Fermierii polonezi au suspendat protestul care bloca de luni de zile frontiera cu Ucraina
Fermierii polonezi au anulat luni protestul lor la ultimul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, ridicând astfel o blocadă care se prelungește de luni de zile, a deteriorat relațiile bilaterale și a afectat comerțul ucrainean, scrie Reuters. Camionagii polonezi au început să blocheze granița la sfârșitul toamnei trecute, furioși din cauza a ceea ce ei au spus că este utilizarea de către Ucraina a unei relaxări a restricțiilor la graniță din timpul războiului pentru a câștiga cotă de piață. Ulterior, fermierii s-au alăturat protestelor, plângându-se de importurile ieftine de alimente ucrainene.
Fermierii polonezi au pus capăt blocadei de la punctul de trecere Rava-Ruska luni dimineață, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene, după luni de diplomație din partea Kievului.
„Din fericire, avem toate direcțiile de la granița cu Polonia deblocate”, a declarat Andriy Demchenko, oficialul de frontieră, adăugând că camioanele traversau în ambele direcții. Purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră din Polonia a confirmat acest comentariu.
Ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky, a lăudat ceea ce a spus că a fost o „muncă constructivă” din partea Poloniei.
Media zilnică a exporturilor zilnice de alimente ale Ucrainei cu camioane a crescut cu aproape 20% luni, comparativ cu jumătatea lunii aprilie, a declarat Taras Vysotsky, primul său adjunct.
Camioanele care transportă cereale, problema care se află în centrul disputei dintre Polonia și Ucraina, se vor confrunta în continuare cu controale de partea poloneză, au declarat oficialii de la Kiev.
Ambasadorul Ucrainei în Polonia, Vasyl Zvarych, a declarat că el crede că blocajele sunt „de domeniul trecutului”.
Dar Roman Kondrow, liderul unei organizații locale de fermieri din regiunea de la granița cu Ucraina, a declarat că protestele ar putea fi reluate dacă va fi nevoie, a relatat agenția poloneză de știri PAP.
Adrian Wawrzyniak, un purtător de cuvânt al sindicatului fermierilor Solidaritatea, a declarat pentru Reuters că fermierii continuă discuțiile cu guvernul și au planificat un protest la Varșovia pe 10 mai.
În încercarea de a răspunde cererilor protestatarilor, Polonia a decis luna aceasta să plătească 2,1 miliarde de zloți (520,45 milioane de dolari) sub formă de subvenții fermierilor pentru a-i compensa pentru prețurile scăzute la cereale.
Protestele au atras critici dure din partea Ucrainei în timpul iernii, când protestatarii au vărsat cereale din camioane și vagoane de tren. Varșovia și Kievul sunt angajate de luni de zile în discuții la diferite niveluri pentru a încerca să găsească o soluție, Ucraina solicitând Uniunii Europene să intervină.
Kievul spune că exporturile sale agricole prin Europa de Est nu au afectat piețele UE, dar că schimburile sale comerciale au avut de suferit de pe urma protestelor. Ucraina nu a publicat date complete privind pierderile sale economice.
Ucraina este un important producător european de cereale. Se așteaptă ca discuțiile privind sectorul său agricol să fie o problemă centrală în timpul negocierilor de aderare la UE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank