Bulgaria, Serbia si Romania. Lasa ca stim noi mai bine, asa-i?

  5. Renunțați la rachete 1-2 ani, sa vedem dacă e mai rău. Cred ca rămân aia din afacere fără bani de vacanța și de șpagă , ca anual li se da o suma IMENSA pentru rachetele astea. E o afacere mare, 5 ministere implicate și rezultate cam discutabile.

  6. Din cate se pare, nu mai există loc de discuții în țara noastră, dacă este aprobat de experți internaționali musai sa fie așa.

    • Care experti internationali? Aia din Georgia? Singurele lucrari stiintifice in privinta minunatelor rachete le gasesti doar de la georgieni. Nimic de la germani, americani, francezi, etc. De mai bine de o suta de ani se tot incearca prevenirea grindinei, dar nici un sistem nu a avut nici un succes. Incercam si noi tarile din Est ce au incercat cei din Vest in urma cu 50-60 de ani. Daca lor nu le-a iesit, sigur ne iese noua.

    • dap stiinta invinge din nou. omu e fermier de 27 de ani ,lucreaza 4000 de hectare dar iexpertul ii spune ca stiinta se pi sha cu bolta pe munca lui

  7. „Fermierii din Vrancea susţin că sistemul antigrindină este responsabil pentru seceta..”
    Daca prostia ar fi sursa de energie, atunci curentul ar fi gratis.

  8. Ce nu vor învăța vreodată românii: corelația nu înseamnă întotdeauna cauzalitate.

  9. Sunt disperati, dar seceta este o problema la nivel national. Chiar si acolo unde nu exista rachete anti grindina.

  10. Sunt aproximativ 7 ani de cand ploua din ce in ce mai putin in zona Sihlea. Anul acesta , desi se spune ca s-au folosit multe rachete antigrindina, ploaia a fost inexistenta in zona. Este evident ca nu numai piatra a fost alungata ci si ploaia, altfel am fi avut ploaie in conditiile in care norii de ploaie au existat pentru ca s-au folosit rachetele.
    Daca agricultorii nu se unesc, asa dupa cum merg lucrurile, o sa ajungem cu totii la faliment. Sunt interese ca aceste rachete sa fie folosite in continuare.

  11. Are dreptate. Așa e. Ne băgăm picioarele în sistemele antigrindina de căcat. Încet încet România va fi cuprinsa de seceta. Nu va jucați cu mâncarea. Totul pana la mâncare boilor. România e săracă. Cu seceta asta va fi și mai săracă.