G4Media.ro

Fermierii pot obţine bani europeni pentru a introduce aditivi în furajele animalelor…

sursa foto: Pexels

Fermierii pot obţine bani europeni pentru a introduce aditivi în furajele animalelor cu scopul de a reduce emisiile de metan ale acestora

Fermierii ar trebui să obţină finanţare europeană pentru a reduce emisiile de metan provenite de la efectivele de animale sau să extindă agricultura ecologică, a anunţat joi Comisia Europeană, conform planurilor menite să facă agricultura mai curată, transmite Reuters.

În octombrie, miniştrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord, după lungi negocieri, asupra unei reforme a noii Politici Agricole Comune (PAC), destinată să ţină cont mai mult de provocările climatice asupra mediului înconjurător. În centrul discuţiilor a figurat sistemul „eco-schemelor”, propuse de Comisia Europeană pentru a „înverzi” agricultura europeană prin remunerarea serviciilor făcute mediului înconjurător de către fermieri.

Contribuţia sectorului agriculturii la emisiile de gaze cu efect de seră din UE este de aproximativ 10%, iar obiectivul blocului comunitar îl reprezintă zero emisii până în 2050.

Politica agricolă va absorbi 387 miliarde de euro din viitorul buget UE, pentru perioada 2021-2027, cheltuielile în agricultură fiind împărţite între plăţile directe pentru fermieri şi alte măsuri de sprijin pentru dezvoltarea rurală.

Negociatorii UE dezbat intens dacă să cheltuiască 20% sau 30% din plăţile pentru fermieri pe programe de protejare a mediului. Joi, Comisia Europeană a anunţat ce ar putea include „eco-schemele”.

Printre sugestiile Executivului comunitar se află agricultura ecologică, folosirea aditivilor pentru furaje pentru a reduce nivelul de metan – un gaz de seră puternic – emanat de animale şi stocarea carbonului în sol.

Asociaţia fermierilor europeni Copa Cogeca a salutat sugestiile, dar a avertizat că „trebuie menţinut caracterul voluntar pentru fermieri al acestor potenţiale practici, propuse de Comisia Europeană”.

Sugestia Executivului comunitar de a-i plăti pe fermieri pentru îmbunătăţirea „condiţiilor în care trăiesc animalele va ajunge să fie percepută ca o subvenţie ascunsă pentru sectorul creşterii animalelor, intens poluator”, a afirmat Celia Nyssens, de la Biroul European de Mediu.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Foarte bine, dar acești bani trebuie urmăriți să ajungă acolo unde le este locul adică în agricultură, ca au fost destule cazuri în care acești bani nu au ajuns unde trebuie . Numai presa cate a semnalat instanțele de judecată au condamnat fraude cu subvenții și bani europeni când terenuri necultivate și primeau subvenții pe ele sau animale inexistente pe teren au fost subvenționate. Modul de acordare a acestor bani trebuie schimbat, să nu se mai dea cash ci să se dea cupoane , sau vauchere și condiții mai stricte de acordare.

  2. Ieri la stirea cu faina din insecte ati strambat din nas….

  3. Frumooooos! Aproape toate oraşele lumii sunt sufocate de noxe. Industriile grele polueaza cât pentru 1000 de ani şi pe noi de doare că se bes vacile!

  4. Astia de UE sunt chiar prosti! Pe ce arunca banii???!!!

  5. In sfarsit vesticii au invatat de la noi cum se storc banii din piatra seaca! Metanul se dezintegreaza complet in 7 ani si nu ramane in atmosfera pentru vreo 500 de ani ca, codoiul. La noi este coruptie, la americani se numeste lobby, blocul vestic numeste asta politica si sunt unii dintre cei mai buni la chestii de genul asta.

    • Metan+oxigen=codoi+apica… cam asa se dezintegreaza metanul.

    • Asa e Sorin, dar emisiile noastre de carbon din metan anuale sunt de aproximativ 270 milioane de tone, in timp ce emitem direct sub forma de dioxid de carbon in jur de 28.000 de milioane de tone de carbon pe an. Chiar daca s-ar transforma tot acel metan emis de noi direct in dioxid de carbon, ar reprezenta doar aproximativ 1% din totalul emisiilor noastre.

      O vaca emite in jur de 70 de kg de carbon sub forma de metan pe an, si sunt aproximativ un miliard de vaci. De aici rezulta ca aproximativ un sfert din emisiile de metan, in jur de 70 milioane de tone, sunt de la vaci. Adica 0,25% din emisiile totale anuale „umane” de carbon.

      Asadar, nu stiu daca pe acest 0,25% ar trebui sa ne concentram in primul rand. Intr-adevar, castigurile pe termen scurt sunt mai mari, pentru ca metanul este un gaz de sera de 23 de ori mai potent decat dioxidul de carbon. In fine, decat sa nu facem nimic, e bine si asta, daca sunt rezonabile costurile.

  6. Nu-mi ramine decit sa sper ca idiocratia care domneste la Bruxelles isi va rupe gitul in curind si ne-om apuca si de chestii serioase. Adica, la cit sint de batuti in dibla, e de sperat, nu?